Arif Kızılyalın

En sıcak gün, en uzun bayrak

02 Temmuz 2017 Pazar

Belki de yürüyüşün en sıcak günüydü dün. Sabahın ilk saatlerinde Sakarya Ovası’nın Akyazı Ormanköy mevkiinde başlayan mesai, akşam saatlerinde Adapazarı girişinde tamamlanırken, on binlerin katıldığı günden geriye termometreleri patlatan sıcak hava, 1011 metrelik dev boyutlardaki Türk bayrağı, hukukçular, Antikapitalist Müslümanlar, Beşiktaşlı taraftarlar ve Halkevci Kadınlar Grubu’nun verdiği yürekli destek kaldı. Her ne kadar ısı 36 derece civarı olarak açıklansa da asfaltın etkisiyle hissedilen sıcaklığın 45 derecelere vurduğu 17. gün sadece CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu değil, on binlerce kişiyi de etkiledi. Öyle ki Kılıçdaroğlu dahil herkes, 3 zorlu etap boyunca ellerinden su şişelerini eksik etmediler. Kılıçdaroğlu, bir ara kendisine sunulan ‘şemsiye’yi geri çevirirken Erenler mevkiinde Kadıköy ve Murat Paşa belediyelerinin çay, soğuk karpuz ve ıslak havlu ikramı, binlerce kişinin imdadına yetişti. Özellikle 2. etabın sonlarında zorlandığı görülen ancak planlanan 10 kilometreyi tamamlayan CHP Genel Başkanı; karavan girişinde, “Bu havada bizimle beraber yürüyen herkese şükranlarımızı sunuyorum. Bu benim, senin değil, hepimizin yürüyüşü” ifadesini kullanırken, “Spor yapıyoruz, sağlıklı kalıyoruz” esprilerine de tebessümle yanıt verdi. İlaç takviyesi almayan, doğal C vitamini ağırlıklı bir mönüyle yoluna devam eden Genel Başkan’ın dünkü favori yiyeceği ise yaklaşık 20 bin kişiye ikram edilen 10 ton Adana karpuzuydu. Kendisi için plastik tabakta karavana getirilen karpuzdan 2 dilim yiyen Kılıçdaroğlu’nun portakal suyuyla da vücudundaki mineral dengesini sağladığı öğrenildi. CHP Genel Başkanı, danışmanları aracılığıyla kendisine iletilen, “Yürümüyor, dublör kullanıyor, geceleri otelde konaklıyor” iddialarına karavanın kapılarını medyaya açarak yanıt vermişti. Dün içerlediği konu ise yürüyüş için yapılan çirkin yakıştırmalardı.

Kılıçdaroğlu’nun akşam saatlerinde, “Sesimizi dağlar, ovalar, altında yürüdüğümüz gökler duydu; adaleti yok edenler duymak istemiyor” açıklaması Adalet Yürüyüşü’nün niçin yapıldığını özetler gibiydi.

Aşırı sıcaklar nedeniyle öğle molasının 6 saate çıkarıldığı 17. güne damgasını vuran gruplar ise hukukçular, Halkevci kadınlar ve Beşiktaşlı taraftarlardı. CHP’li vekillerden Erdoğan Toprak, Engin Altay, Okyay Sındır, Sibel Özdemir, Ali Şeker, Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, Aykut Erdoğdu, Aytuğ Atıcı ve Hilmi Yarayıcı halkla yürürken, Tanal ve Yarkadaş’ın 1011 metrelik bayrağın altına girdiği ve taşıdığı görüldü. Özgür Özel ise yürüyüşün disiplinini oluşturmak için megafondan yaptığı anonslar ve uyarılarla kafileyi yönlendirdi.

Adalet Yürüyüşü’ne çArşı adı ile katılmalarına engel çıkartılan, daha sonra forma ve atkılarındaki logolar nedeniyle eleştirilen Siyah-Beyazlı taraftarlar, adalet yürüşüyüne Beşiktaş Taraftarları ismi altında katıldı. “Gücüne güç katmaya geldik, formanda ter olmaya geldik..” tezahüratı ve “Siyah-Beyaz adalet” sloganları dikkat çekti.

17 farklı baroya kayıtlı 300 avukat, cüppeleriyle Kılıçdaroğlu’nun hemen arkasındaki grupta yer alırken, ellerindeki ‘Herkese adalet’ ve ‘Adalet mülkün temelidir’ yazılı dövizler ilgi çekti. Anikapitalist Müslümanlar’ın ‘Allah adaleti emreder (Nahl suresi) pankartı güne damgasını vurdu. Halkevci Kadınlar Grubu ise ‘Erkek adalet değil, gerçek adalet’ türü dövizler taşırken, CHP’li vekillere mor fular hediye etmekten geri kalmadılar.

Günün son etabında kafileye taş atılması, bir katılımcının başından yaralanmasına neden olurken, milletvekilleri bu tür provokasyonlara yanıt verilmemesini istedi.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yeni TFF Başkanı! 20 Nisan 2024
Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları