Abdülkadir Yücelman

Sivasspor'a Yargısız İnfaz

05 Eylül 2008 Cuma

‘Adaletin İstenmediği Yerde Hukuk Olmaz’

Futbol uzmanlarının her fırsatta sığındığı bir deyiştir Futbolun adaleti yok... Adaletin olmadığı bir yerde nasıl olmuş da futbol gibi dünyanın en basit sporu insanların tutkusu olmuş, şaşılacak bir şey ama gerçek böyle. Matematiksel hesapların, geometrik çizgilerin, trigonometrik rakamların bir kalemde silinip atıldığı futbol işte öyle bir şey galiba... Ama ne var ki milyarların döndüğü bir ortamda endüstrisini kurmuş, ülkeleri birbirine bağladığı gibi ulusallığın da ötesine çıkarak evrenselleşmiş, tüm bunlara karşın para, pul, unvan, sevgi, heyecan, isyan, nefret ve coşku gibi aklınıza gelecek duyguların egemen olduğu futbol hukuktan uzak kalmış, adaleti sevmez olmuş ki, Futbolun adaleti yok demişler, işin içinden sıyrılmışlar.

Futbol dünyamız bu olayın üstüne sünger çekiverdi, lafını bile etmez oldu. Hatta şaşılacak bir şey; kamu vicdanı denilen o her neysenin birkaç cılız sesten başka tıkı bile çıkmadı. Bir internet sitesinde minik bir özürü kim duydu, kaç kişinin haberi oldu bu özürden. Ya işin sorumlusu olan Futbol Federasyonu’ndan neden bir açıklama gelmedi, hatta günahı kebir için bir özür dilenilmedi?

Olay örtbas edilmek istenirse ancak böyle olur. Bir gazete haberi patlatır, ama kendi haberine kendisi sahip çıkmaz da olayın baş aktörleri bu kirliliğin üzerine iki kürek toprak atarsa olay karanlığa gömülür, duyan kulaklar duymaz, gören gözlere görmez olur. Kapanır gider... Gider de bunun vebalini kim üzerine alır? Samur kürk olmuş suçu kim üzerine almış ki...

Olayın mağduru Sivasspor. Olayın kahramanları Beşiktaş, Trabnzonspor ve en başta da Futbol Federasyonu. Trabzon’da oynanan Trabzon-Beşiktaş maçında Beşiktaş’ın TFF kurallarına göre sahaya çıkan kadrosunda bulunması gereken PAF takımından 3 futbolcunun olmamasına kimse itiraz etmemiş, maçı Beşiktaş 3-2 alıp İstanbul’a dönmüş. Ancak ne Trabzonspor, ne Futbol Federasyonu işin farkında... Beşiktaş da belki biliyor ya da bilmiyor, sesini çıkarmamış. Sivasspor’un Beşiktaş ile olan puan eşitliği bu kez medyanın bile bilmediği bir 3’lü kurala takılınca Beşiktaş üçüncü, Sivasspor 4. ilan edilmiş. Sivassporun tüm bunlardan haberi yok elbette, mağdur olan Sivasspor olunca gazete olayı patlatmış, ama fincancı katırlarını ürkütmek var ya, sessizliğe gömülmüş futbol dünyamız. Sivasspor itiraz etmeye kalkmış, Eh kural var ya efendim, bu maç 20 Ekim 2007de oynandı, 5 gün içinde itiraz etmediğinizden dolayı falan filan... Sivasspor bir kez daha infaz edilmiş mi? Trabzonspor internette özür dilemiş, Futbol Federasyonu’ndan ses yok. Beşiktaş ne yapsın ki... Atı alan Üsküdar’ı geçmiş zaten. Sivasspor bu olayın üstüne bir soğuk su dikmiş tepesine. Afiyet olsun. Adaletin istenmediği yerde hukuk, hukukun olmadığı yerde adalet olmaz. Olsa da zaten geç gelen adaletten hayır gelmez!



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aragones İkilem İçinde 10 Ağustos 2008

Günün Köşe Yazıları