Aşk romanlarının unutulmaz yazarı

08 Mart 2017 Çarşamba

Kerime Nadir çok okunmuş, çok sevilmiş bir yazar. Aşk romanlarının unutulmaz yazarı olarak onlarca yıla damgasını vurmuş. Çoksatan yazarların öncülerinden. Her yazdığı roman olay olmuş, gazetelerde tefrika edilmiş, sinemaya uyarlanmış. Okurları onu o kadar çok sevmiş, yazdıklarıyla o kadar özdeşleşmişler ki Kerime Nadir’in romanlarının kahramanlarının isimlerini (Nalan, Funda, Kenan...) çocuklarına vermişler.
Kerime Nadir 5 Şubat 1917’de İstanbul’da doğmuş. Edebiyata şiirle başlamış. İlk öyküleri Servet-i Fünun, Uyanış, Yarımay gibi dergilerde yayımlanmış. Daha sonra roman yazmaya başlamış. İlk romanı Yeşil Işıklar. Tanınması ise Hıçkırık’la oluyor. Dönemin koşullarına uyarak romanını tefrika edilmek üzere Tan gazetesine götürmüş. 500 sayfalık roman tefrika için çok uzun olduğundan üçte bir oranında kısaltılmış. Redaksiyonu da Nâzım Hikmet’in yaptığı söylenmiş Kerime Nadir’e. Romanın tefrikası Tan gazetesine tiraj patlaması sağlamış.
Yedi yaşında öksüz kalan bir çocuğun evlatlık olarak alındığı evin tek çocuğuna karşı duyduğu büyük aşkı anlatan” Hıçkırık’ın başarısı yeni romanlarının tefrikalarının yayımlanmasını, tefrikaların da kitaplaşmasını sağlamış. Romanlarının tefrika edilmeye başlaması büyük reklam kampanyalarıyla duyurulmuş. Kitapları çok satmış. Sinemaya uyarlandığında da büyük başarı kazanmış. 60’ların, 70’lerin “Salon Filmleri” diye adlandırılan filmlerinin en önemlileri Kerime Nadir’in romanlarından uyarlama.
Kerime Nadir, romanlarının bu kadar çok okunup sevilmesini “Benim anladığıma göre, çok sade ve içten yazılmış olmaları, konuların ince bir romantizmin renklerini taşıması ve üslubun akıcılığı...” diye açıklıyor.
Bu yıl Kerime Nadir’in yüzüncü yaşını kutluyoruz. Hem edebi açıdan hem de popüler kültür açısından önemli olan Kerime Nadir’in değerini okurları ve yayıncıları ne denli bilse de edebiyat ortamının ona uzak durduğunu, hatta küçümseyen, hor görenler olduğunu biliyoruz.
İki önemli edebiyat dergisinde kendisine özel bölümler ayrıldığını görseydi herhalde mutlu olur, sonunda hakkım teslim edildi derdi. Roman Kahramanları (s. 29) ve Türk Dili Dergisi (s. 782) Kerime Nadir’in doğumunun yüzüncü yılını özel bölümlerle kutluyor. Popüler edebiyatın kurucularından olan Kerime Nadir ve eserleri hak ettiği şekilde enine boyuna incelenmiş.
Neslihan Karaalioğlu Alpagut “Artık Vakti Geldi” başlıklı kapsamlı incelemesinde (Roman Kahramanları) Kerime Nadir hakkında yeni bilgiler vermekle kalmıyor, bazı yanlışları da düzeltiyor.
“Hiç evlenmeyen, hatta hiç âşık olmamış” bir yazarın kırık aşk öykülerini, karşılıksız aşkları, kavuşamayan sevgilileri nasıl bu denli gerçekçi yazdığı hep merak edilir. Neslihan Karaalioğlu Alpagut, Kerime Nadir’in hem en az bir kırık aşk, hem de kısa da olsa bir evlilik yaşadığını açıklıyor. Hıçkırık’ın tefrika edilmesinden sonra bir mühendisle mektuplaşmayla başlayıp nişana varan ama sonu acı biten bir aşk yaşamış. 1941’de de bir ay süren bir evliliği olmuş.
Kerime Nadir 1930’ların sonundan 1987’deki vefatına kadar sürekli yazmış. Kırktan fazla romanı var. 1940’lardan 70’lerin sonuna kadar süren bir döneme damgasını vurmuş. Değişen, gelişen Türkiye’de Batılılaşmaya vurgu yapan, köşklerde, yalılarda geçen olaylarla pembe aşk romanları yazdığı kanısı hâkimse de eserlerindeki gerçekçi anlatıma da dikkat çekiliyor. Yayıncılığın gelişme döneminde “halka okuma sevgisi aşıladığı” için takdir de edilmiş.
Kerime Nadir unutulmayı hak etmiyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları