Bulgaristan’daki ‘fetih cephesi’

29 Mart 2017 Çarşamba

Yeni Osmanlıcı’, ‘Pan İslamcı’ zihniyetin dış politikası, olsa olsa ‘fetih cepheleri’ üzerinden yürütülür. Açılan her ‘fetih’ cephesi ‘iç siyasette’ her daim mağdur lakin muktedir olabilmenin mühimmatıdır. Dış siyasette elde ‘atımlık barut’ kalmamasının da müsebbibi.
Avrupa ile çıkarılan krizin yaban ellerdeki Türkiye insanının elinden çifte vatandaşlığı alma olasılığı belirmişken, komşu Bulgaristan’da açılmış ‘fetih cephesini’ ihmal etmeyelim.

***

Rusya ile tarihi bağları ile AB üyeliğini dengelemeye çalışan Bulgaristan, geçen pazar genel seçim için sandığa gitti. Son dört yılda bu üçüncü seçimde yine Boiko Borisov’un merkez sağcı ve Avrupacı, Bulgaristan’ın Avrupalı Kalkınması Partisi (GERB) yüzde 32 ile galip çıktı. İkinci sırada oylarını büyük ölçüde artırarak yüzde 27’ye ulaşan Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP) geldi. 1989’daki asimilasyon politikalarından itibaren Bulgaristan Türklerinin haklarını “eski Türkiye”nin katkılarıyla söke söke kopartmış Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) ise üçüncü sıradaki yerini, Bulgar milliyetçilerini buluşturan ‘Birleşik Vatanseverler’e kaptırdı. Son yıllarda koalisyon ortağı olup bakanlar çıkarmış HÖH’nin bu halinde Bulgaristan Türklerini göstere göstere bölen siyasal İslamcı aklın payı büyük.

***

HÖH 2012’den beri ‘biat’ ettirilmeye çalışılmakta. Önce HÖH içinden ‘Müslüman Demokrat’ soslu Kasım Dal’ın Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (HŞHP) devşirildi. Sonuç hüsran oldu, 2014 seçiminde baraj altı kaldı, HÖH de kan kaybetti.
Ardından 2015 sonunda Rus uçağının düşürülmesi krizinde Bulgaristan Türkleri ‘hamasetin Sofya şubesi’ kılındı. Dönemin HÖH lideri Lütfi Mestan, Rusya’ya -artık kimlerin telkiniyleyse- ‘dayılanmaya’ kalkıştı. 2013’te aktif siyasetten çekilip onursal başkanlığa geçmiş HÖH lideri Ahmet Doğan kendisini “Ya bir yangın çıkarsa, ne yapacağız? Potansiyel husumetlerin çevresindeyiz” diyerek ikaz etti.
Elbette pek ‘uzak görüşlü’ Mestan, Türkiye’nin Rusya’dan özür dileyerek ‘barışmasını’ HÖH lideri olarak göremedi. Zira küçük çaplı bir diplomatik kriz eşliğinde liderlikten ihraç edilmişti. Ankara hıncını Ahmet Doğan gibi bir isme Türkiye’ye giriş yasağı ile çıkaradursun, Mestan kurduğu DOST partisi ile siyasal İslamcı cephe açtı.

***

Yani ‘fetih cephesi’ durmadı. Geçen pazar günkü seçim öncesinde HÖH’nin lideri Mustafa Karadayı, Erdoğan rejimini “Atatürk’ün değerlerini bir kenara bırakmakla” eleştirirken, Ankara payına düşeni yapıp HÖH’den Erdinç İsmail Hayrullah’a Türkiye’ye giriş yasağı koydu.
Türkiye’den bakanlar salt Hollanda ve Almanya’daki Türklere Türkiye’deki referandumda hangi yönde oy kullanacaklarını söyleyecek değil ya! Bulgaristan Türklerinin de Bulgaristan seçiminde ne yapacaklarını telkin ettiler. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, onları DOST’a oy vermeye çağırdı. Karşılığında 1980’lerden beri birikmiş geçerli pasaport, Türk belgesi gibi eksiklerini tamamlama, sınır geçiş sürelerini uzatma gibi vaatler verildi. Bu esnada Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi, DOST’un kampanya videosunda boy göstermekteydi.

***

Sofya bu manzara karşısında mart başında Ankara’ya ‘içişlerime karışma’ ikazı yaptı. Ardından büyükelçisini istişareler için geri çekti. Zaten ha bire ‘Suriyeli sığınmacıları 270 km’lik sınıra bırakma’ tehditleriyle şahlanmış Bulgar milliyetçileri ‘kaşındı’, tartışmaları Ankara belirledi. Ve Bulgaristan Yüksek Seçim Komisyonu AB dışındaki ülkelerde konulacak sandık sayısını (Yani asıl Türkiye için 140’lardan) 35’e indiriverdi.
Sonuç? Türkiye’deki Bulgaristan Türklerinin oy kullanma hakları kısıtlandı. DOST yüzde 2.8 oranıyla yüzde 4 barajının altında kaldı. HÖH zayıflayıp dördüncü parti olabildi. Bulgaristan Türkleri ‘5. Kol’ pozisyonuna düşürüldü. Türkiye’deki göçmen dernekleri biçare arada sıkıştı. Ankara’ya da Sofya’yı ‘azınlıklarına baskı uygulamakla’ itham etmek kaldı.
İşte size Pan İslamcı, Yeni Osmanlıcı fetihçi cephenin aklının ürünü. İç siyasette tepe tepe kullanmalık.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

ABD’de darbe tehdidi 7 Eylül 2018
Zaharçenko darbesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları