Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

Lise seçimi artık çok bilinmeyenli ve parametreli bir strateji oyunu

03 Temmuz 2017 Pazartesi

TEOG sınavı yerleştirme puanı açıklandı, velilerin ve öğrencilerin lise tercihi telaşı başladı.

Telefonlarımız susmuyor, maillerimiz durmuyor.

Zira eskiden lise seçimi eve en yakın liselerden birine gitmekten ibaretken artık günümüzde her lise öğrencilere farklı kariyer planları sunuyor ve artık liseler öğrencinin bundan sonraki yaşamına yön veren birer ön üniversite olarak görev görüyor.

Ailelerin imkanlarının, öğrencilerin puanlarının ve liselerin kayıt koşullarının birbiriyle uyumlanması yetmiyor… Artık seçeceğiniz lisenin eğitim müfredatının öğrencinin üniversite sonrasındaki hedefleriyle ilişkilendirilebilir olması da büyük önem arz ediyor.

Bir de ülkenin durumuna göre her an değişiklik gösterebilecek olan ekonomik ve sosyal koşullarımız, imkanlarımız, hayattan ve çocuklarımızdan beklentilerimiz var. İşte tüm bunlar lise seçimini çok bilinmeyenli ve aynı zamanda çok parametreli bir denklem kılıyor.

Eğer iyi bir strateji oyuncusuysanız her şarta ve imkana uyum sağlayabilecek, size keşke dedirtmeyecek bir lise seçimi yapabilirsiniz.

ULUSLARARASI DİPLOMA VEREN LİSELERİ SEÇTİĞİNİZDE HER ŞEKİLDE KAZANÇLISINIZ

Son yıllarda velilerin çocukları için ilk tercihi uluslararası tanınırlığa sahip diploma veren liseler.

“Alman Eğitimi Üniversite Giriş Sınavı” anlamındaki “ABİTÜR, Alman Dil Diploması olan SPRACHDİPLOM, FRANSIZ DENKLİĞİ DİPLOMASI, İTALYAN DİPLOMASI, ULUSLARARASI BAKALORYA, İLERİ DÜZEY YERLEŞTİRME PROGRAMI ADVANCED PLACEMENT AP DİPLOMASI gibi diplomalar veren liseler son yıllarda oldukça revaçta. Zira bu uluslararası diplomalar öğrencilere o ülkenin üniversitelerine sınavsız geçiş hakkı veya ders muafiyeti vermekle kalmıyor, çoğu Avrupa Birliği ülkesinde bile öğrencinize tanınırlık ve o ülkedeki çoğu sınava giriş hakkı da sağlıyor.

Uluslararası diploma veren okulları seçtiniz, öğrenciniz eğitimine başladı ama çocuğunuzu üniversitede yurt dışında okutmanıza dair imkanlarınız değişti. Yine zararda değilsiniz! Çünkü ülkemizde artık çoğu üniversite bu diplomalara sahip öğrencilere %100’e varan oranda burslar veriyor.

TOPLUM SORUNLARINA DUYARLI LİSELİLERE YURT İÇİNDE DE YURT DIŞINDA DA KAPILAR AÇIK

Maddi olarak gücünüz veya puanınız öğrencinizin uluslararası diploma veren liselerde eğitim görmesine yetmiyorsa bu durumda öğrencinizin lise hayatını hem ekonomik kılacak hem de burslu yurt içi ve yurt dışı üniversite imkanını saklı ve imkanlı tutacak bir formül bulmanız gerekiyor.

Çocuğunuzun puanına hangi Özel Türk Kolejinin hangi oranda burs verdiğini araştırmalı, sonrasında da öğrencinizin lise sürecini hem Ona yurtdışı kapısını aralayacak hem deTürkiye’de iyi bir üniversite kazanmasına hazırlanacağı şekilde kurgulamalısınız.

Öğrencinizi sadece okula gidip gelen ve sınavlara hazırlanan birey rolünden çıkarıp sosyal sorumluluk projelerinde aktif kılmanız, okulun ulusal ve uluslararası platformdaki her panelinde sempozyumunda Onun aktif rol almasını sağlamanız önemlidir. Öğrencinizin çevresine ve toplumuna duyarlı bir birey olarak lise yaşamını geçirmesi ve bunu belgelemeniz Ona sadece yurt dışında değil, yurt içinde de tahmin edemeyeceğiniz kapılar aralayacaktır.

TÜRKİYE’DEKİ TOPLAM SPORCU ÖĞRENCİ KONTENJANI 114BİN İKEN AMERİKA’DA SPORCU BURSU İLE OKUYAN 400BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİDEN 30BİNİ TÜRK.

Çocuğu profesyonel sporcu olan bir aileyseniz yukarıdaki seçeneklerden farklı olarak; öğrencinizin puanı da tutsa da, maddi imkanlarınız da elverse bir yol ayrımına giren ailelerdensinizdir. Çünkü spor ve eğitimin eş zamanlı yürümesine elvermeyen eğitim sistemimiz sizi bu seçime mecbur bırakır.

Öğrenciniz kariyerine sporcu olarak devam edecekse Onun antrenmanlarına anlayış gösterebilecek, girmediği derslerin telafisini yapabilecek yaklaşımda bir okul seçmeniz her şeyden önemlidir.

Üniversitede burslu eğitim almak istemeniz durumunda ise; sporcu öğrencilerimize ülkemizde ve yurt dışında verilen burs imkanı arasındaki uçurumu ve yurt dışına giden sporcularımızın oranını açıkça ortaya koyan üzücü istatistiklere göz gezdirmelisiniz. Türkiye’deki toplam sporcu öğrenci kontenjanı yaklaşık 120bin iken Amerika’da sporcu bursu ile okuyan 500bine yakın öğrencinin yaklaşık 40bini Türktür.

Netice itibariyle lise seçimi dediğimiz bu strateji oyununda herşey başarılı ve çok yönlü öğrenci olmaktan geçer. Başarılı ve çok yönlü bir öğrenciyseniz aldığınız puan skalasında karşınızdaki lise ve üniversite seçenekleri oldukça artar ve sizi hem yurt içinde hem yurt dışında ilk tercih edilen kılar.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

23 Nisansız çocuklar 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları