Arif Kızılyalın

Ticari dava mı!

12 Eylül 2017 Salı

Cumhuriyet davasının 2. duruşması için Silivri’deyiz. Nicelik açısından olmasa da nitelik bakımından çok kalabalığız.

CHP, Genel Başkan yardımcılarıyla, grup başkanvekilleri, eskisi yenisi 30’a yakın vekili ve İstanbul il yönetimiyle duruşma salonunda. Keza HDP tam kadro Filiz Kerestecioğlu, Sırrı Süreyya Önder, Garo Paylan pür dikkat davayı izliyor. Yabancı parlamenterler, koca bir avukat ordusu ve yüzü içerde, bini dışarda binin üzerinde Cumhuriyet sevdalısı. Aslında çok daha kalabalığız ama bir o kadar dostumuz da ‘salon küçük’ denilerek Silivri yolundan geri çevrilmiş...

Salon kapalı gişe! Dava başlıyor; ByLock’la suçlanan Emre İper “suçsuzum” diyor, teknik veriler onu doğrular nitelikte. Hâkimin ‘ama yol güzergâhınızda bylock izi var’ sözü salonunda garipseniyor. CHP’nin avukat vekili Mahmut Tanal, “Emre beyin bindiği otobüste ByLock’çu varsa ne yapalım” diyor yüksek sesle.

Mahkeme heyeti bu kez vakıf konusuna değiniyor. Laf Cumhuriyet vakfı taşınmazlarının niye satıldığına gelince CHP Grup Başkanvekili Engin Altay yapıyor yorumunu: “Ticari dava mı, ağır ceza mı anlamadım...” Gamze İlgezdi ile Yasemin Cankurtaran’ın hicivleri nokta atışı: “Birileri memleketin taşınmazlarını satıyor kabahat olmuyor..” Kadir Gökmen Öğüt, Muharrem Erkek “Hukuk kırıntısı varsa tahliye kararı çıkar”’yorumunu yapıyor. Keza CHP İl Başkanı Cemal Canpolat ile Barış Yarkadaş, İlhan Cihaner, Sibel Özdemir, Sezgın Tanrıkulu ile Ali Şeker de “Adalet için beraat” diyenlerden.

Öğleden sonraki oturumda yaklaşık 10.5 aydır esaret altında bulunan arkadaşlarımız söz aldı. Akın Atalay, mahkeme heyetinin kurallarla beraber aynı zamanda kamu vicdanını da temsil ettiğini ve bu davanın tamamiyle siyasi bir yapıya dönüştüğüne vurgu yaptı. Murat Sabuncu, Cumhuriyet’in tarih boyunca bu tip baskı ve zorlamalara hedef olduğunun altını çizdi. Yeni bir iddianameyle suçlanan Ahmet Şık ise “İstediğiniz kadar uğraşın Cumhuriyet’ten terörist çıkmaz. Hakkımda şimdi de Karlov suikastiyle ilgili bir dava açılmış. Bu olay Ahmet’i Silivri’de tutma senaryosudur” şeklinde konuştu.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ekmek yoksa ıstakoz ye! 17 Nisan 2024
Kimin bayramı? 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları