Katar’a Türk Askeri!

13 Haziran 2017 Salı

Suudi Arabistan, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Libya, Maldivler, Yemen; “Terör örgütlerine yardım ettiği” gerekçesiyle Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiler.
Bunlar Müslüman- Arap ülkeleri… Türkiye Arap ülkesi olmadığı gibi, laik bir ülke!
Buna karşılık, Türkiye’nin “Terörizmin Finansmanı” konulu “muhtırayı” Katar ile imzalaması yetmedi, oradaki 300 kadar askerimizin varlığı da yetmedi. 3 bin asker daha gönderilmesi kararı alındı. Ayrıca 5 günde İzmir’den THY’nin 15 özel kargo uçuşları ile bin ton gıda maddesi gönderildi.
Arap ülkeleri arasındaki sürtüşmeye Türkiye, neden bu yedi Arap ülkesine karşı Katar’ı destekliyor? 2 Haziran 2015 tarihinde bu köşede yazdıklarımı anımsayalım:
“Türkiye’nin de üyesi olduğu ‘International Civil Aviation Organization (ICAO)’, Türkçesi ile ‘Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (USHÖ)’ 1944’te Şikago’da kuruldu. Bugün 191 ülke üye. Amacı, dünya üzerindeki tüm uçuşları güvenlik içinde gerçekleştirmek, tüm sivil ve askeri havaalanları arasında düzenli işbirliği kurmaktır.
Türkiye, örgütün Avrupa alt kurumu olan ‘European and North Atlantic (EUR/NAT) Office (Avrupa ve Kuzey Atlantik Ofisine)’ bağlıdır. Türkiye’nin güneyinde ise Kahire’deki Middle East (MID) - Ortadoğu’ merkezi, tüm sivil ve askeri uçakların uçuşlarını denetler.
Bu nedenle her iki merkezde, bölgelerindeki tüm uçuşlar saniye saniye kaydedilir. Hangi ülkenin, hangi sivil ya da askeri uçağı, nereden kalkmış, nereye inmiş, bu merkezlerde belgelenir.

***

Hatay ve Adana’daki MİT TIR’larındaki silahlar bir gerçektir. Peki, bu silahların kaynakları nedir? Türkiye yapımı silahlar olmadığına göre, hangi ülkelerden gelen silahlar MİT TIR’larına yüklenmiştir?
Bu konuda Genelkurmay Başkanlığı’na, Hava Kuvvetleri’ne ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bir dizi sorumuz olacak!
•Kısaca ‘KNE’ çağrı adını taşıyan Suudi Arabistan uçakları, aylardır Hatay’a inmektedir. Düzenli uçuşları olmayan, yolcu getirip götürmeyen bu uçaklar Hatay’a neden inmişlerdir?
•Suudi Arabistan’ın Tebuk kentindeki, kısaca OET’ adlı Prens Sultan bin Abdülaziz Havaalanı’ndan kalkan, çağrı adı ‘RSF’ olan Suudi Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin askeri uçakları, Ankara’nın ‘LTAC’ adlı Esenboğa Havaalanı’na neler taşımaktadırlar?
•Katar Hava Kuvvetleri’nin iki ayrı filosu bulunuyor. Bunlardan çağrı adı ‘LHOB’ olan askeri nakliye uçakları, ABD hava üssü olarak da kullanılan Al Udeid Havaalanı’ndan kalkıp, örneğin 2013 Haziranı’nda Türkiye’ye 30 kez geldiklerinde, neler taşımışlardı?
•Ayrıca çağrı adı DEMA’ olan ikinci askeri filonun Türkiye uçuşları, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün Fransa ve Mısır’daki merkezlerince bilindiğine göre, Türkiye’ye acaba neler taşıdılar? Bu merkezlerde, sözde ‘sivil havacılık uzmanı’ olarak çalışan çeşitli ülkelerin ‘bazı istihbarat örgütü üyeleri’ bu trafikleri bilmiyorlar mı?
‘OJAM’ denilen, Ürdün’ün Amman’daki havaalanından kalkan askeri uçaklar, Türkiye’nin hangi havaalanlarına, ne zaman inmişler ve neler getirmişlerdir? Bu ülkelerin hiçbiri, Türkiye’nin üyesi olduğu ‘Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü’nün (NATO- KAAÖ) üyesi değildir. Bu nedenle, bu askeri trafiği anlamakta zorlandık. Bir ilgili çıkıp da bizi ve okurlarımızı aydınlatırsa seviniriz. Tabii aydınlatabilirlerse!”
Aradan 2 yıl geçtiği halde, yetkililerden sorularımıza ne doğrulama ne de yalanma geldi. Çıt bile çıkmadı. Ne derler? “Sükût ikrardan gelir!”

***

Katar, Basra Körfezi’nin 12 bin km²’lik küçük bir ülkesi. 2 milyon 300 bin kişilik nüfusunun yüzde 88’i Katarlı değil. Doğalgaz zengini Katar, kişi başına düşen ulusal gelir 75 bin dolarla Arap ülkeleri arasında birinci sıradadır.
Ekonomi Bakanlığı’na göre Katar’ın Türkiye’deki toplam yatırımı 1.5 milyar dolardır. Katar Ticaret Odası’na göre bu rakam 18 milyar dolardır!

***

Araplar arasındaki sürtüşmenin içine Türkiye neden sürüklenir ki? Bir zamanlar Sam Amca’nın “Büyük Ortadoğu Projesi’nin Eşbaşkanı” ilan ettiği AKP Reis-i Umumisi adına Mısır’da, Suriye’de, Irak’ta, Libya’da Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden büyükelçilerimiz yok! Şimdi acaba sıra hangi ülkeye geliyor?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları