TSK ve Güneydoğu

07 Eylül 2008 Pazar

Yıllardır görülmeyen bir şeydi Genelkurmay Başkanı Org. İlker Başbuğ, Vanda halkın sevgi gösterileriyle karşılanınca, makam aracından indi ve Vanlıların arasına karıştı. Onlarla teker teker tokalaştı. Ne kadar güvenlik önlemi alınırsa alınsın, hassas bir bölgede, Genelkurmay Başkanının böyle bir davranışta bulunması, bir cesaret örneği olmanın ötesinde yeni bir anlayışı da yansıtıyor. Terörle mücadele eden Silahlı Kuvvetlerin, teröristle masum bölge halkı arasında kesin bir ayrım yaptığını, başkomutanının hareketiyle ortaya koyuyor. Terörü, bütün bölge halkı üzerinde psikolojik savaşın bir unsuru olarak kullanan propaganda kampanyalarına güzel bir cevap

Org. Başbuğun şu sözleri de Türkiye Cumhuriyeti yurttaşları ile Türkiye Cumhuriyeti ordusu arasına düşmanlık sokmak isteyenlere güzel bir cevap:Gerçekten de çok duygusal anlar yaşadım. Vana daha önce birkaç defa gelmiştim. Ama bu ilimizin vatandaşlarının Silahlı Kuvvetlerimize saygıyla yaklaşımına bu boyutta ilk defa rastladım. Bugün Vanda görmüş olduğumuz bu temiz vatandaşlar, temiz Türk vatandaşlarıdır. Burada gördüğüm tablo, inanın, hayatım boyunca unutamayacağım bir tablo. İnanıyorum ki, biz bu güçle terör örgütünün üstesinden daha kısa sürede geleceğiz.

***

Genelkurmay Başkanının Doğu-Güneydoğu gezisi, duygusal boyutun dışında yeni bir açılımın işaretlerini de verdi. Her şeyden önce komutanın sivil toplum örgütleriyle bir araya gelmesi ve bölgenin sorunlarına çözüm yönünde onların görüş ve önerilerini dinlemesi önemli bir adım. Sivil yönetimlerin çoktan yapmış olmaları gereken bir atağı, askerin yapması düşündürücü değil mi? Org. Başbuğ, terörün önlenmesi için her şeyden önce ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer alanlarda adımlar atılması gerektiğini söylüyor. Sivil toplum örgütleriyle buluşmasının da bu yönde atılmış bir adım olduğunu vurguluyor. Sosyolojik değerlendirmeler yapıyor. Örneğin Diyarbakır nüfusunun yüzde 64ünün 24 yaş altında olduğunu söylüyor. Bu genç potansiyeli iyi değerlendirelim, iyi eğitelim diyor. Bölgedeki kızların ve kadınların içler acısı geri durumuna dikkat çekiyor.

Askerin ekonomik, sosyal, kültürel atılımlar konusunda yapacağı bir şey yok. Olsa olsa iz- lenimlerini, edindiği görüş ve önerileri Milli Güvenlik Kurulunda hükümete aktarmak ve çözüm tavsiye etmek. Gerisi hükümete kalmış Ama bu gezi, askerin en üst düzeyde sivil sorunlara dikkati çektiğini gösteriyor.

***

Bir şeyi daha gösteriyor. Org. Başbuğ, Diyarbakır bizim için çok önemlidemiş. Demek ki, Diyarbakır,Acaba dinsel değerleri mi kullansam da Diyarbakırı ötekilerin elinden alsam?diyenlerle, Acaba etnik ayrımcılığı kışkırtsam da mı Diyarbakırı kaptırmasam?diye yerel seçim hesapları yapanların yanında, başkaları için de önemli olduğunun altını çiziyor.

\t

[email protected]



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Türkel... 9 Şubat 2009
Elde Var Hamas 2 Şubat 2009
Uğur Mumcu Işıktır 26 Ocak 2009

Günün Köşe Yazıları