Umut büyüyor, oylarımıza sahip çıkalım!

12 Mart 2017 Pazar

On beş yıldır ilk kez, yüreğimde kıpır kıpır bir umut büyüyor. Mantığımla sezgilerim ilk kez ters düşmüyor birbirine. 16 Nisan’da büyük bir çoğunluk “HAYIR!” diyecek, ülkenin üzerine kâbus gibi çöken birilerine...
Umut boy atarken, yanında da bir kuşku filizleniyor: Ya trafolara yine kediler girerse? Çok gördüğümüz seçim hileleriyle nasıl mücadele edilecek ve kimler müdahale edecek?
Sorularımı doğal olarak ana muhalefete yönelttim. Karşıma CHP’nin en aktif parlamenterlerinden, çok da takdir ettiğim Başkan Yardımcısı, MYK üyesi ve İzmir milletvekili Erdal Aksünger çıktı. Verdiği bilgiler korkularımı azalttı ve umudumu öyle büyüttü ki, sizlerle paylaşmak üzere ilişikteki yazıya dökmesini istedim. Hemen gönderdi. Kendisine teşekkür ediyor, açıklamasını ilginize sunuyorum:

***

“16 Nisan’daki Anayasa değişikliğine ilişkin referandum bir parti seçimi değil. Türkiye Cumhuriyeti’nin rejimi oylanıyor. Biz CHP olarak bu süreçteki sorumluluğumuzun farkındayız, bu sorumlulukla hareket ediyor, bilgilendiriyor ve tüm vatandaşlarımızı bu değişikliğin ne getirdiğini iyi anlayarak oy kullanmaya davet ediyoruz.
Yaklaşık rakamlarla yurtiçinde 55 milyon, yurtdışında 3 milyon seçmen, 167 bine yakın sandıkta oy kullanacak. Referandumun ilk aşaması olan seçmen askı listeleri sürecinden önce, Ocak ve Şubat aylarında YSK tarafından siyasi partilerle paylaşılan seçmen listeleri üzerinde detaylı bir analiz yaptık.
18 Şubat tarihli askı listelerinin 1 Kasım 2015’le karşılaştırmasında, 1.7 milyon seçmenin ölüm veya kayıt silinmesi yoluyla seçmen listesinden düştüğünü, 1.8 milyon yeni seçmenin 18 yaşını doldurarak oy kullanacağını, 800 bin kadar seçmenin de 1 Kasım’da askerlik, yurtdışında ikamet gibi sebeplerle seçmen listesinde olmamasına rağmen 2017 seçmen listelerinde ortaya çıktığını gördük. Bu veri üzerinden yaptığımız analizleri hem örgütümüzle, hem de Yüksek Seçim Kurulu’yla paylaştık. Ayrıca Ocak – Şubat seçmen listeleri arasında yaptığımız karşılaştırma sonucunda, 440 bin kadar seçmenin iki liste arasında değiştiğini tespit ettik, YSK’ya başvurduk. Çoğunluğu askerlik hizmeti nedeniyle ortaya çıkan hareketlilik içinde 272 bin asker, 23 bin hükümlü, 16 bin yurtdışına taşınan, 41 bin ölüm, 71 bin de ikamet kaydı silinen ancak yeni adresini kaydettirmeyen vatandaş bulunuyor. Askı listeleri aşamasında 400 binden fazla itiraz başvurusu YSK tarafından sonuçlandırıldı.
16 Nisan’da da Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim güvenliği açısından anahtar rolde olduğunu biliyoruz, bu bilinçle çalışıyoruz. 2015 yılındaki tecrübemizi referandum çalışmalarına yansıtıyor, sistemlerde önemli yenilikler yapıyoruz. Örgütün bilgi sistemlerimizi daha rahat ve verimli kullanması için, il ve ilçe bilişim sorumlularımızla telekonferans yöntemiyle düzenlediğimiz toplantılarda buluşuyoruz. Referandum sürecinde örgütümüzün çok duyarlı ve dinamik olduğunun farkındayız.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından kullanılan SEÇSİS hakkındaki dedikodular vatandaşların moralini bozabiliyor. SEÇSİS, Havelsan tarafından geliştirilmiş bir sistem. Seçim sürecinin takibinde çok önemli bir işlevi olsa da, iyi denetlenen, partilerin ve vatandaşların sandığa sahip çıktığı bir seçimde, SEÇSİS’e sadece toplama işlemlerini yapmak kalıyor.
Tam da bu yüzden çok önemli olan CHP Seçim Takip Sistemi, her sandıktaki her bir oyun takip ve karşılaştırmasını yapmak için hazır. Sandık sonuçları hem okullardaki görevliler, hem de CHP ilçe başkanlıkları tarafından sisteme girilecek.
Her iki dakikada bir YSK sistemine girilen sandık sonuçları, YSK’nın Sandık Sonuç Paylaşım Sistemi’nden alınarak partimizin tüm birimlerine sunulacak.
Özetle SEÇSİS’in yaptığı toplama işlemlerini biz de anında CHP olarak gerçekleştireceğiz. Gönüllü ekibimizle okul ve ilçelerden gelen sonuçları YSK’dan aldığımız rakamlarla tek tek karşılaştıracak ve sorun gördüğümüz tüm sandıklarla ilgili gereken işlemlerin yapılmasını sağlayacağız. Düzenlediğimiz online eğitimlerle hem örgütü, hem de gönüllü ekibimizi seçim akşamına hazırlıyoruz.
Öte yandan, örgütümüzden Güneydoğu’da bazı il ve ilçelerde hayır oylarının yüksek çıkması beklenen bölgelerde sandıkların taşınacağı, seçmenin oy kullanma olanaklarının sınırlanacağına dair duyumlar alıyoruz. Bölgede yapılan seçim toplantılarında, ilçe seçim kurullarının partilerin tepkisini test ettiği anlaşılıyor.
Hem partililerimiz, hem de gönüllüler ve vatandaşlar açısından, 16 Nisan günü sabah erken saatlerden sonuçlar açıklanana kadar her aşamada sandık başında olmak, tüm işlemlerin dikkatle yapılmasını takip etmek çok önemli. Bunlar yapıldığı takdirde, hileye, sahteciliğe, rakamlarla oynanacağına dair söylentilerin hiçbir anlamı kalmıyor. Sandığa gelmeyenlerin yerine oy kullanılması, boş pusulaların tahrif edilmesi gibi tehlikelere karşı sandık sorumluları, müşahitler ve vatandaş çok dikkatli olmalı.
Referandum sonuçlarının Türkiye’ye hayır getireceğine inanıyorum.”
Erdal AKSÜNGER

***

Ben de bu referandumun HAYIR getireceğine inanıyorum. Haydi, rasgele!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kızgın Boğa 21 Nisan 2024
Kıyamete hazırlık 14 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları