Yaza caz yakışır

05 Temmuz 2017 Çarşamba

24. İstanbul Caz Festivali dinleyicileri “ kapıyı gir içeri” diyerek çağırıyor. Özdemir Erdoğan’ın bu muhteşem şarkısı pop dinleyicisini cazla buluşturur. İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) Garanti Bankası’nın sponsorluğunda düzenlediği İstanbul Caz Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak olan isimlerden biri de pop ve cazın önemli sanatçılarından Fatih Erkoç. Festivalin sloganı ile ödülü örtüşüyor.
Fatih Erkoç, 3 yaşındayken udi babasının hediye ettiği mızıka ile müziğe başlamış. 1965’te girdiği konservatuvarda birçok müzik aletini çalmayı öğrenmiş. Sahneye çıkışı 1971’de İstanbul Gelişim Orkestrası’yla. Aynı zamanda İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası’nda trombon sanatçısı. Askerlik yaparken Ankara’da Erol Pekcan Orkestrası’nda çalıyor. Sonra birçok önemli cazcımız gibi yolu İskandinavya’ya düşüyor. 11 yıl Norveç’te müzik yapıyor. Biz onu 1986 yılında Kuşadası Altın Güvercin Yarışması’nda söylediği “Yol Verin A Dostlar” şarkısı ile tanıyoruz. Eurovizyon Yarışmaları’nda izliyoruz. Fatih Erkoç pop müzikte şöhreti yakalamasına rağmen caz yapmaya devam ediyor. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nda solist ve trombon sanatçısı olarak görev alıyor. Böylece yolları bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak olan diğer sanatçı, TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası şefi Kamil Özler’le buluşuyor. Bir anlamda bu yılın ödülünü TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası almış oluyor. Orkestra 1982’den beri bir “Big Band” olarak konserler veriyor.
Kamil Özler, bir caz gitaristi. Aynı zamanda klarnet de çalıyor. Klarnet Tekniği adında çok bilinen bir kitabı da var.
Fatih Erkoç 1987’den beri 15 albüm yapmış. Geçen yıl yayımlanan ve 10 bestesinin yer aldığı caz albümü “True Love”ı koleksiyonlarınıza katmanızı öneriyorum.
Fatih Erkoç ve Kamil Özler siz bu yazıyı okuduğunuzda ödüllerini almış olacaklar. 4 Temmuz Salı gecesi Avusturya Kültür Ofisi Bahçesi’nde gerçekleştirilen törende Fatih Erkoç’un konseri de vardı. TRT Hafif Müzik ve Caz Orkestrası’nı ise basçı Christian McBride, saksofoncu Joshua Redman ve piyanist Kandace Springs ile birlikte 11 Temmuz Salı akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’da izlemek mümkün.
24. İstanbul Caz Festivali programında 4-21 Temmuz arasında 20’nin üzerinde mekânda, 200 yerli ve yabancı sanatçının katılacağı 50 konser var. Festival mekânları ise İstanbul’un dört bir yanına dağılmış. Fransız Sarayı, Tarabya Oteli Terası, Beykoz Kundura Fabrikası, Fenerbahçe Khalkedon Parkı gibi birbirinden ilginç mekânlarda konserler.
Dee Dee Bridgewater, Jacky Terrasson & Stephanie Belmondo, Antonio Sanchez, Christian McBride dikkatimi çeken isimler. Festivalin en ilgi çeken etkinliği Flamenkonun üstatlarından Paco de Lucia’ya saygı duruşu niteliğindeki “Beyond The Memory” konseri. Ücretsiz gerçekleştirilecek “Parklarda Caz” konserleri ile Kadıköy’de aynı gecede birçok mekânda gerçekleşecek festival içinde festival diyebileceğimiz “Gece Gezmesi” dikkati çeken etkinliklerden. “Gece Gezmesi”nde Club Quartier (St. Josephliler Derneği), Moda Sahnesi, Kadıköy Sahne, Atölye Hangart, Zor, KargART, All Saints Moda Kilisesi ve Dorock XL gibi mekânlarda Kolektif İstanbul, Ceylan Ertem, Gevende, Son Feci Bisiklet, Jakuzi gibi isimler Vodafone FreeZone’un gösteri sponsorluğunda sahne alacak.
SOCAR Türkiye desteğiyle hayata geçirilen “ViTRin: Türkiye Güncel Müzik Buluşması” ise Türkiye’nin başarılı müzisyen ve topluluklarının daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacını taşıyor. Uluslararası bir festivalin yapması gereken işlerden. 5-8 Temmuz tarihleri arasındaki bu konserleri cazseverlerle beraber uluslararası müzik sektörünün önemli temsilcileri de izleyecek.
24. İstanbul Caz Festivali programına ve biletlerine “caz.iksv.org/tr” adresinden ulaşılabilir.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları