Kutlu Doğum Haftası mı

02 Mayıs 2017 Salı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, “Eleştirileri dikkate alarak, Diyanet İşleri Başkanlığı Kutlu Doğum Haftasını ‘hicri takvime’ göre sabitleştirecektir” dedi. Bir yandaş TV, “Kutlu Doğum Haftası programının FETÖ ile bağlantılı olduğunu” duyurmuştu.

***

9 Mayıs 2008’de bu köşede ilk kez ben, bu çarpıklığa dikkati şöyle çekmiştim:
“Galatasaraylı Hakan Şükür 27 Nisan Pazar günü Fenerbahçe ile yapılacak şampiyon adaylığı maçı öncesinde, ‘izleyicileri şiddetten uzak davranmaya’ çağıran bir demeç verdi. Bir sporcu için elbette soylu bir davranış! Ancak şu sözleri çok tartışıldı:
‘Futbolda alınan sonuçlar, kimilerine göre önemli, kimilerine göre hayati önem taşıyabilir. Fakat biz öyle güzel bir haftanın içinde bulunuyoruz ki, bunun kıymetini bilmek durumundayız. “Kutlu Doğum Haftası” içindeyiz ve ona layık olmalıyız. Çocuklarımızı, gençlerimizi de Peygamberimizin hoşgörüsü etrafında hayata hazırlamalı, yaşantılarımızı ona göre şekillendirmeliyiz.’
Diyanet İşleri Başkanlığı internet sitesinde yer alan ‘Kutlu Doğum Haftası’ konusuna göz atalım. Ramazan, Şeker ve Kurban Bayramları, her yıl ‘Kameri (ay)’ takvimi ile İsa’nın doğumuyla bağlantılı ‘Miladi’ takvim farkından dolayı 10 gün öne alınarak gerekleri yapılır. Bu uygulama Muhammed’in doğum günü için ‘mevlit’ kutlamalarında da geçerliydi.
Müslüman ülkelerinde yalnızca Türkiye’de, 1994’te ‘kameri (hicri)’ takvimdenmiladi’ takvime geçilerek peygamberin doğumu kimi yıllarda 20-26, kimi yıllarda 16-22 Nisan tarihleri arasında kutlandı. Her nedense Ramazan, Şeker ve Kurban bayramlarında miladi takvime geçilmedi! Haftanın Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na rastlaması üzerine Diyanet İşleri Başkanlığı daha sonraki yıllarda ‘Kutlu Doğum Haftası’nı 14-20 Nisan tarihleri arasında dondurdu.
Şimdi gelelim Şükür’ün ‘Kutlu Doğum Haftası’na... Galatasaray-Fener Maçı ne gün oynandı? 27 Nisan Pazar günü! Peki, ‘Kutlu Doğum Haftası’ Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dondurmasına göre bir hafta geride kalmadı mı? O halde Şükür, bu haftayı neden 27 Nisan Pazar günü kutladı? Yanıt açık! 27 Nisan 1941’de dolar milyarderi, çağdaş peygamberimiz Fethullah Gülen Efendi Hazretleri doğmuştu! (...)

***

Aynı çarpıklığı 15 Nisan 2014’te yine şöyle anımsatmıştım:
(…) Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez aynı gün Ankara’da Gül için ayrı, İstanbul’da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan için ayrı ‘Kutlu Doğum Haftası’ törenleri düzenleyip her ikisinde de boy göstermeyi becerdi!
Ankara’daki açılış törenine katılan devlet erkânından Abdullah Gül, ‘Bu yılki ana temanın ‘samimiyet’ olarak seçilmesini’ vurgulayıp ‘Günümüzde herkes gibi bizler de ağır samimiyet sınavlarından geçmekteyiz’ dedi.
Ancak Feto Efendi, Tayyip Efendi’nin ‘samimiyetten’ uzak olduğunu düşünüyordur! İstanbul’daki törende Tayyip Efendi şöyle konuştu:
‘Çıkar şebekelerinin kirli oyunları adına istismar edilen kardeşlerime tekrar hatırlatıyorum. Allah ve Kuran bize yeter. Sınırlar belliyken, helal ile haram dairesi belliyken; örgüt çıkarları adına sınırları aşmak, helal ve haram dairesinden çıkmak, iman ve samimiyet dairesini de terk etmektir!’
Bir zamanlar paralel devletin çıkar sınırları belliyken, helal ve harama bakmaksızın vakıflara akıtılan paralardaki değişimler, ayakkabı kutularında yığınaklarla çıkar sınırlarının aşılması iki efendiyi düşman kardeş yapmış olmalı!
Mademki Muhammed’in 20- 26 Nisan haftasında doğduğuna inanılıyor, neden tarih bir hafta öncesinde donduruldu? Peki, neden gerçek haftasında yapılmıyor?
Yazımızın yayımlandığı 2008’de ‘Mevlit Kandili’ 19 Mart gecesi kutlanmıştı. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç tarihi ile başlayan ‘Hicri Takvim’ her yıl onar gün öne çekildiği için, Müslümanlar, Peygamberin ‘doğumunu (mevlit)’ gerçek gününde değil de göreceli bir tarihte kutlarlar.
Türkiye’de, doğumun neden 20- 26 Nisan olduğuna inanılıyor? Feto Efendi’nin AKP’deki temsilcisi, bir zamanlar Tayyip Efendi’nin yere göğe sığdıramadığı Hakan Efendi’nin futbolcular aracılığı ile yaptığı çağrı, kimin doğumunun kutlandığını daha iyi anlatmıyor mu?
Bir zamanlar türbansız gelinle Hakan’ın şahitliğini Feto Efendi yaparken, Belediye Başkanı Tayyip Efendi de nikâhlarını kıymamış mıydı? (...)”
(Şükür, 1995’teki bu ilk eşi Esra Elbirk’ten 4 ay sonra boşandı. Elbirk, 4 yıl sonraki Gölcük depreminde anne ve babasıyla yaşamını yitirdi. Şükür, 2. eşi ve 3 çocuğu ile ABD’ye kaçtı, babası Sermet Şükür tutuklandı!)

***

“Mevlit Kandili” Muhammed’in “doğum gecesi” değil midir? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2017 kandiller takviminde bu tarih 1 Aralık olarak açıklanıyor. Peki, “Kutlu Doğum Haftası” ile “Mevlit Kandili” arasındaki fark nedir? Anlaşılan hükümet, araya giren “FETÖ kara kedisini” yıllarca sonra devreden çıkarmaya hazırlanıyor! Zahmet olacak diyemiyoruz!  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları