Nazizm... Kemalizm... Rabiaizm... (10)

04 Nisan 2017 Salı

1933... Adolf Hitler iktidara geldiğinde “Evliliği Teşvik Yasası” çıkardı. Bu yasada kadınlar için öngörülen amaç, “3K” olarak özetlenen “Kinder, Kuche, Kirsche (çocuk, mutfak, kilise)ilkesi idi.
“Kinder (çocuk): Evlenecek gençlere 1.000 Mark kredi açılıyordu. İlk çocukları olduğunda 250 marklık borç, 2. çocukta ikinci, 3. çocukta üçüncü taksit borç bağışlanıyordu. Çiftin 4. çocuğu olursa tüm kredi borcu silinmiş oluyordu!
4. çocukta anneye “Alman Annelik Onursal Haç Nişanı” da veriliyordu... Ayrıca anne, çeşitli toplumsal çıkarlardan yararlanıyor, bir işte çalışmıyordu.
1963... İsmet İnönü’nün başbakanlığında Devlet Planlama Teşkilatı, Türkiye’nin “nüfus artışı yüzde 3 olduğu için” kalkınma hızını “yüzde 7” olarak kabul etti. Bu oran gerçekleşmişti...
O zaman TBMM’de bir anket çalışmamda milletvekillerine 3 seçenekli “kalkınma hızı yüzde 6, 7, 8 mi olmalı?” diye sorduğumda, bazıları “Ne demek yüzde 8 kalkınma hızı, yüzde 100 olmalı!” demişlerdi.
2009... Sultan önerdi: “İş işten geçmeden, her ailede 3 çocuk olmalı!”
2017... Sultan arttırdı: “3 değil, 5 çocuk yapın!”
Evinin kölesi yapılmak istenen zavallı anneler...
2017... Sultan, meydanlarda 2016 kalkınma hızının “yüzde 2.9 oranında” gerçekleşmesi ile övünüyor. Türkiye’de nüfus artış hızı ne? Yalnızca yüzde 1.35... Demek ki anneler Sultan’ı takmıyorlar! 5 çocuk yapsalardı kalkınma hızı bugün ne olurdu?
Ayrıca işsizlik geçen yıl, yüzde 12.7 oranı ile son 7 yılın tarihsel düzeyinde gerçekleşerek 4 milyona yaklaştı. Genç nüfusta (15 - 24 yaş) işsizlik oranı 4.8 puanlık artış ile yüzde 24 oldu. Türkçesi ile her 4 gencimizden biri işsiz demektir...
Ne diyordu Hitler? “Kuche (mutfak): Anne doğursun, çocuklarına baksın... Mutfaktan çıkmasın... Annelere özel yayımlanan Nazilerin rengi olan kahverenkli kapaklı “Deutschland” adlı dergide çocukların altını temizleme yöntemlerinin yanı sıra yemek tarifleri de veriliyordu.
Başka ne diyordu? “Kirsche (kilise): Dinsel olgular, inançlar teşvik ediliyordu.
29 Nisan 2016: Sultan, 60 bine düşen imam hatiplileri 1.2 milyona çıkarmakla övündü. Türkiye’de 1950’den sonra açılan tüm imam hatip okullarının çoğu Sultan’ın iktidarında açıldı... Kızlar, imam olamadıkları halde bu okullardan mezun olarak, Türkiye Cumhuriyeti anayasasının temel direği “laikliği” yok etmeye başladılar.
Sultan ve Veziriazam, meydanlarda anayasa oylaması nutukları atarken TV haberlerine göz atınız. Erkekler bir yanda, türbanlı kadınlar ise bir başka yanda... Meydanlarda “harem – selamlık” yaşanıyor!

***

1940’lar... Hitler’in makam odası 400m2 idi. Böylece ziyaretçilerde sanki Tanrı katına gelmiş etkisi yaratılırken, Hitler de onlara tepeden bakıyordu!
2017... Sultan Ankara’da 1.150 odalı AKSaray’ında ziyaretçilere aynı havayı basıyor! İstanbul’daki Osmanlı sarayları cabası...

***

1936... Hitler, olimpiyat oyunları için mimarlara 400 bin kişilik “Reichssportfeld (halkın spor sahası)yapmalarını önerdi. Ancak 75 bin kişilik yapılabildi.
Führer, olimpiyatlara bazı ülkelerin “Nazizm” nedeniyle katılmak istememelerini önlemek amacıyla, söylemlerini yumuşattı, Yahudilere fazlaca yüklenmedi. Ne var ki Amerikalı zenci atlet Jesse Ovens, 100m rekor kırıp 1. olunca Hitler locasını terk etti!
Eskrimde Türkiye’yi temsil eden Halet Çambel’e Hitler’e takdim edileceği bildirildi. Sonraki yıllarda Türk arkeolojisinin kadın öncüsü olan Çambel’in yanıtı şöyle oldu: “Nazizm olduğu için gelmek istemezdik. Ancak hükümetimiz bizi gönderdiği için mecburen geldik. Hükümetimizin izni olmadan Hitler ile el sıkışamam!”
2010 - 2017... Günümüzde Sultan, Atatürk stadyumlarını yıkıp yerine “arena” adıyla daha büyüklerini yapıyor. Örneğin Antalya, Bursa, Konya, Sakarya, Eskişehir, Afyon, Giresun Atatürk stadyumlarının yerine “arena’lar” yapıldı. İstanbul’daki BJK İnönü de “arena” oldu...
“Arena” sözcüğü “kumluk saha” anlamında olup Roma İmparatorluğu döneminde gladyatörlerin birbirleri ya da vahşi hayvanlarla dövüştükleri yerlerdi!

***

Bize “Atatürk’e ‘Hayır!’ diyenlere ‘Hayır!’, Abdülhamit’e ‘Evet!’ diyenlere ‘Hayır!’ demek” düşer... (Devam edecek...)  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları