Ankara’da bahar ve festival

12 Nisan 2017 Çarşamba

Bu yıl daha zengin program içeriğiyle dikkat çeken 34. Ankara Müzik Festivali, geçen hafta Rengim Gökmen yönetimindeki CSO konseriyle başladı. Kiev Solistleri’nin dinletisi ünlü kemancı Valery Sokolov solistliğinde, Bach’ın ikili konçertosundan, Vivaldi’nin Mevsimler’ine, Çaykovski’nin Floransa Anısı’na kadar parlak yapıtlarla devam edecek. Piyanist Julian Libeer, Bach, Beethoven ve Liszt’ten örülü programında genç coşkusunu sergileyecek. Jan Mracek (keman) ve Lukas Klansky (piyano) ikilisi resital programlarına kendi ülkelerinden Smetana’nın yapıtını da almışlar. Ülkemizin değerli bir topluluğu olan BEGOA Ensemble, Brahms ve Şostakoviç’in piyanolu kentetlerini seslendiriyor. Company Rafael Amargo’nun Flamenko gösterisi ve Big El & The Jokers Rock’n Roll topluluğunun programları coşku dolu. Ahmet Kanneci, gitar resitaliyle 40. sanat yılında da festivalin konuğu oluyor. Nicholas Payton Afro Caribbean Mixtape Project, herhalde gençleri kalbinden vuracak.
30 Nisan’daki festival kapanış konserini Gürer Aykal yönetimindeki Ankara Gençlik Senfoni Orkestrası gerçekleştirecek. Yurtdışında büyük başarılarını izlediğimiz iki solist var bu konserde: Kemancı Hande Küden ve çellist Nil Kocamangil. Brahms’ın ikili konçertosuyla seslerini duyuracaklar. Festival, Beethoven’in 9. Senfonisi’nin yanı sıra Saygun’un Ayin Raksı ile başladığı gibi, yine bir öncü bestecimizle, Ulvi Cemal Erkin’in 1. Senfonisi ile son bulacak.
Geçen hafta Doğan Hızlan da TRT arşivlerinin açılmasıyla ortaya çıkan hazineyi anlatmış. Acaba bugüne kadar neden sakladılar bu hazineyi, sorup duruyorum. Bir belgesel programında bile onlardan yararlanmak için izin almak olanaksızdı. Şimdi 200 bin saatlik program kullanıma açılmış.
Ben radyo programlarımla medyaya adım atmıştım. 1973 yılında başlamış ve on dokuz yıl aralıksız sürmüştü. Aynı dönemlerde müziğin duayen programcıları Faruk Yener, İlhan Usmanbaş, Filiz Ali, gibi isimler vardı. “Çağdaş Müziğin Öncüleri”, “Çağdaş Sahnede Müzik”, “Çağlar, Akımlar ve Yeni Müzik”, “Yeni Tını Yeni Müzik”, “Mitolojiden Müziğe” gibi birçok diziyi hazırlayıp sundum. Televizyon programlarım ise 80’li yılların başında Cemal Reşit Rey ile başladı. Ekrem Zeki Ün, Necil Kazım Akses, Bülent Tarcan ve İlhan Usmanbaş ilk konuklarımdı. “Müzik Söyleşileri”nde müzik dünyasının her dalından konuklarım vardı: Yavuz Top, Allaeddin Yavaşça, Aydın Esen, Burhan Öçal, Talat Halman, Metin And... Bugünün ünlü solistleri, örneğin Cihat Aşkın veya Özgür Aydın, ilk kez benim programımla televizyona çıkmışlardı. İşte şimdi, yıllar önce yaptığımız o programları yeniden bulmak, söyleşilerin derinliğini görmek çok etkileyici.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları