Yeni nesil gazino mümkün

20 Eylül 2017 Çarşamba

Yeni Bi’ Fest “Türkiye’nin en büyük açık hava gazinosu” diye tanıtılıyor. Ama rakipsiz bir gazino, çünkü benzeri yok.
Yeni Bi’ Fest 4 yıldır gerçekleştiriliyor. Sezen Aksu ve Levent Yüksel, Emel Sayın ve Selami Şahin, Kenan Doğulu ve Kibariye önceki yıllarda sahneye çıkmışlar. 15 Eylül’de Dolmabahçe Küçük Çiftlik Park’ta gerçekleştirilen bu seneki Yeni Bi’ Fest’in assolisti Sıla’ydı. Meşk Fasıl Heyeti ve Rubato da sahne aldılar.
Genel görünümden bir konsere değil, gazinoya geldiğinizi hissediyorsunuz. Masalar mezelerle donatılmış. Sahnede fasıl heyeti alaturkanın en güzel şarkılarını icra ediyor. Anımsayanlar için tam bir gazino düzeni.
Usta icracılardan oluşan Meşk Fasıl Heyeti’nden sonra Rubato çıkıyor sahneye. Sezen Aksu ile çalışan dört usta müzisyen Fatih Ahıskalı, Özer Arkun, Göksun Çavdar ve Eralp Görgün kurmuşlar grubu. Hem enstrümanlarına hâkimiyetleri, hem de güzel sesleri ile seyirciyi hemen etkiliyorlar. Rubato ritmik özgürlük, bir müzik eserinin içinde belli bölümleri o eserin ritmik öğelerinden arındırarak kendi istediğin gibi icra etmek demekmiş. Grup tanıma uygun olarak her telden çalıyor. Alaturkadan pop’a, rock’a, arabeske varıyor. Seyirciyi de Sıla’ya hazırlıyorlar. Çünkü sound’ları çok yakın.
Sıla’yı ilk kez sahnede izledim. Gerçek bir star. Kendine has güçlü sesiyle unutulmaz bestelerini grubu ile birlikte kayıtlarındaki gibi canlı söylüyor. Gazinoda söylemek zordur, konser gibi değildir. Seyirci yemek yer, sohbet ederken sanatçı onlara kendini dinlettirmeyi başarmak durumunda. Sıla’da assolist ışığı var. Sahnede rahat. Seyirci ile hemen sıcak bir iletişim kuruyor. Söyleyecek gazino olsa assolist olarak hemen her gece salonu dolduracak. Kendi hitlerinden sonra gruba katılan Rubato’yla sevilen alaturka şarkılar da söylüyor ve seyirci coşuyor, yerinden fırlıyor.
Yeni Bi’ Fest sadece sanatçıları, müziğiyle değil, ikram edilen meze ve yemekleriyle de gazino kültürünü yaşatıyor. Menüyü Hilton Bosphorus hazırlamış. 15 çeşit soğuk, 2 çeşit sıcak meze, kuzu tandır ve dondurmalı muhallebi ile mükellef bir yemek.
Meze çeşitliliği Türkiye’nin her yöresinden tatları temsil edecek nitelikte ve içilen içkiye uygun. Menüyü görünce Erdir Zat’ın hazırladığı “Rakı Gastronomisi” (Nisan 2017, Overteam yay.) kitabını anımsadım. Kitapta çilingir sofrasında yenecek mezeleri öyküleri ile anlatıyor, tariflerini veriyor uzmanlar. Fotoğraflar, resimlerle desteklenmiş makaleler, öyküler ve anılarla Türkiye’nin hemen her yöresinden çilingir sofrası adabı ve gelenekleri anlatılıyor.
Yeni Bi’ Fest Dolmabahçe Küçük Çiftlik Park’ta yapılıyor. Gazino kültürünü anımsatmak için en uygun yerlerden biri. 1956’da Zeki Müren’in ilk kez sahneye çıktığı gazino. 1970’lerin başında Küçük Çiftlik Gazinosu kapanmış, yerine Lunapark açılmış. Lunapark’ı da Gazinocular Kralı Osman Kavran devralmış. Osman Kavran Aksaray Lunapark ve Bebek Aşiyan gazinolarının sahibiydi. Küçükçiftlik’i torunu Nazire Kavran yönetiyor.
Gazinolar 1970’lerin sonuna dek altın çağlarını yaşadı. 12 Eylül’le birlikte ülke karanlığa boğulurken gazinoların neredeyse tamamı kapandı. Taksim Maksim, Aksaray Lunapark gibi bazıları direnmeye çalıştıysa da değişen kültürle birlikte gazinolar da tarih oldu. Ama gazino günlerine özlem hiç bitmedi. Gazino kültürünü canlandırmak için geçen yıllarda da çeşitli teşebbüsler oldu.
Duyurulduğu anda biletleri tükenen Yeni Bi’ Fest’e gösterilen ilgi, “yeni nesil meyhaneler” gibi “yeni nesil gazinolar” açılırsa yaşayacağını gösteriyor. Gazinoları dolduracak potansiyel ve ilgi var. İnsanlar ailecek gidebilecekleri, ünlü şarkıcılardan şarkılar dinleyip kızlı-erkekli eğlenebilecekleri, uygun fiyatla içkilerini içip lezzetli mezeler, yemekler yiyebilecekleri yerler arıyor.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları