Feyzi Açıkalın

TUR ülkenin organizasyonudur

14 Ekim 2017 Cumartesi

53.'sü gerçekleştirilmekte olan Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu’nun (TUR) babası rahmetli Talat Tuncalp’dır. Tuncalp, sıklıkla sporcu götürdüğü Mısır turundan esinlenerek organizasyonu 1963 yılında başlatmıştır.

Tuncalp, Mısır lideri Naser’in koruyuculuğunda gelişen yarışı örnek almış, organizasyonun kurumsallaşmasını sağlamak için Cumhurbaşkanlığı makamı adına düzenlenmesini uygun bulmuştur. Belki de böylece TUR, Türkiye’nin en uzun soluklu uluslararası spor organizasyonu olarak bugüne değin yapılagelmiştir.

Zor denkleştirilen bütçelerle kotarılan TUR, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak devletin denetiminde gerçekleştirilmiş, dolayısıyla TUR’un finansını sağlayan siyasi erk kontrolü elden bırakmak istememiştir.

1992 yılında SSCB’nin dağılmasıyla TUR’a katılan takım sayısı artmış, organizasyonların yapısı farklılaşmıştır. 2008 yılı ise TUR’da bir milattır. O yıllardan başlayarak profesyonelleşen TUR’un, Eurosport’tan naklen yayınlanması yarışın değerini çok artırmıştır.

TUR’a öncüllerinden çok daha farklı değer veren 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den sonra yarış
değişik bir yapıya bürünmüş, “kurumsal” niteliğini kaybederek sanki “kişisel” bir organizasyona
dönüşmüştür.

Bir önceki yapıyı kötüleme, değersizleştirme çabalarının eşliğindeki yasaklar manzumesi, “Yukardan öyle istediler!” özrüne sığınılarak gerçekleştirilmektedir. O sözü edilen “yukarı” dan gelen güç, intikam çığlıklarına aracı olmuştur.

Aynı güç, belki de basın camiası içindeki kraldan çok kralcıların da katkısıyla TUR’un başlangıçtaki hamisi Cumhuriyet Gazetesi’ni son iki yıldır organizasyona dahil etmemektedir. Nedeni sorulduğunda ise, “Böyle istendi” yanıtıyla ayıbı kimse üstlenmemekte, Türk bisiklet sporunun gelmiş geçmiş en iyi ve belki de tek bisiklet yazarı Tunçer Benokan’ın kemiklerini sızlatmaktadırlar.

Son yıllardaki profesyonel yönetim anlayışı ile dünyaca ünlü bir organizasyon haline gelen TUR, ülkenin bir markası haline geldiyse bunu sürdürebilmek yetkin yönetim ister. Patronajı bilinmeyen, şeması yerleşmemiş bir organizasyonu, çok rahat harcanan bütçelere güvenerek sürdürmek kolay değildir.

Son söz: Tur kimsenin malı değil, ülkenin bir organizasyonudur. Yani kişilerle kaim değildir…



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları