Kedi Nereye Gitti?

01 Ekim 2017 Pazar

Büyüyor muyuz? Ne demek büyüyor muyuz, istatistikleri görmedin mi? En medyatik iktisatçılarımızın kenarlarda köşelerde, kanallarda yazdıklarını okumadın, söylediklerini duymadın mı? Okudum, duydum; yine de içimde bir kuşku, büyüyor muyuz? Büyüyormuşuz. Sonunda gözüme sokulan istatistiklere baktım da inandım; büyüyoruz.

***

Dünyanın haline bakıyorum; pek parlak görünmüyor. Memlekette durum, büyük bir “müjde” olarak açıklanan vergi artışlarına, zamlara bakılırsa vahim. Peki, bizim büyüme hızımız 2.1’den 5.1’e ansızın nasıl çıkıverdi ki? “Bir iki veriye bakmak gereklidir gerçeği saptamak için” diyor benim medyatik olmayan iktisatçılarım; “bir, işsizlik rakamlarına bakacaksın; iki, üretime bakacaksın.” Baktım; “O büyüme, istatistiklerde abra kadabra yöntemiyle yakalanan bir büyümedir” dediler. Benim aklım ermez devletlilerin lügatinden mülhem “antin kuntin” işlere, başa döndük, soru yine açıkta kaldı.

***

Biz bu kadar büyüdükse, 5.1 dedik sevindirik olduksa, gazetelerimiz manşet üstüne manşet çektiyse, peki, bu zamlar neyin nesi? Kuşkusuz cahilliğime verip “Sen bu büyümenin gelir dağılımına yansıyacağını mı sanmıştın be hey gafil” diye bir ses duyar gibi oluyorum. Ama hani talebi artıracak önlemlerle bu “istatistik büyümesi” garanti altına alınmayacak mıydı? Gerçek gelirlerde net küçülme olacaksa bu zamlarla talebi nasıl artıracağız, çarşıya pazara nasıl çıkacağız, tadını unuttuğumuz kurufasulyeye nasıl kavuşacağız? “Ha o mu” dedi birisi, “bu zamlar o iş için değil, savaş sanayimize güç katmak, milli savunma sanayimiz, hani bir zamanlar ‘ele güvenme kendin yap’ kampanyaları vardı ya, o misal yani, o iş içindir bu zamlar.”

***

O zaman tabii akan sular duracaktır, hatta yukarı doğru akacaktır, debisi değişecek, üstüne üç beş HES kurulacak hale bile gelebilecektir, diyecektim ki, benim medyatik olmayan, o taraflardan epeydir kovulmuş iktisatçılarım yine kar suyu kaçırdılar kulağıma. Peki, vergi gelirlerindeki artış 28 milyar, savunma sanayine ayrılan pay 8 milyarsa, bizim kedi nereye gitti? Kedinin trafo taraflarına doğru tüydüğünü, penguenle oynaşarak, kamburunu çıkararak Akif Pirinççi’nin dedektif kedisi Felidae gibi kriminal işlere daldığını söylediler.

***

Tartıyorum Felidae üç kilo geliyor, zamlara bakıyorum, maşallah, terazinin bir kefesi yere değiyor. Medyatik olmayan iktisatçıma bakıyorum; başka makamdan çalıyor da söylediği hepten kafa karıştırıyor. Dediği; “İç talep genişlemesinin üretime, katma değere, milli gelir düzeylerine yansımasından, sanayi üretimi, istihdam ve dış ticaret istatistiklerinden hareketle, Ocak- Haziran 2017’de ekonominin büyüme temposunun yüzde 3 civarında seyrettiği tahmin edilebilir: Üretim ve istihdam verilerinden tamamen kopuk, dış ticaret istatistiklerinde gözlenmeyen ve gelirlere yansımayan bir ‘ihracat patlaması’ sayesinde gerçekleşen yüzde 5.1’lik bir büyüme bulgusu ciddiye alınamaz.”

***

Ne diyorsun sen Hocam; “büyümedik” mi diyorsun? “Büyüdükse bu zam, bu vergi artışı neden, yoksa masraflar mı arttı?” diye nifak sokanlara destek mi çıkıyorsun? İşte bakın, Korkut Hoca, her zaman olduğu gibi yine karıştırdı kafamı. Durum buysa, büyümedikse, gelir dağılımı hepten baştankara gidiyorsa, ücretlerde maaşlarda net ve ağır küçülmeye yol açacak bu vergilerle, bu zamlarla, daha sonra katlanarak bize doğru hücum edecek zam orduları ile nasıl başa çıkacağız?
Tamam, tevekkül içinde bir milletiz, sesi kolay çıkmaz bir halkız ama “bu kadar da olmaz” denilmeyecek mi?



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Sondan Bir Önceki 7 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları