‘Defakto Gelişmeye Müsaade Edilmez’

12 Haziran 2014 Perşembe

Gül: Bağdat ile Temasta Yarar Var

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dün Çankaya Köşkü’nde Cumhuriyet ve Liyakat Nişanları Tevcih törenindeydi. Tören çıkışında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) isimli terör örgütünün Musul’da kontrolü ele geçirmesine ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gül bizlerle konuşurken henüz IŞİD Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın düzenlememişti. Gül saat 12.30 civarında resepsiyon salonundan ayrıldı. Musul’daki baskın haberleri ise 14.30’dan itibaren ajanslara düştü. Yani soruları yanıtlarken Gül’ün henüz baskından haberi yoktu.

‘Boşluk bırakırsanız doldururlar’
Gül sorularımıza şu yanıtları verdi:
- Musul’da yaşananları Türkiye açısından nasıl değerlendirirsiniz?
- Bu gelişmeler birazcık sürpriz olmuyor. Hatırlarsanız, geçen seneler çok dikkat çekmiştim. Amerika’da ‘Afganistan Akdeniz’in kıyısına gelebilir’ demiştim. Onun için bütün müttefikleri de hep uyarmıştım. Bir vakum bırakmamak gerekiyor. Vakum bırakırsanız, vakumu dolduruyorlar işte. Bu tip şeyler dolduruyor. Ondan sonra uğraşmak daha zor oluyor. Meclis’te yaptığım konuşmada da bunun altını çizmiştim.

‘Defakto gelişmeye müsaade edilmez’
Türkiye olarak tabii biz çok yakın takip ediyoruz bütün bunları, hem askeri hem siyasi olarak. Hem bakanlık, hem Silahlı Kuvvetler çok koordinasyon toplantıları yapılıyor. Tabii Musul, Irak’ın 2. büyük kenti. Kabul edilebilir bir şey değil tabii bu gelişmeler. Bu ara gördüğüm kadarıyla yoğun bir istişare var. Eminim ki böyle defakto gelişmelere müsaade edilmez bölgede.

‘Bağdat’la temasta fayda var’
- Bu çerçevede Maliki hükümetiyle Türk hükümeti arasında ilişkiler iyi değil. Türkiye Cumhuriyeti en azından bölgedeki aktörlerle bu konuyu doğrudan görüşür mü?
- Biliyorsunuz Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü veya Irak’ın herhangi bir kendi siyasi meseleleri ile bir problemi yok. Ama şu bir gerçek ki şu anda Bağdat ile ilişkilerimiz arzu edilen seviyede değil. Dolayısıyla temel meselelerde yani Irak’ın toprak bütünlüğüne, Irak’ın anayasasına ve Irak halkının kararına Türkiye her zaman hep saygılı. Böyle bir temel meselede bir problem olmayınca tehlikeli güvenlik konuları, terör konuları bütün bu konularda temasların olması ve istişarelerin olmasında fayda görürüm ben.

‘Köşk için biraz daha bekleyin’
- Cumhurbaşkanlığı seçimi ile ilgili sorumuz olacak...
- Herkes çok sabırlı davrandı. Epey beklediniz. Madem bu kadar beklediniz, birazcık daha bekleyin. Zaten çok az kaldı; görüyorsunuz süreç işliyor. Konuyla ilgili söyleyeceklerim bu kadar olsun.

Türkiye uzmanlarına vefa
Çankaya Köşkü’ndeki törende İtalya’nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili’ye “Cumhuriyet Nişanı”, Türkçe ve Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlayan 14 yabancı akademisyene de “Liyakat Nişanı” verildi.
Gül,
yaptığı konuşmada, “Ama Türk vatandaşı olmadan Türkiye dışında, Türk kültürünün, tarihinin, medeniyetinin kıymetini fark edip bu alanda çalışma yapmak, bu alanda çalışmalarını ilim hayatını temayüz etmek, kültür hayatında öne çıkmak, büyük üniversitelerde ders vermek, uluslararası makaleler yazmak ise çok takdire şayan bir çabadır. Bundan dolayı Türk ve Türkiye dostu olan değerli bilim adamlarını tebrik ediyorum.
Türkiye Cumhuriyeti
Devleti ve Türk halkı adına kendilerine teşekkür ediyorum” dedi. Nişan alan isimler adına konuşan ABD’li tarihçi Prof. Dr. Cornell Fleischer da Türkçe yaptığı konuşmasında, “Hepimiz hayatımızın önemli bölümünü Türkiye, Türkçe ve Türkiyeli meslektaşlarla hemhal olarak geçirdik. Kurduğumuz ilişkiler kariyerlerimize motivasyon kattı, gurur ve sevinç verdi” dedi.

Köşk’te son günler
Dünkü nişan tevcih töreni, Gül’ün Çankaya Köşkü’nde vereceği son resepsiyonlardan biriydi.
Temmuz
ayında Köşk’te son bir tören daha yapılması planlanıyor. Öte yandan Cumhurbaşkanı Gül, son yurt gezisini gelecek hafta Trakya’ya yapacak.
Edirne ve Kırklareli’ni
kapsayan gezi ile Gül 81 ilin tamamına gitmiş olacak.   



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Büyü Bozuluyor 26 Ocak 2015

Günün Köşe Yazıları