Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

TEOG'da bu yıl kitap okuyan kazanacak

28 Nisan 2017 Cuma

Bir yıl daha, öğrencilerin eğitim hayatlarının kırılma noktası olan TEOG Temel Eğitimden Ortaöğetime Geçiş sınavlarımızı tamamladık.

Şimdilik görünen o ki 120 sorumuz da hatasız.

İLK KEZ bir TEOG sınavında 120 soruyu kusursuz hazırlayarak BU YIL BİR İLKE İMZA ATTIK.
Ne soru itirazı geldi, ne de sınav güvenliği ihlali ile ilgili bir haber.

Ne mutlu ki yıllardan beri ilk kez herhangi bir TEOG SKANDALImız yok.

1.TEOG SORULARININ BEKLENENDEN ZOR OLMASI 2.TEOGDA KAYGI DÜZEYİNİ ARTTIRDI

Bu yıl gözlenen bir diğer farklılık, öğrencilerin her yılkinden daha gergin ve endişeli olması. Uzmanlar bu kaygıyı, beklenenin üzerinde zorlukta çıkan 1.TEOG sorularına bağlıyor. Eski sistemden farklı olarak TEOG sisteminde öğrenciler başka okullarda yabancı öğrencilerle değil, kendi okullarında kendi okul arkadaşlarıyla sınava giriyor. Her ne kadar sınav gözetmenleri dış okullardan gelse de öğrencilerin kendi okullarında kendi okullarının yöneticilerini görerek sınava girmeleri Onların kaygı düzeylerini bir nebze de olsa aşağı çeken oldukça olumlu bir etken.

SORULARIN ÇOĞU İLK KEZ BİLGİYE DEĞİL, YORUMA DAYALIYDI

Bu yılki 2.TEOG sorularının son yılların hem en kolay, hem de en beklenmedik düzeyde yoruma dayalı olması da ilklerden biriydi. Türkçeden matematiğe, din kültüründen inkılap tarihine dek neredeyse çoğu soru okumaya anlamaya ve yorumlamaya dayalı sorulardı.

Matematikte 2 soru orta zorlukta, 2 soru eleyici nitelikte çıktı. Ancak orta zorluktaki sorulardan her 2si de matematiksel beceri gerektirdiğinden değil hızlı okuma anlama becerisi gerektirdiğinden öğrenciyi çelişkiye düşüren ve zaman kaybettiren sorulardı. Din kültüründeki soruların bile yarısından çoğu uzun metin ve paragraflardan oluşan ve cevabı soru kökünde saklı olan türkçe yorum sorularıydı. İnkılap tarihi sorularının da birçoğunun bilgiden ve terminolojik bilgiden ziyade soru kökü ile yanıtlar arasında bağlantı ve mantık kurma üzerine kurgulanmış olması bu yılın en dikkat çeken belirgin farklılıklarından biriydi.

ÇOBAN MAHİR BAŞARISININ SIRRINI KİTAP OKUMAK OLARAK AÇIKLAMIŞTI

Geçtiğimiz yılın TEOG Şampiyonu Çemişgezekli Çoban Mahir sınavdaki başarısının sırrını kitap okumak olarak açıklamıştı. Bu yılki PISA sonuçlarımız da 15 yaş grubu öğrencilerimizin okumadığını, okuduğunu anlamadığını göstermişti ve dünya basınında geniş yer bulmuştu. Bu yılki sınav soruları adeta Mahir’in başarısının sırrını ve PISA karnemizin önemini doğrular nitelikteydi.

Netice itibariyle TEOG sınavlarımız yıllardan beri ilk kez; skandalsız, soru iptalsiz, en az sorunla son buldu. Umarız değerlendirme aşaması da sorunsuz geçer.

Cevap anahtarları yanlış okunmaz, gayri müslim öğrencilerin din kültürü dersi muafiyeti bu kez unutulmaz ve yine öğrenciler tercih listesine yazmadığı, adını bile duymadığı uzak ilçelerdeki okullara yerleştirilmez.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Gölge Feslikannarı 10 Ekim 2023

Günün Köşe Yazıları