Özgür Mumcu

Morfolojik inceleme

07 Haziran 2017 Çarşamba

Charlie Hebdo katliamından sonra, Cumhuriyet gazetesi dünyadaki birçok yayın organı gibi, derginin katliam sonrası yayımladığı ilk sayıdan bir seçkiye yer vermişti. İfade özgürlüğü konusundaki bu dayanışmadan sonra Cumhuriyet, matbaadan çıkan dağıtım kamyonlarının aranması dahil çeşitli baskılarla karşılaşmıştı.
Cumhuriyet önündeki protestolarda, Charlie Hebdo katliamını gerçekleştirenler hakkında “Kuaşi kardeşler onurumuzdur” diye sloganlar atılmış, yine protesto gösterilerinde Kuaşi kardeşlerin Müslümanların yüzünü ağarttığını dile getiren, şehadetlerinin kabul edilmesini dileyen basın açıklamaları okunmuştu.
Bu dönemde hem terör örgütü IŞİD mensuplarına övgü de içeren gösterilerle tehdit edilen hem de siyasetçilerin sorumsuz suçlamalarına maruz kalan gazeteye destek ziyaretleri düzenlenmekteydi.
Destek ziyaretinde bulunanlar arasında toplumun çeşitli kesimlerinden insanlar olduğu gibi hâkimler ve savcılar da vardı. Yine o dönem, nefret söyleminin kalesi niteliğindeki Yeni Akit gazetesi söz konusu hâkim ve savcıları hedef göstererek “Charlie’nin hâkimi başörtülünün zalimi” ve “Bu hâkimleri görevden alın” şeklinde manşetler atmıştı.
Yeni Akit gazetesinin bu talebi, referandumun ilk sonucu olan Hâkimler ve Savcılar Kurulu tarafından işleme kondu. Dünkü Cumhuriyet gazetesinde Kemal Göktaş imzalı habere göre, HSK, baskı altındaki gazeteye destek ziyaretinde bulunan hâkim ve savcılar hakkında soruşturma izni verdi. İş bununla da kalmadı. Yeni Akit gazetesinde yayımlanan fotoğraflar Emniyet Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü tarafından morfolojik incelemeye tabi tutularak, ziyarette bulunan hâkim ve savcıların kimliği tespit edildi.
Sanki söz konusu hâkim ve savcılar ziyaretlerini gizli saklı yapmış gibi. Zaten bu “morfolojik” incelemede tespit edilemeyen hâkimlerden biri, “Gazetedeki fotoğrafın Emniyet Kriminal Laboratuvarı’nda çözümü yaptırılarak ilgili hâkim ve savcıların kimliklerinin belirlendiği öğrenilmiştir. Fotoğrafta yüzümün kısmen göründüğü ve bu ziyarette hazır bulunduğum halde, benimle ilgili hiçbir işlem yapılmamıştır. Bu durum beni rahatsız etmiş olup, konunun benim yönümden de incelenmesi gerekmektedir” diyerek bu densiz uygulamaya itiraz etmiş.
Bu soruşturma aslında Türkiye hakkında morfolojik bir inceleme. Charlie Hebdo’ya saldıran teröristlere “onurumuzdur” diyenler hakkında değil, ifade özgürlüğü için destek ziyaretine gelen hâkim ve savcılara soruşturma açılıyor.
Yeni Akit gazetesinin talimatlarıyla hareket eden bir yargı ve emniyetle memleket, hele bu coğrafyada biraz zor toparlanır.
Cumhuriyetle yaşıt, milli mücadelenin gazetesi Cumhuriyet abluka altındayken Yeni Akit’in savcılık makamına geçmesi herhalde Türkiye’nin geçirdiği dönüşümün de esaslı bir özeti.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Tutuklu yargı 5 Eylül 2018
Kimiz biz? 29 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları