Arif Kızılyalın

Kadınsan evinde otur!

11 Temmuz 2009 Cumartesi

Kadın hakemleri yoksayan Oğuz Sarvan başkanlığındaki Merkez Hakem Komitesi, skandal bir karara daha imza attı. 2008 yılında erkek meslektaşı Emre Düz’le aynı soyunma odasını kullandığı iddiası üzerine savunması istenen Beden Eğitimi Yüksek Okulu mezunu Ece Güneş, o tarihten bu yana Kocaeli İl Hakem Kurulu tarafından adetaaforozedildi. Buna karşılık Güneşle aynı odayı kullandığı savlanan Emre Düz, tartışmalı maçlara imza attığı halde üst klasmana terfi ettirildi. Ece Güneş ve ailesi, bu durumun laik Atatürk Türkiyesi’ne yakışmayan bir tutum olduğunu savunup, olayı mahkemeye taşıdı, Merkez Hakem Komitesi ise kadın hakemlerin hakkının gasp edilişine ses çıkaramadı. Anımsanacağı gibi Sarvan başkanlığındaki MHK, kadın hakemleri seminerlere davet etmeyip kadınlara 2. sınıf insan muamelesi yapmıştı.

 

Suçlusun savunma ver!

Eğitimini alıp uzmanlaştığı spor alanında hakemlik de yapmak isteyen Ece Güneş‘in şanssızlığı 2008 yaz ayındaki klasman seçmelerinde başladı. O günlerdeki antrenmanlardan birinde, soyunma odasını erkek meslektaşı Emre Düz’le paylaştığı iddia edilen kadın hakem Güneş‘ten Kocaeli İl Hakem Kurulu ‘savunma’ istedi. Güneş, bir suç oluşturacak eylemde bulunmadığı için savunma vermeyeceğini belirtirken Emre Düz Kocaeli İl Hakem Kurulu Başkanı Yusuf Say’a ayrıntılı bir savunma yazdı. Bu aşamada olay medyaya yansırken kadın hakemin fotoğrafları yerel medyada gözü bantlanarak yayımlanınca Ece Güneş, adının karalanmak istendiği gerekçesiyle olayı mahkemeye taşıdı. Bu tarihten itibaren Oğuz Sarvan başkanlığındaki MHK’nin de bilgisi dahilinde Ece Güneş’e maç verilmedi. Buna karşın Emre Düz, hemen her ay en az 2-3 maç alıp bölgesinin en aranan ismi haline getirildi ve Yusuf Say tarafından TFF Genel Sekreteri Ahmet Güvener’in de onayı alınarak üst klasmana terfi ettirildi.

 

Hakemler: Onlar ablamız

Ece Güneş’in yolunun kesilişi birçok hakem tarafından taliban zihniyetiolarak değerlendirilirken Kocaeli bölgesinin önemli bir ismi, Kadın ve erkek hakem yeri gelir aynı soyunma odasını kullanır. Biz onların abisi, onlar bizim ablamızdır. Demek ki MHK ve onların illerdeki uzantıları kadını farklı gözle görüyor. Kadınları evinde oturtmaya meraklı iktidara şirin görünme adına kadın hakem kardeşlerimizin yolunun kesilmesi Atatürk Türkiyesi’ne ihanettirdedi. Bu arada MHK, kadın hakemlere takındığı tavrın kamuoyundan tepki görmesinin önüne geçmek için FIFA bayan yardımcı hakem Seçim Demirel’i Süper Lig klasmanına davet etti.

 

Önce çağırmadılar sonra davet çıktı

Geçen sezon yapılan devre arası seminere bayan hakemler ilk kez davet edilmemişti. Antalyada düzenlenen uluslararası hakem seminerine 7si FIFA kokartlı olmak üzere 27 bayan hakemin çağrılmaması tepkileri beraberinde getirmişti. Dedikodu çıkabilirgerekçesiyle kursa davet edilmeyen bayan hakemler tepki göstermiş ancak MHK, bu ilginç kararından geri adım atmamıştı. MHK Başkanı Oğuz Sarvanın bayan hakemlerin, Süper Lig ve TFF 1. Ligde görev almadıkları için davet edilmedikleri, uygulamanın bu yıla özel olduğu şeklinde yaptığı açıklama da büyük tepki toplamıştı. Bu yıl ise MHK’nin tepkiden çekinerek kadın hakemleri seminerlere davet edeceği öğrenildi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024
Kimin bayramı? 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları