Klasik müzik ve yas

28 Mayıs 2014 Çarşamba

42. İstanbul Müzik Festivali’nde Borusan Çocuk Korosu’nu, konserde solist olarak çellist Dorukhan Doruk’u dinleyeceğiz

Klasik müzik etkinlikleri kaldırılırken bütün radyo ve televizyonlarda klasik müzik çalınmaktaydı. Öte yandan futbol maçları da devam ediyordu.

Geçen hafta yerde gökte ağıt ve her yerde ulusal yas vardı. Yitirdiğimiz madencilerin yakınlarından yükselen çığlıklar gökyüzünü sarmıştı. Türkiye genelinde 3 günlük yas ilan edildi ve doğal olarak her türlü etkinlik iptal oldu. Yasın üçüncü gününde konser vermek üzere İstanbul’a gelip geri gönderilen Staatskapelle Berlin Orkestrası’nın şefi Daniel Barenboim, “Böyle durumlarda sessizlik müzikten daha önemlidir” diyerek konserin ileriki bir tarihe atılmasını kabul etmiş. Programda Elgar’ın ikinci senfonisi ve iki Wagner uvertürü çalınacaktı. Aslında bu denli ağırbaşlı bir içerik taşıyan konser icra edilseydi acıklı havayı bozmazdı. Hatta Zorlu Performance Center’da 400TL’den başlayan bilet gelirinin Soma’ya yollanması da ayrı bir anlam taşıyabilirdi.
Yas yalnız üç gün değildi. Her organizasyon felaketin ardından vereceği ilk konseri iptal etti: İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Aksanat, İşSanat, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve Türkiye’deki tüm devlet orkestraları. Hatta daha da uzak tarihlerdeki Mersin Festivali 24 Mayıs’ta yapacağı açılışı 30 Mayıs’a erteledi. Klasik müzik etkinlikleri kaldırılırken bütün radyo ve televizyonlarda klasik müzik çalınmaktaydı. Öte yandan futbol maçları da devam ediyordu.
Geçen hafta içinde yer alan iki konser beni İstanbul’un iki yeni mekânıyla tanıştırdı: Mecidiyeköy Quasar’da Cem Mansur yönetiminde büyük bir coşkuyla çalan gençlik orkestrasını ve Anadoluhisarı’ndaki 19. yüzyıldan kalan Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı’nda piyanist Zeynep Üçbaşaran’ın zarif Liszt resitalini dinledim. Konser öncesi yapılan konuşmalarda acımız dile geldi, klasik müziğin eğlence müziği olmadığı vurgulandı.
İstanbul’da festivaller başlıyor İstanbul’da 1 Haziran Pazar günü İKSV’nin 42. Müzik Festivali başlıyor. Lütfü Kırdar’da yapılacak açılışta Gürer Aykal yönetimindeki BİFO konserinden önce Borusan Çocuk Korosu’nu, konserde solist olarak çellist Dorukhan Doruk’u dinleyeceğiz. 4 Haziran’daki ikinci konseri ünlü çellist Steven Isserlis solistliğinde Hakan Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Orkestrası gerçekleştirecek. Isserlis Dvorak’ın ünlü viyolonsel konçertosunu çalacak.
5. Uluslararası İstanbul Opera Festivali’nin duyurularını ünlü müzik kanalı Mezzo’da izlerken göğsüm kabardı. Yurtdışından izleyici çekmek bir yana İstanbulda da böyle bir opera festivalinin düzenleniyor olması heyecan verici. Opera dağarcığında İstanbul ve Osmanlı esinlenmelerini temel alan programlar hazırlanmış.
3 Haziran günü Ankara Devlet Operası’ndan Verdi’nin Attila’sıyla açılacak. Rossini’nin Maometto secondo (Fatih Sultan Mehmet), Mozart’ın Saraydan Kız Kaçırma, Gluck’un Beklenmedik Karşılaşma, Rey kardeşlerin Lüküs Hayat operetiyle devam edip Dmitri Hvorostovsky’nin Zorlu Performans Center’daki müthiş bir gala konseriyle 17 Haziran’da son bulacak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları