Bu yürüyüş…

06 Temmuz 2017 Perşembe

Bak çocuğum, ileride tarih yazacak: Bu yürüyüş adalet içindir.
Bu yürüyüş demokrasilerin olmazsa olmaz koşulu adalet içindir. İktidarın değil, herkesin yararlanacağı, eşit yararlanacağı adalet içindir.
İnsanların elinden alınan itiraz etme hakkı içindir.
Düşüncesini, farklı da olsa, aykırı da olsa yüksek sesle korkmadan söyleyebilmesi içindir.
Bak çocuğum, bu yürüyüş Soma’da ölen maden işçilerinin hakkını aramak içindir. Dünyada iş kazalarında en çok insanın öldüğü ülke olmamamız içindir.
Bu yürüyüş, çocuğum, insanın yaşam hakkını yok sayan rezilliğe son vermek içindir. Yaşam hakkının en önemli değer olduğunu bu ülke insanına duyurmak içindir.
İşlerinden atılan, çalışma hakkı ellerinden alından 100 binin üzerindeki kamu görevlisi içindir bu yürüyüş.
İşlerine geri dönmek için başlattıkları açlık grevinde artık hayata tutunmakta güçlük çeken iki eğitim emekçisi, Nuriye Gülmen ve Semih Özakça içindir. Onların ölmesini engellemek içindir.
Savaş kışkırtıcılarının, hamaset nutuklarıyla, sırtlarını sıvayıp cepheye yolladıkları Mehmetciklerin hakkını aramak içindir bu yürüyüş. Savaşlara hayır demek içindir.
Bu yürüyüş sorgusuz sualsiz hapse tıkılan Güray, Musa, Ahmet, Turhan, Kadri, Akın, Önder, Bülent, M. Kemal, Murat, Hakan ve Y. Emre ile daha nice meslektaşım içindir. Gezeteciliğin suç olmadığını bildiğimiz içindir.
Yargıda, emniyette, sokakta, evde, şiddet gören ve buna isyan eden kadınlar içindir.
Kindar ve dindar bir gençlik yerine, kinden, öfkeden, şiddetten arınmış, bilgiyi, ilmi önemseyen, yaratıcı ve vicdanlı bir gençlik içindir bu yürüyüş.
Yol geçireceğiz, uydu kent kuracağız, kömür çıkaracağız diye katledilen ormanlar içindir; rant uğruna vatan toprağını satanlara sesimizi duyurmak içindir.
Bu yürüyüş, laikliği kazanmak içindir. Eğitimden toplumsal yaşama, yaşamın her alanında sürdürülen karşıdevrimi durdurmak içindir.

Onurumuz için...
Bak çocuğum, on binlerce insanın farklı farklı nedenleri var bu yürüyüşe katılmak için. Hepsini saymaya bu gazetenin tüm sayfaları yetmez. Kısaca şöyle diyeyim:
Bu yürüyüş, insanlık onuru içindir, onurumuzu korumak, onurumuza sahip çıkmak içindir çocuğum.
Bugüne dek tanıklık ettiğim en barışçı, en uzun soluklu, en geniş ve farklı kesimlerin katıldığı yürüyüştür. Bunu böyle bil çocuğum.
Bir de şunu bilmelisin çocuğum:
Yürüyenlerin hepsi “teröristtir” dediler. FETÖ’cüdür dediler. PKK’lidir dediler. Vatan haini dediler… Yıldıramadılar…
Küçümsediler. Alay ettiler. Trene binselerdi falan… Baktılar ki her geçen gün binlere binler katılıyor başka yöntemlere başvurdular. Küfür ettiler. Tehdit ettiler. Korkutmaya çalıştılar… Korkutamadılar.
Bin çeşit birbirine benzemez, bir araya gelemez dediler… Ama gördük işte: Farklı düşünceler, farklı görüşler bir araya gelebiliyormuş…
Korkutamadılar, yıldıramadılar, durduramadılar, bir araya gelmemizi engelleyemediler.
Çünkü bu yürüyüş, haklılığından güç alıyor.
Bu yürüyüş, vicdandan güç alıyor.
Öyleyse çoğalmaya ve yürüyüşe devam…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları