Çiğdem Toker

Tarihsel ve kırılgan eşik

11 Temmuz 2017 Salı

CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun “Bıçak kemiğe dayandı” diye başlattığı Adalet Yürüyüşü’nün, 432 kilometre boyunca genişleyen toplumsal destekle büyüyerek ilerleyişi, Güvenpark’tan Maltepe’ye barışçıl iklimin bir an zedelenmeksizin şimdiden “tarihsel” sıfatını almış bir mitingle sona ermesi, bu yürüyüşün -herhangi bir nedenle- yarıda kalmasını gönlünden geçirenleri ciddi rahatsız etti.
Rahatsızlığın temelini Adalet Mitingi’ne görkemli katılımın, kendiliğinden, istekle hevesle akan “gönüllülük” unsurunun oluşturduğunu görmek zor değil.
Parasal kaynak, lojistik olanak, organizasyon derdi bulunmayan “devlet partisi”nin, -gönüllülerin yetmediği her an-kamu/özel kurumlardan blok taşımalarla dilediği miting alanına milyonları aktardığı bir iklimdeki Maltepe Mitingi, yalnızca ezber değil, sinir de bozdu.
Yoksa İstanbul Valiliği’nden halkın zekâsına hakaret eder nitelikteki
o açıklama nasıl gelebilirdi ki? Açıklamanın saati ( 01.22) ile içeriğindeki okuyan herkesi güldüren 175 bin rakamı, valilik gibi bir kurumun, maddi gerçekliği hangi koşullar altında çarpıtabileceği konusunda güçlü fikir veriyor.
Bu fikir, Adalet Yürüyüşü’nün haklılığını kanıtlayan sayısız nedenden sadece biri. Daha acıklı olansa, bundan iki yıl önce Maltepe Alanı’nın 2 milyon kişiyi aldığını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bir TV programındaki görüntülerle, açıklamanın, hızla tekzip edilmesi oldu.
 
                                                  *** 
 
Adalet Mitingi’nin görünen ilk bariz sonucu, yönetebilmek için tabanını artan dozlarla kutuplaşma ve ötekileştirme üzerinden konsolide eden yürütme kadrosunun “dışarda bıraktıklarını” yan yana getirme gücü oldu.
Çok haklıyken kaçırılmış bir zemin olan 16 Nisan gecesinin rötarlı tepkisini içinde taşıyan bu potansiyelin kıymetine paha biçilmez.
Bu potansiyel, sarsıcı olduğu kadar kırılgan bir zemine işaret ediyor. Adaleti bir değer olarak benimsemiş herkes, bu zeminin kalıcı hale dönüştürülmesinin zorunluluk olduğu konusunda hemfikir.
9 Temmuz Adalet Mitingi, tarihsel bir dönüm noktasıdır.
Kemiğe dayanan bıçak”ın bir daha ortaya çıkmamak üzere kalkması “10 maddelik manifesto”yu bir sivil toplum kuruluşunun talepler listesi görünümünden çıkararak, hedeflenmiş gerçek bir programa dönüştürecek barışçıl eylemselliğin kararlılıkla sürmesine bağlı.
Kılıçdaroğlu’nun yürüyüşü, heyecan, ümit, enerji ve haklılığı eşzamanlı olarak aynı mekânda buluşturdu.
Heyecan, ümit, enerji, haklılık.
Dördünün aynı anda bir arada oluşu, ender oluşacabilecek bir tarihsel eşiğe işaret ediyor. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları