Gülengül Altınsay

Pepe’yi göreceğiz

06 Temmuz 2017 Perşembe

Fikret Orman “Türkiye’ye gelmez denilenler geliyor” demişti. Günlerdir “Pepe geliyor, gelmiyor” derken, üstüne yorum üstüne yorum yapılırken işte geldi Pepe. Havaalanında krallar gibi karşılandı, Beşiktaş’ın Siyah - Beyaz formasını giydi, sıcağı sıcağına Kartal işareti de yaptı.
Şimdi Beşiktaş’ın Barcelona’dan gelen Adriano’suna Real Madrid’ den gelen Pepe’si de katılmış oldu.
Ben sırf Adriano’nun ince işlerini izlemek için bile Beşiktaş Vodafone Park’a giderim. Belli ki Pepe için de gideceğiz hep beraber. İkisi de savunma oyuncusu olmasına rağmen.
Yani Pepe’yi Süper Lig’de izlemek güzel olacak. Futbolun giderek şov bizinısa dönüştüğü de düşünülürse.
Ve zaten her takımın hele de Şampiyonlar Ligi’nde oynayacak bir takımın Pepe tecrübesine, yeteneğine, kalitesine sahip oyuncuya gereksinimi olur.
2003’te Beşiktaş’ın yüzüncü yıl şampiyonluğunda Zago’nun aklının, tecrübesinin katkısı büyüktü. O da tıpkı Pepe gibi yaşlı bir futbolcu olarak gelmişti Beşiktaş’a.
Sonuçta “Pepe kesinlikle yararlı olacak” diyebiliriz.
Ama kaç yıl?
Yaşı 34 olan bir futbolcu ne kadar yetenekli olursa olsun ancak bir iki yıl oynayabilir. Sattığınızda da tabi eğer satabilirseniz kulüp için kârlı bir satış yapamazsınız. Yani alırken kazandığınız bir oyuncu olamaz bu kadar yaşlı bir oyuncu. Ayrıca takımda ücret dengelerini bozma olasılığı da var ki bu da bir başka sorun. Aslında böylesi dünya yıldızlarının artı ve eksilerini hesaplamak zor. Size bir şampiyonlar ligi maçı kazandırır mesela zararlarını kapatıverir.
Bu yüzden ben yaşlı da olsa takımda doğrudan sonuca etkili olabilecek tecrübeli oyuncuların mutlaka olması gerektiğine inanıyorum.
Üstelik Pepe, Real Madrid gibi sürekli atak oynayan dolayısıyla kontra ataklara da alışık bir takımdan gelen bir futbolcu. Yani Beşiktaş’ın ve Şenol Güneş’in oyun anlayışına uygun bir futbolcu. Ama yaşlı oyuncu sayısında da bir sınır olmalı. Bir iki tane olurlarsa diğer oyuncular yeri gelir tolore edebilir. Daha fazlası ise takımın dengesini de akışkanlığını da bozar. Yaşlı oyuncuların 90 dakikayı çıkaramaması, sakatlıklarının uzun sürmesi de cabası.
Transfer politikasında asıl yapılması gereken Pepe’leri, Adriano’ları Talisca’ları kimseler el atmadan bulmak parlatmak. Sattığınızda da büyük paralar kazanmak. Ama tabii bu yol uzun ve meşakkatli. Bize de uzak. Ayrıca futboldan, futbolcudan iyi anlamayı gerektiriyor. Çok da emek harcamayı.
Büyük küçük hiçbir kulübümüzün tevessül bile etmediği bir yol bu.
Gücüne göre parayı bastırıp olmuş futbolcu bulmak(!) ve de almak işimize geliyor.
Ne var ki şu anda kimsenin böylesi eleştirel sözler işitmeye niyetli olmadığını çok iyi biliyorum.
Pepe gibi bir yıldız gelmişse bırakalım da insanlar bunun zevkini çıkarsın değil mi?
Ne diyelim Pepe vatana, millete ve tabii ki Beşiktaş’a hayırlı olsun…  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Kim çürümüş? 18 Nisan 2024
Süper kriz 11 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları