Nazizm... Kemalizm... Rabiaizm... (8)

21 Mart 2017 Salı

1933… Adolf Hitler, meclisten “kendisine meclisin salt çoğunluğunun onayına gerek kalmadan yasa yapma yetkisi verilmesini” istedi. Yasanın 3. maddesi özetle şöyleydi: “Hükümet, anayasada belirtilen yasa çıkartma sürecinden ayrı olarak da yasa çıkartabilir.
Hükümetin çıkarttığı yasalar,
meclis kurumlarını etkilemediği sürece anayasadan sapabilir. Devlet başkanının yetkileri bundan etkilenmez…”
“Cumhurbaşkanlığı ile Başbakanlığın birleştirilmesi için bir halk oylamasında” Almanlara şu soru soruldu:
“Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ile birleştirilmiştir. Cumhurbaşkanının tüm yetkileri ile Başbakanlığın yetkileri Führer Adolf Hitler’de toplanmıştır. Yardımcısını kendisi atayacaktır. Bu düzenlemeyi onaylıyor musunuz?”
Hitler, “halk oylamasını” kazanıp “führer (önder)” seçildi. Başlattığı dünya savaşında 7 milyondan fazla Alman vatandaşı yaşamını yitirdi…

***

4 Kasım 1964… İran’ın Fethullah Gülen’i Ayetullah Ruhullah Humeyni, önce Ankara’ya, sonra Bursa’ya, İran şahının isteği üzerine Irak’ta Necef kentine gönderildi. Humeyni, “Şahın devrilmesi ve İran’da bir İslam cumhuriyeti kurulması yönündeki çağrılarını” oradan sürdürdü.
6 Ekim 1978… Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, Humeyni’nin Irak’ı terk etmesini isteyince, Fransa’da Paris’in banliyösüne yerleşti.
1 Şubat 1979’da İran’a dönüşünde görkemli karşılandı. Humeyni, 4 gün sonra hükümeti atayıp Kum kentine yerleşti. Anayasa oylamasında kurulan “İran İslam Cumhuriyeti” ile yaşam boyu “siyasal - dinsel önder” seçildi!
1 Nisan… Humeyni, “İslam Cumhuriyeti’ne evet mi, hayır mı?” diye halk oylaması yaptı. Laikler “hayır” diyorlardı. Mollalar seçmenleri bireysel örgütleyip istediklerini başarmışlardı. Laikler, seçime yoğunlaşınca, Humeyni, iktidarı ele geçirdi.
1982… İran’da geride yüz binlerce mahkûm ve yaklaşık 2 milyon ölü kalmıştı!

***

1 Şubat 1979… Abdi İpekçi ile başlayan bir dizi aydın arasında 1993’te Uğur Mumcu’nun da öldürülmesini “İslami Harekât” adlı örgüt üstlendi. MİT Müsteşarı, Büyükelçi Sönmez Köksal, Mumcu suikastının İran’ın Kum kentinde eğitilen İslami kökenli Türk teröristlerince işlendiğine ilişkin veriler olduğunu söyledi.
Humeyni karargâhı; Türkiye’ye, Afganistan’a, Pakistan’a, Irak’a “laiklik düşmanlığı” ihracatına, örgütlü terörün ve siyasal parti yapılanmalarının desteklenmesine başladı.

***

1969… “Aşırı sağcı” Necmettin Erbakan, Adalet Partisi’nden aday olduysa da “ortanın sağındaki” genel Başkan Süleyman Demirel’in vetosunu yedi. Konya’dan bağımsız seçildi.
1970… Erbakan, Milli Nizam Partisi’ni kurdu. 1971’de Anayasa Mahkemesi, “laikliğe aykırı çalışmaları” nedeniyle partisini kapatınca İsviçre’ye göçtü.
1972… Türkiye’ye dönünce Milli Selamet Partisi’ni (MSP) kurdu. 12 Eylül 1980… Askeri müdahalede İzmir’de gözaltına alındı, “laikliğe aykırı davranmak” suçlaması ile tutuklandı. 24 Temmuz 1981’de serbest bırakıldı. 10 yıl siyaset yapma yasağı aldı.
6 Eylül 1987... Halkoylamasıyla siyasete döndü, Refah Partisi (RP) genel başkanı seçildi.
1995… “Milli Görüş Hareketi” söylemiyle Meclis’te 1. parti oldu.
21 Mayıs 1997… Yargıtay Başsavcılığı, “bazı üyelerinin laik rejimi hedef alan girişimleri” nedeniyle RP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde dava açtı. Başsavcı Vural Savaş, partinin “laikliğe aykırı eylemlerin odağı haline geldiğini” belirtti.
Mart 1999… Türkiye’nin Humeyni’si Fethullah da Türkiye’deki siyasal ortam nedeniyle ABD’nin Pennsylvania eyaletine göçtü.
2001… Anayasa Mahkemesi’nce RP kapatıldı. Erbakan, 5 yıl süreyle siyaset yasağı aldı. Erbakan’ın desteklediği “Milli Görüşçü” kanat Recai Kutan başkanlığında Saadet Partisi’ni, “Yenilikçiler” ise Recep Tayyip Erdoğan’ın yönetiminde Adalet ve Kalkınma Partisi’ni kurdular.

***

Bize Atatürk’e ‘Hayır!’ diyenlere ‘Hayır!’, Abdülhamit’e ‘Evet!’ diyenlere ‘Hayır!’ demek” düşer… (Devam edecek)

Kargo!
Antalya’dan MNG şirketine 1 Mart’ta verilen bir kargo ertesi gün Ankara Hoşdere şubesine ulaştı. Bütün telefonlarıma karşın kargo 10 gün sonra geri gitti. 13 Mart’ta yeniden gönderildi. 17’sinde teslim edildi. Aydın Karacasu’ya Aras şirketi ile aybaşında gönderdiğim kargo henüz alıcıya ulaşmadı. Aras, daha önce de 2 kargomu kaybetmişti.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları