Olaylar Ve Görüşler

Zeynep ustaya saygıyla...

05 Haziran 2017 Pazartesi

Yeteneğiyle, yaratıcılığıyla, kendine özgü duruşuyla, eşsiz birikimiyle, ilkelerinden hiç ödün vermeyen kimliğiyle huzurlarınızda Zeynep Oral

 

NEŞE DOSTER

 

Beşiktaş Belediyesi 27 Mayıs 2017 Cuma günü Faruk Şüyün yönetimindeki “Ustalara Saygı” etkinliklerinin 150. bölümünde Zeynep Oral’ı ağırladı. Ama ne ağırlama!

İnsanın yüreğini içine alan, “işte budur” dedirten, şaşırmak ne kelime, 12’den vuran ve yerinde mıhlayan geceye ait ayrıntıları bir yazıya sığdırmak zor olsa da emeğe saygı adına tüm sınırları zorlayacağım! Hani derler ya, “Ben sana gelmezsem sen bana gel”. O geceye herkes geldi ve herkes Zeynep Oral’ı yürekten sevgiyle sarıp sarmaladı.

Sevgi seli
Tören boyunca salonu dolduranlar, bazen sahneden salona akan, bazen salondan sahneye uzanan muhteşem dostluklara, saran- kavrayan- kucaklayan sözlere, iyi bir gazeteci, güçlü bir kalem, dirençli bir savaşçı ve 7 torun sahibi bir babaannenin ne kadar sevildiğine ve ne kadar genç olduğuna tanık oldular.
Biz salonu dolduranlar, Fazıl Say’dan Chopen’in “Nocturne”lerini dinleyip kendimizden geçtik, Genco Erkal’dan “Nâzım Hikmet” şiirlerine doğru yol aldık. Soluklanmadan Zuhal Olcay’ın Atillâ İlhan’ın “Ayrılık sevdaya dahil” şarkısı eşliğinde uzaklara, gençlik yıllarımıza dalıp gittik.
Yeter mi? Karşımda Yekta Kara’dan Sezen Aksu’ya, Zülfü Livaneli’den Joan Baez’a, Müjdat Gezen’den Rutkay Aziz’e, Ali Poyrazoğlu’ndan Mine Kırıkkanat’a, Yazgülü Aldoğan’dan Nazan Moroğlu’na, Nazım Alpman’dan bazen utanıp bazen duygulanan Zeynep Oral’a uzanan ustalar, yazarlar ve yıldızlar geçidinde rüya gibi, düş gibi bir gece geçirdik...
Kısa notlarla konuşulanların altını çizmeden geçemem. Fazıl Say, “Zeynep Oral, kültür ve sanat dünyamız için önemlidir, özeldir, o nedenle buradayız, onun için bir aradayız” derken tüm salonun duygularını dile getirdi. Geceyi düzenleyen Faruk Şüyün, Zeynep Oral’a ne hissettiğini sorunca yanıt gecikmedi: “Dünyanın en zengin insanıyım. Çok mutlu, çok sevinçli, çok heyecanlıyım. Fazıl Say benim için çaldı, bu muhteşem konser benim içindi” dedi. Ekrandan seslenen Zülfü Livaneli, “Zeynep Oral, demokrasi ve insan haklarını savunanların hep yanında yer aldı” derken, Ali Sirmen “Ben Zeynep’i Paris’te tanıdım. Küçücük bir kızdı, hangi kahvede gördüm hatırlamıyorum. Ama unutulmaması gereken kahve değil Zeynep’ti” diye konuştu.
Yekta Kara, “Hangi özelliğini sayayım! Bu ülke için yaptıklarına zaman yetmez. Haklarını nasıl öderiz yüreğim seninle” sözleriyle duygularını dile getirirken, salona giren Ali Poyrazoğlu, “Bugünlerde herkes nereye tüyelim diye düşünürken ben Jamaika’yı tercih ettim! Sizlere oradan sesleniyorum! Zeynep Oral aslında bir işkencecidir, onu tüm galalara sürükleyerek, kocasının hayatını karartmıştır” deyip tüm salonu kahkahaya boğdu. Gülriz Sururi, “Her yol sana çıkıyor, bana söyleyecek söz kalmadı, en çok da sizinle geçirdiğimiz yılbaşını özlüyorum” dedi.
Gecenin bir başka sürprizi ise Sezen Aksu’nun önce sözüne, sonra sesine yansıttıkları idi! “Sana cesaretin için, duruşun için, yaptıkların için teşekkür ediyorum” deyip “Zeynebim Zeynebim allı Zeynebim, üç köyün içinde şanlı Zeynebim” şarkısıyla salonu çınlattı. Perdeden seslenen Joan Baez, “Sen bana Nâzım Hikmet’in şiirlerini öğrettin, güce karşı sesimizi yükseltmek müzisyen olarak benim, gazeteci olarak senin işindi. Ben bu gece senin yanında değilim ama şarkılarımı senin için ve içerdeki gazeteciler için okuyacağım” diyerek “Sivil Halklar” şarkısını okudu.
Bitmesini hiç istemediğimiz gecenin sonuna gelindiğinde bazen gülen, bazen ağlayan, bazen utanan Zeynep Oral, “Beni biraz önce Silivri’deki arkadaşlarımın avukatı aradı. Güray Öz bana şu notu iletmiş: ‘Bu gece orada olmak, çok hak ettiğin alkışlara katılmak isterdim’” deyince salonda alkışlar uzun süre dinmedi...

Babaanne Zeyno
Kapanış konuşması için artık söz torun Maya Oral’da idi: “Biz ona Zeyno deriz. O muhteşem bir aşçı, 100 kelimeyi tek kelimeye sığdıran bir yazar, tüm ailemizi birleştiren babaannem, hiç yorulmayan bir araştırmacıdır. Zeyno, benim rol modelimdir. Bize çocukluğumuzda hep kitap alırdı, niye oyuncak almadığı için kızardık içimizden, şimdi anlıyoruz ki bizim geleceğimize yatırım yaptı o. Hepinize katıldığınız için çok teşekkürler.” Maya Oral, aile adına konuşmuş ve metni daha önce Zeynep Oral’ın tüm ısrarlarına rağmen ona göstermeyerek güzel bir sürpriz yapmıştı.
Benim duygularıma gelince... 300 kişilik Akatlar Kültür Merkezi’ni tıklım tıklım dolduranların nefessiz izlediği, yer yer duygulanıp, yer yer gülüp ama hep alkışladığı bu geceye hâkim olan nedir diye sorarsanız? Müthiş bir vefa, hak edilmiş bir itibar derim. Yetinmez, sözü şöyle bağlarım: Yeteneğiyle, yaratıcılığıyla, kendine özgü duruşuyla, eşsiz birikimiyle, ilkelerinden hiç ödün vermeyen kimliğiyle, hep niteliği kollamasıyla, sonsuz çalışkanlığıyla huzurlarınızda Zeynep Oral derim.  

NEŞE DOSTER
Yazar



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları