Zamların suçlusu bulundu...

29 Eylül 2017 Cuma

Evet, yanlış duymadınız. Önceki gün açıklanan zamların, ÖTV’lerin, motorlu taşıtlar vergisinin, diğer vergilerin yükseltilmesinin, kamu arazilerinin, kamu mülklerinin, lojmanlarının satılacak olmasının, 3 yılda 30 milyar liralık özelleştirme yapılacak olmasının arkasındaki suçlular bulundu. Dedektif gibi iz sürdüm ve şimdi suçluları açıklıyorum. Suçlu: Saman ve yoksullar.
Yanlış duymadınız. Yakamıza yeniden zamk gibi yapışan zamların nedeni ilk 7 ayın sonunda 21 milyar TL’ye çıkan bütçe açığı. Hükümetin derdi bu açığı kapatma ve hedefleri tutturmaya çabalamak. Zaten bu bakış açısı ile fazla yapabileceği bir şey de yok. Üretmeyen ekonomilerin ellerinde sadece bir yol vardır. Halkı kaz gibi görüp, yolabildiğince yolmak.
Gelelim suçlulara. Samanı ilk kez 2012 yılında ithal etmeye başladık. Kilosu 25 kuruş olan saman önce 50-60 kuruşa, ardından 1 liraya çıkınca ve tüccar samanı stoklamaya başlayınca komşu Bulgaristan’dan saman ithal etmeye başladık. Komşunun gözü açık. Tonunu 40 dolardan satmaya başladığı samanı talep artınca önce 60, ardından 70 dolara çıkardı. Türkiye’ye maliyeti ise gümrük vergisi olmamasına karşın taşıma, liman hizmetleri, karantina, boşaltma ve benzeri maliyetlerle tonu 120 dolara kadar geliyor. Dolayısıyla ot meselesi çözülmeden et meselesi de çözülemiyor. Çiftçilerin bankalara olan borçlarının 14 yılda 14 misli arttığı bir yapı, beraberinde Türkiye’yi fasulyeden karpuza pek çok ürünü ithal eden ülke konumuna getiriyor. Tabii uluslararası derecelerimiz de var. Örneğin sığır ithalatında dünya ikincisi ve Avrupa birincisi olmuşuz. Alt alta sıralayın bütçe açığına katkılarını bulun.
Ya yoksullar? CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in verdiği önergeye gelen yanıt bizzat suçlulardan birini daha işaret ediyor. Yoksulları...
Türkiye’de aylık geliri 592 liranın altında olan 9 milyon insan yaşıyor. Nüfusun yüzde 10’u devletin doğrudan desteğine mecbur. Her 8 kişiden 1’i doğrudan devlet yardımı alıyor. Sadece yeşil kart sahipleri için devletin ödediği rakam yılda 7 milyar TL.
Bu iki örnekten yola çıkarak suçluların sayılarını da dilediğiniz gibi artırabilirsiniz. Geldiğimiz yapı onlarca yeni suçlu yaratabiliyor zaten. Üretmeyen, üretmeyi teşvik etmeyen, insanını eğitmeyen, ayakları üzerinde durabilecek koşulları yaratmayan, doğru politikalar geliştirmeyenler sonuçta varlıklarını sürdürebilmek için zamlara muhtaç olur, yolunacak kaz avına çıkarlar...  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Biz modern insanlar... 12 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları