Miyase İlknur

Muhteşem final

10 Temmuz 2017 Pazartesi

Bundan 24 gün önce Ankara Güvenpark’tan yola çıktığında kimse, belki kendisi bile yol boyunca türbanlısı, şortlusu, köylüsü, işçisi, KHK mağduru, partili partisiz on binlerin kendisiyle yürüyeceğini hesap etmemişti. İşte o 24 gün boyunca sağanak yağmurun, kavurucu sıcağın altında aralıksız süren “Adalet” yürüyüşünün finali muhteşem oldu. Maltepe’deki miting meydanına İstanbullu sel olup aktı. Teknelerle, otobüslerle, metroyla, yakın semtlerdekiler yürüyerek aktı alana. Yol boyunca kendilerine balkonlardan alkış tutanlar olduğu gibi Rabia işareti yapanlar da oldu elbet. Rabia işareti yapanlar, protesto ettiği kitlenin kendisine kızmak, çemkirmek yerine alkış tuttuğunu görünce mahcubiyetle, havaya kaldırdığı dört parmağını yumup arkasına saklama çabasına giriyordu. İstanbul yakasından Maltepe sahiline tekneler aralıksız ring seferi yaptı ve deniz üstünde rengarenk bir görüntü oluştu. Ecevit’in şiirindeki gibi “Takalar geçiyor allı yeşilli” dedirtti görenlere. Dünkü mitingi gördükten sonra “CHP iktidara yürüyor” dedik kendi kendimize. Haydaa, ortada seçim yok bu iddialı laf da nereden çıktı diyenler olacak haliyle. Evet ortada seçim falan yok. Bu kanıya varmamızın alandaki kalabalıkla da ilgisi yok. Yıllardır CHP’nin kurultay ve mitinglerini izleyen meslektaşlarla aramızda geçen “CHP ne zaman düzenli bir miting ve kurultay düzenler işte o zaman anlarız ki iktidara geliyor” mavrasını anımsayınca ‘eh dört dörtlük bir miting organizasyonunu yapmayı başaran CHP, demek ki iktidara geliyor” dedik.

Yıllardır kurultay ve mitingler izleriz. CHP, AKP’nin kurultay ve miting organizasyonunu yapmayı dener, iddialı şirketlerle anlaşır ama bir türlü olmazdı. Ama Maltepe mitingine gittiğimizde gördük ki artık ham değiller, bayağı pişmişler. AKP’nin miting organizasyonundan bile daha düzenli, daha mükemmel bir organizasyon yapmışlar. Aslında bunun işaret fişeğini 24 günlük yürüyüş süresince atmışlardı. O nedenle partinin bütün milletvekilleri ve bütün belediye başkanları tebriği hak ediyor. Bu muhteşem organizasyona karşın ya alan dolmazsa diye bir tedirginlik yine de vardı. Ama kitle de bu organizasyonun hakkını verdi doğrusu. Erken saatte yollara düşüp geldiler Maltepe’ye ama alana girmek için çok da acele etmediler, Maltepe sahilinin ve parkların tadını çıkardılar. Saat yaklaşınca da doldurdular meydanı. Yıllardan beri ilk kez kitleyi bu kadar motive olmuş gördük. Tabii bunda haksızlıkların, yargıdaki skandal kararların payı vardı ama asıl motive edici neden, CHP’nin artık grup konuşmaları ve demeçler yerine sahaya inmiş olmasıydı. CHP’nin 77 mucizesindeki en büyük pay, her olayda sahada olması ve sürekli eylemsellik politikasıydı. İşte, zamanlaması iyi ayarlanmış, tutarlı ve yerinde bir eylemi yaşama geçirmesi kitleyi de motive etti.

Mitinge çok sayıda sanatçı ve öğretim üyesi de katıldı. İlk göze çarpanlar KHK ile üniversiteden ihraç edilen Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu, eski Adalet Bakanı ve Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkanı Prof.Dr. Aysel Çelikel, Rutkay Aziz, Umur Bugay, Muammer Ketençoğlu, Kardeş Türküler, Halil Ergün, Sumru Yavrucuk, Nur Sürer, Melike Demirağ, Orhan Alkaya, Mustafa Alabora, Erdal Erzincan, RED Grubu, Gülriz Sururi, Meltem Cumbul, Arif Keskiner ve Tilbe Saran da mitinge katılarak destek verdi. Mitingde açlık grevindeki Nuriye ve Semih de unutulmadı. Melike Demirağ, sahnede şarkılarını Nuriye ve Semih için söyledi. Kemal Kılıçdaroğlu alana gelmeden Onur Akın ve Zülfü Livaneli söyledikleri şarkılarla kitleyi coşturdular.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Siyasetin finansmanı 16 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları