bifo yeni döneme hazır

22 Mart 2017 Çarşamba

Ülkemizde nice orkestra ve kimi konser evi henüz bu yılı nasıl tamamlayacağını bilemezken, bir de baktık ki 18. yılına ulaşan Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, 2018 Mayıs sonuna kadar gerçekleşecek ön programını bastırmış bile. Özellikle ülkemizdeki ilk seslendiriler, korolu yapıtlar ve dünyaca ünlü solistler dikkat çekerken, genç Türk sanatçılarına da kucak açması kıvanç verici.
19 Ekim 2017’de Lütfü Kırdar Salonunda başlayacak konserlerin açılışını topluluğun sürekli şefi Sacha Goetzel yapacak. Dünyanın en tanınmış kemancılarından ikisi birden aynı konserde solist: Daniel Hope ve Vadim Repin. İngiliz besteci Mark-Anthony Turnage’ın “Shadow Walker” adlı iki-keman konçertosunun dünya prömiyerini yapacaklar. Programdaki dünya ünlüsü solistlerden piyanist Alexie Volodin, Prokofyev’in tüm piyano konçertolarını, Goetzel yönetiminde, art arda iki ayrı konserde, 13 ve 14 Aralık’ta çalacak.
Konserlerin sürpriz iki yeni şefi var: 27 yaşındaki İsviçreli şef Lorenzo Viotti, Yeni Yıl Konseri’nde; 26 yaşındaki Venezüellalı şef Domingo Hindoyan ise Elgar çello konçertosu ve Prokofiyef 5.senfoni’den oluşan programda BİFO’yu yönetecekler. Elgar’ın solisti ise ünlü Çinli çellist: Jian Wang.
Gürer Aykal yönetimindeki ilk konserin solisti, Polonya’da dört yılda bir düzenlenen Wieniawski Uluslararası Keman Yarışması4nda bu yıl birincilik ödülünü alan, 1996 Adana doğumlu kemancımız Veriko Çumburidze. Şostakoviç’in 1. Konçertosuyla sesini duyuracak. Aynı konserde yer alacak Ramirez’in Missa Criolla’sı yıllar önce Aya Sofya’da Aykal yönetimindeki icrasıyla büyük ses getirmişti. Aykal’ın yöneteceği ikinci konserde Gabor Boldozcki solistliğinde Penderecki’nin trompet konçertosunun dünya prömiyeri yapılacak.
Goetzel yönetiminde Borusan Quartet solistliğinde Spohr’un bütünüyle bir solist gibi işlediği “kuvartet konçertosu”nu dinleyeceğiz. Goetzel, Şostakoviç 8. Senfoni ve Mahler 10. Senfoni gibi dev yapıtları da programına almış. BİFO’nun Viyana turnesinde dinlediğimiz Sırp kemancı Nemanja Radulovic, bu kez Haçaturyan’ın konçertosunda solist. Avusturyalı mezzo soprano Elisabeth Kulman’ın söyleyeceği Wagner Wesendonck şarkıları ayrı bir değer taşıyacak.
BİFO her yıl Leyla Gencer anısına bir anma konseri düzenliyor. Sanatçının 10. ölüm yıldönümünde bizim yeni kuşak sopranolarımız “Donizetti Kraliçeleri” başlıklı bir konser verecekler. Ayrıca Leyla Gencer’in yeni CD’leri piyasaya sunulacak. Leyla Hanım’ın anısına çok önemli bir hizmet ise Franca Cella’nın 1986 yılında İtalyanca olarak yayımladığı Romanzo vero di una primadonna adlı kitabın İngilizce baskısının yapılması. Bu yılki Leyla Gencer Şan Yarışması da, Borusan Sanat’ın desteğiyle gerçekleşecek.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları