Cüneyt Arcayürek

'Bir Adım Önde' Olmak!

29 Ağustos 2008 Cuma

RTE dışarıda, Devlet Bahçeli içeride bir adım önde.

Kıbrısta çözümsüzlük çözüm değildir diye söze başladı. ABnin, ABDnin gözüne gireceğim, kangren olan sorunu çözeceğim diye yola çıkan, Atinaya ve Güney Kıbrısa hoş görünen önerilerde bulunan RTE, Rumlardan bir adım önde olduğunu söylemiyor muydu?

İçeride ise MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli RTEden bir adım önde.

Hiç beklenmedik bir anda, hatta gereği yokken Bay Bahçeli, devleti (RTEyi) kurtarmaya girişiyor.

Devleti ve ulusu sıkıntılardan kurtaracağım ayağına yatıp; dinci AKPnin öfkeli genel başkanına yine can kurtaran simit atıyor.

Medyatik tanımı; AKPnin payandası MHP!

Meclis grubunu tatile soktu. Oktay Vuralı nöbetçi bıraktı. Bahçelinin de tatile çıktığı sanılıyordu.

Evinde, partisindeki çalışma odasında oturmuş; meğer AKPye bir kez daha ne zaman payanda olurum diye düşünüyormuş!

Birinci payanda olayı: Bahçeli, RTEnin Çankayadaki AKPliyi seçtirebilmesi için 367 engelini kaldırdı. Devleti tam kadro AKPye teslim etti.

Türban sorununu çözebilmek için anayasa değişikliğini gerçekleştirme iktidarından yoksun olan RTEye, AKPden önce gerekli yasal girişimi yaparak ikinci kez payanda oldu.

Şimdi sıra; laikliğe karşı hareketlerin odak noktası olduğu Anayasa Mahkemesi kararı ile kesinleşen AKPyi aynı yolda devam ederse -ki edecek ve ediyor- Yüksek Mahkemenin kapatmasını engellemeye geldi.

***

Bir yandan Anayasa Mahkemesinin AKPye verdiği cezanın her bakımdan basit ve sıradan bir ihtar cezası değil, mahkûmiyet cezasıolduğunusöylüyor. Beri yandan AKPnin kapatılmasını önlemek için Yüksek Mahkemenin yetkilerini kısıtlamayı öneriyor.

Galiba MHP için de Anayasa Mahkemesini tehlikeli görüyor.

Zira; “…Anayasa Mahkemesinin karar gerekçesinde yer alacak tespit ve yorumların siyaset alanının sınırları üzerinde kısıtlayıcı etkiler yaratmasıve siyasal partilerin hareket sahasını daraltıcı sonuçlar doğurmasınıda ihtimal dışı…” saymıyor.

Öyle bir yol haritası çiziyor ki MHP Genel Başkanı, ne ararsan var. Yok, yok!

Örneğin ...Türkiyede siyaset anlayışları temelden gözden geçirilmelidirdiye başlayan, bugüne kadar her dönemde ele alınması düşünülen ama başarılamayan bir dizi öneri Bunlar Bahçelinin tatilde düşünde gördüğü bu yasama döneminde gerçekleşmesini istediği öneriler.

***

Ama Bahçelinin defterinde dört kişilik bir ailenin açlık sınırının, yaşam sıkıntılarının, dış politikadaki zikzakların, teslimiyetin, terörün yeri yok.

AB dayatmalarını karşılamak amacıyla hükümetin hazırladığı Ulusal Programa değinen tek satır yok.

Bay Bahçeli AB dayatmalarıyla Meclisten geçirilen kimi yasaların uygulama alanındaki olumsuz sonuçlarından söz etmeyi aklının ucundan geçirmiyor.

AB dayatmaları ile çıkarılan terör yasalarına bir parti lideri değil, bir asker; yeni Kara Kuvvetleri Komutanı, Orgeneral İlker Başbuğdan sonra 2010da Genelkurmay Başkanı olması beklenen Orgeneral Işık Koşaner; Jandarma Komutanlığını devrederken yaptığı konuşmada değiniyor:

“….Ülkemizde hiç terör yokmuş gibi düzenlenen yasaların teröre karşı mücadelede kolluk kuvvetlerinin bilhassa önleyici faaliyetlerinde yetersiz kaldığı, etkin ve süratli görev yapmasını geciktirdiği bir gerçektir…” diyor.

Birtakım münferit olaylarıele alarak Ergenekon davasına jandarmayı bulaştırmaya yönelik girişimleri eleştiriyor ve bu saptamaları kendisini dinleyen, kalın alt dudağı sarkıtmış, gözlerinin karası büyümüş, tepkisini içine atan RTE ile bir yılını böyyük başarılarla geçirdiğini açıklayan Çankayadaki AKPlinin yüzüne söylüyor.

Başarı mı? Başarı bir yılda RTEden gelen 116 yasadan 114ünü, 1384 kararnamenin 1380ini onaylamak ise bu durumun siyaset sözlüğündeki adı: Çankaya noteri!

Medyamıza gelince Bir yılda AKPli olduğunu kanıtlayan uygulamalardan öteye bir adım atmamış olan Çankayadakinin başarılarını alkışlıyor!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Viraj ustası 10 Mayıs 2015
Ya sen nesin? 9 Mayıs 2015
Anlamaz 8 Mayıs 2015

Günün Köşe Yazıları