Sultan, Beyaz Saray’da...

16 Mayıs 2017 Salı

Sultan, bugün Beyaz Saray’da, ABD’nin yeni başkanı Donald Trump ile yüklü bir gündemle görüşecek.
En önemli gündem maddesini, ABD’nin, sınırımıza yakın Kamışlı ile birlikte, Suriye’nin çeşitli yerlerine teröristleri desteklemek için zırhlılar göndermesi oluşturacak.

***

Oluşumları özetle anımsayalım... ABD, Irak’ı 2003’te işgal etti. Ardından “Partiya Demokrata Kurdistan (PDK) - Kürdistan Demokrat Partisi’nin” Başkanı Mesud Barzani “Kürdistan Bölgesel Yönetim Cumhurbaşkanı” oldu.
Barzani, 2015’te Ankara’da Sultan ve dönemin Sadrazamı’nca kabul edildi ve PDK’nin bayrağı Türkiye’de ilk kez resmen göndere çekildi!

***

Kürtlerin temel hedefi unutuluyor... Bulundukları yerde sıkışıp kalan Kürtler Akdeniz’e çıkmak istiyorlar... Bunun için de Türkiye’den toprak alarak, yerel etnik halkın desteği ile Suriye’den Akdeniz’e bir koridoru amaçlıyorlar.
Türkiye’de bu amaca Abdullah Öcalan’ın “Partiya Karkerên Kurdistanê (PKK) - Kürdistan İşçi Partisi” terörle hizmet ediyor.

***

Suriye’de ise Salih Müslim’in “Partiya Yekîtiya Demokrat (PYD) – Demokrat Birlik Partisi”nin silahlı terör örgütü “Yekîneyên Parastina Gel (YPG) – Halk Savunma Birlikleri” sahnede...
ABD, bu örgüte destek için zırhlılarını Suriye’ye gönderdi... Gerekçe ise “Al Devlet-Al-İslamiya Fil Irak Vel Şam (DAEŞ) – Irak ve Şam İslam Devleti (IŞİD)” adlı İslami terör örgütüne karşı yerel halkı korumak...
PYD Sözcüsü İlham Ahmed’in “ABD’nin Kürt güçlere ağır silah gönderme kararı, örgütün yasallaşmasına yardım edecek!” dediğini de unutmayalım...

***

İngiliz casusu yüzbaşı – arkeolog Thomas Edvard Lavrence, “Osmanlı İmparatorluğu’nu Ortadoğu’da parçalama başarısını, yöredeki etnik mozaiği birbirine karşı kullanarak elde ettim!” demişti.
Şimdi aynı yöntemi ABD oynuyor...
ABD’nin “Büyük Ortadoğu Projesi Eşbaşkanı” diye pofpofladığı Sultan ise, “Kardeşim!” dediği Beşşar Esad’a sırtını dönüp IŞİD’e silahlar göndermeseydi, bu oluşumlara çanak tutulabilir miydi?
2014’te ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin yönetiminde Cidde’de yapılan “Terörle Mücadele Toplantısı’nda” Türkiye, IŞİD’e karşı askeri önlemi kapsayan bildiriye imza atmadı! Suudi Arabistan ve Katar ise IŞİD’e her türlü yardımı kestiler... Dönemin ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Sultan’ın “IŞİD’e destek verdiğini” söyledi.

***

Bugünkü görüşme öncesinde Sultan, şu vecizelerde bulundu: “(...) Bu ziyaretin bir kırılma noktası olacağını düşünüyorum. (...) Bu ziyaret virgül değil, nokta olacak. (...) Bu ziyaretim milat olacak! (...)”
Temel, arkadaşı Dursun’a birkaç günlüğüne borç vermiş. Dursun, aradan dört ay geçtiği halde, borcunu ödemiyor. Temel, “Vuracağım oni!” diyerek bunalımlar geçiriyor.
Temel ve Dursun mahkemeye düşüyorlar. Yargıç Dursun’a soruyor: “Sen Temel’i tanıyor musun?” Dursun, Temel’e göz atarak “Tanımayrum oni!” yanıtını veriyor. Temel, bozuluyor, yargıca, “Ben da, oni tanımayrum hâkim bey!” diyor...
Bu ziyaret öncesinde, Sadrazamının “ABD’ye savaş ilan edecek değiliz!” demesinden yola çıkarak, Sultan, öteki ülkelere dediği gibi, herhalde ABD’ye de “Tanımayrum oni...” diyecek...

***

Türkiye ile ABD, “Kuzey Atlantik Örgütü Anlaşması’na (NATO – KAÖA)” üye. Ayrıca bu üyelikle yetinmeyip 1995’lerden bu yana “stratejik ortak” da oldular.
Bu gerçekleri dışlayan Trump’ın YPG’yi ağır silahlarla desteklemesi, Irak’ta olduğu gibi Suriye’de de bir Kürt devletine desteğini gösteriyor. “Sultan ABD’ye gitmesin!” tepkilerine, ABD Dış İlişkiler Konseyi Başkanı Richard Haass şu yorumu yaptı:
“Trump yönetiminin Suriye Kürtlerini silahlandırdığını görmek güzel. Ziyaretini iptal ederse, baskıcı yönetimi ve Suriye’deki yararsız rolü göz önüne alındığında büyük bir kayıp olmaz!”

***

Ziyaretin gündeminde şu iki konu da bulunuyor:
Birincisi, Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iadesi... Bugüne kadar başta Adalet Bakanı olmak üzere, pek çok yetkili ABD’de bu konuda girişimler yaptılar, ama sonuç alınamadı.
İkincisi, Nev York’ta tutuklanan Rıza Sarraf ile Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın davaları... İkilinin savunmalarını en yüksek düzeyde kişiler olan, eski Nev York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani ile önceki Adalet Bakanı Michael Mukasey yüklendiler.
İkiliyi, Türkiye’nin ABD’deki “lobi” kuruluşu olan ve faturalarını “örtülü ödeneğin” karşıladığı Greenberg Trauri ayarladı... Avukatlık ücretinin yüksek olduğu ABD’de bu savunmayı alan kişilerin ücretlerinin astronomik olduğu biliniyor!
İkilinin gelecek duruşması bugünkü Beyaz Saray görüşmesinden sonra 18 Mayıs Perşembe günü yapılacak... Yargıç Richard Berman, “Davanın çözüm yeri mahkemedir, siyasal yaşam değildir!” dedi...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları