Sakın Ceza Yasası’na Aktarmayın

29 Haziran 2017 Perşembe

Tasmasının zincirini, otomobilinin tamponuna bağladığı köpeği yerde sürükleyerek işkence eden insanoğlu (?) nedeniyle hayvan hakları savunucuları bir kez daha isyan ettiler.
Yeni şekliyle gündeme getirilen öğretim ayrıntılarına (müfredat) bakınca benzeri işkenceleri izlemeye ve tepki göstermeye devam edeceğimiz anlaşılıyor.
Çünkü AKP iktidarının anlayışına ve uygulanmasına bakınca İslamiyetin sadece ibadetten ibaret olduğu görülüyor.
Kuran okumasını, namaz kılmasını, oruç tutmasını biliyorsanız, hele Arap Abecesi ile yazmayı da öğrendinizse öbür dünyayı garanti altına alıveriyorsunuz.
Peygamberlerin toplumdaki ahlak yozlaşmasını önlemek amacıyla geldiğini; ahlaklı, kin tutmayan, insanın bırakın yüzünü arkasından bile dedikodu yapmayan, yalan söylemeyen, işkencenin her türlüsünden haz duymayan kuşaklar yetiştirmenin erdemini yok sayan bir ortam oluşmuş durumda.
Din diye evde kedi köpek beslemenin kötülüğünün anlatıldığı sohbetler yapılıp ya da dersler verilirken, hayvan haklarının ciddiye alınacağını sanmak fazla safdillik olmuyor mu?
Hazreti Muhammed’in, minderden kalkması gerektiğinde, uyuyan kedisini rahatsız etmemek için entarisinin o parçasını kestiği anlatılan süreç de çocukluğumuzda kalmış gibi.

***

Ayrımcılık, yalnızca insanlar arasında uygulanan bir sosyal sapma, hastalık değil.
Hayvanlar arasında da kesin bir ayrımcılık var. Yabanıl hayvanları korumak için caydırıcı tutarda parasal yaptırımlar uygulanırken evcil hayvanlar gözden kaçırılıyor. Kimi yabanılların avlanması yasak. Kimileri için de sayısal sınırlama uygulanıyor.
Evcil hayvanlar içinse zehirleyerek öldürmek, tekmelemek, akla hayale gelmeyecek yöntemlerle işkence etmek neredeyse serbest.

***

Hayvan hakları savunucularına bir uyarı yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Hayvanlarla ilgili cezaların Kabahatler Yasası’ndan Türk Ceza Yasası’na aktarılması önerileri yoğunlaşıyor. İçimden “Aman yapmayın” demek geçiyor. Bir insanı trafik kazasında öldürmenin ortalama 4 ay hapis olduğu bir ülkede bundan yanlış bir şey olamaz.
Türk Ceza Yasası verse verse 1 yıl hapis cezası verir. O da para cezasına çevrilir ve ertelenir.
Yani hiç ceza verilmemiş olur. Hayvanların yaşam hakkına yönelik cezalar bırakın Kabahat Yasası’nda kalsın. Yabanılevcil hayvan ayrımcılığı giderilsin ve evcil hayvanlar için de caydırıcı para cezaları getirilsin.
Bilmem yanlış mı düşünüyorum?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları