Allah’ın Nuru Zeytin!

06 Haziran 2017 Salı

Dünyanın hiçbir meclisinde görülmeyen “Torba Yasa” uygulaması AKP iktidarında olanca hızıyla sürüyor. TRT ile ilgili bir yasa tasarısında, zeytinlikler ile ilgili değişikliğin ne ilgisi var? Zeytinliklerin sanayiye açılması ile ilgili önerilere şiddetli tepkiler gelince bazı maddeler çıkarıldı.
“Zeytinliklere 3km uzaklıkta hiçbir sanayi ya da maden tesisi yapılamayacağı” öngörülmesine karşın, “Ancak, kamu yararı görülen zeytinliklerde, valiliklerin onayı ile hükümetin izin verdiği şirketler için geçersiz” olacak. Böylece AKP yanlıları, ağaç başına 4 bin lira ceza ödeyerek zeytinlikleri yok edebilecekler.

***

Zeytin ağacının tarihsel önemine bu köşede bir dizide değinmiştim. Aşağıdaki yönlendirmeleri tıklayıp o yazıları okuyabilirsiniz:
14 Kasım 2014
http://www.cumhuriyet.com.tr/ koseyazisi/140475/Balik Bastan Kokar 1.html
18 Kasım 2014
http://www.cumhuriyet.com.tr/ koseyazisi/142695/Balik Bastan Kokar 2.html
21 Kasım 2014
http://www.cumhuriyet.com.tr/ koseyazisi/145947/Balik Bastan Kokar 3.html
25 Kasım 2014
http://www.cumhuriyet.com.tr/ koseyazisi/149488/Balık Bastan Kokar 4.html

***

Dinci geçinen AKP’liler, acaba “Nur Suresi”nde zeytin ağacı ile “Allah’ın Nuru” benzetmesini okuyup işledikleri günahı algılayabilirler mi?
“Allah göklerin ve yerin nurudur. Onun nurunun temsili şudur: Duvarda bir hücre; içinde bir kandil, kandil de bir cam fânûs içinde. Fânûs sanki inci gibi parlayan bir yıldız. Mübarek bir ağaçtan, ne doğuya, ne de batıya ait olan zeytin ağacından tutuşturulur. Bu ağacın yağı, ateş dokunmasa bile, neredeyse aydınlatacak (kadar berrak)tır. Nur üstüne nur… Allah dilediği kimseyi nuruna iletir. Allah insanlar için misaller verir. Allah her şeyi hakkıyla bilendir…”
Eskiden imamın dediği olurdu, şimdilerde AKP Reis-i Umumisi’nin dediği oluyor.

Arena’lar…
AKP Reis-i Umumisi, İmam Hatipliler Derneği’nce düzenlenen toplantıda şöyle konuştu:
“Arena değil, burası stadyum. Arenalara karşıyım. Arenalarda neler yaptıklarını geçmişte biliyorsunuz değil mi? İnsanları kimlere parçalatırlardı malum. Biz arenalara karşıyız ve Bakana da talimatı verdim, arena isimlerini stadyumlardan kaldıracağız. Ne demek arena? Bizim dilimizde böyle bir şey yok. Açın arena kavramına, manası, anlamı nedir ona bakın. Öyleyse böyle bir şey olamaz.”
4 Nisan 2017’de bu köşede şöyle yazmıştık:
“Günümüzde Sultan, Atatürk stadyumlarını yıkıp yerine ‘arena’ adıyla daha büyüklerini yapıyor. Örneğin Antalya, Bursa, Konya, Sakarya, Eskişehir, Afyon, Giresun Atatürk stadyumlarının yerine ‘arena’lar’ yapıldı. İstanbul’daki BJK İnönü de ‘arena’ oldu…
‘Arena’ sözcüğü ‘kumluk saha’ anlamında olup Roma İmparatorluğu döneminde gladyatörlerin birbirleri ya da vahşi hayvanlarla dövüştükleri yerlerdi!”
Ardından Türkiye Futbol Federasyonu’nun (TFF) resmi internet sitesinde Beşiktaş’ın “iç saha” maçlarına ev sahipliği yapan Vodafone Arena’nın adı Vodafone Stadyumu olarak değiştirildi.
Galatasaray’ın “iç saha” maçlarını oynadığı Türk Telekom Arena’nın adı Türk Telekom Stadyumu, Aytemiz Alanyaspor’un Bahçeşehir Okulları Arena’sının adı ise Bahçeşehir Okulları Stadyumu yapıldı. 1. Lig’e veda eden Şanlıurfaspor’un “iç saha” maçlarını yaptığı GAP Arena’nın adı da GAP Stadyumu oldu.
Ancak sonra, Beşiktaş Yönetimi, Vodafone Arena’nın adını “Vodafone Park” olarak değiştirdi. “Park” sözcüğünün sporla, futbolla ne ilgisi var?

***

AKP Reis-i Umumisi’nin eleştirimizi ilk kez dikkate alması ilginçtir.
Ne var ki stadyum sözcüğü de Türkçe değil… Oldum olası bu yerlere “saha” denile gelmiştir. Bazı örnekler: “Rakip saha… Oyuncular sahaya çıkıyorlar… İzmirspor sahası…” Peki, “rakip stadyum, oyuncular stadyuma çıkıyorlar… İzmirspor stadyumu” denildiğini hiç duydunuz mu?
Bu arada Göztepe’nin yükselmesini kutlarım. Gençliğimde Metin Oktay’lı, Kamuran Soykıray’lı günlerde sahasında top koşturduğum İzmirspor’luyum. Ancak bu görkemli kentten hiçbir takım ne yazıktır ki ana ligde yoktu. 2010’da İzmir’den Bucaspor girince bu takımı tutar oldum. Bundan böyle de Göztepe’li olacağım…

***

Türkçeye özen gösterilmesini isteyen AKP Reis-i Umumisi acaba örneğin neden “legal – illegal” diyor da “yasal – yasadışı” demiyor?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları