ByLock tuzağı

05 Kasım 2017 Pazar

Oysa sadece Tarkan’ın “Kuzu Kuzu” şarkısını dinlemek istemiş. ByLock’çu suçlamasıyla hapiste.
Freezy adlı bir müzik programını yüklemiş cep telefonuna. O programla müzik dinliyormuş.
Diğeri “kıbleyi gösteren bir program” kurmuş cep telefonuna. Bir başkası “namaz saatlerini” öğrenmek için bir yazılım yüklemiş.
Peki, kaç kişi bu şekilde cezaevinde?
Bilmiyoruz.
Telefonlarımıza ByLock yüklemedik diyorlar. Ya doğruyu söylüyorlarsa?
Bu insanlar cezaevinde neler düşünüyorlardır?
Bilişim konusunda pek bilgileri olmayanlar “farkında olmadan yüklemişimdir” diye aklından geçiriyordur belki de.
İnsanın aklına tuhaf şeyler geliyor cezaevinin yüksek duvarlarının arasında:
“Nereden aldım bu akıllı telefonu. Keşke eski aptal telefonumu kullansaydım. Ah akılsız başım benim” diye dert yanan da vardır.
Oysa korkunç bir tuzak bu.
Değil acemi bir kullanıcı, uzman bir programcı bile olsanız rahatça bu tuzağa düşebilirsiniz.
Bu tuzağı ilk olarak fark eden kişi Adli Bilişim Uzmanı Koray Peksayar. “Mor Beyin” adlı bir yazılım grubu, cep telefonları için 8 yazılım sürmüş piyasaya. Tümü bedava.
Ne yapıyor bu yazılımlar?
Siz yazılımı kullanırken, ekranda reklamlar beliriyor. Fakat her reklam belirdiğinde bu reklam alanının içinde yer alan bir kod sizi ByLock sunucusuna yönlendiriyor.
Sizin bundan haberiniz bile olmuyor.
“Mor Kafa” grubu tarafından o dönemde yazıldığı bilinen programlar şunlar:
“Best Free Music, Freezy-Müzik Bul Dinle, Freezy-Play Free Music Online, Mor German English Dictionary, En Ucuz Fiyat, Mor Almanca- Türkçe Sözlük, Music Search-Beta, Araba2. com”
Belli ki, FETÖ’cüler, kendi bağlantılarını, haberleşmelerini gizlemek için böyle yönteme başvurmuşlar.
Peki, şimdi ne olacak?
Suçlu suçsuzdan nasıl ayırt edilecek?
Cumhuriyet davasında tanıklık yapan Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi, açık bir dille anlattı:
“Litvanya’da ByLock sunucusuna bağlanan kişileri araştırırken, söz konusu kişilerin o sunucuya bağlanmadan önce hangi sunucuya bağlandıklarına bakılmalıdır.”
Çünkü FETÖ’cülerin hazırladığı yazılım aynı anda hem “morbeyin.com” sitesine ve Litvanya’daki ByLock sitesine bağlanıyor. Bu durum kolayca saptanabilir.
Gerçek ByLock’çuları saptamanın bir diğer yöntemi de ByLock sunucusundaki veritabanına bakmak. Orada, tüm bilgiler var. Geçilen mesajlar bile var. 17 milyon mesaj geçilmiş.
ByLock’çu olmak öyle kolay değil. Programı cep telefonunuza yükleyeceksiniz, sonra bu yazılımı kullanarak internet üzerinden ByLock sunucusuna bağlanacaksınız. Sisteme kayıt olacaksınız. Kullanıcı adınız olacak, şifreniz olacak...
Anayasa Mahkemesi’nin 20 Haziran 2017 tarihli kararında 267. paragrafta “Söz konusu uygulamanın ilgili kişi tarafından kullanılıp kullanılmadığı, kullanım şekli, kullanım sıklığı, haberleşme yapılan kişinin FETÖ/PDY içindeki konumu ve önemi, haberleşmenin içeriği” gibi konulara da dikkat edilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Nerede kalmıştık? Emre İper tam da yukarıda anlattıklarımdan dolayı 213 gündür özgürlüğünden yoksun. Telefonuna Freezy müzik programını yüklemiş ve müzik dinlemiş. Yazılım onu ByLock sunucusuna yönlendirmiş. Haberi bile yok. Cep telefonunda ByLock yok. Emre için hâlâ resmi bilirkişi raporu bekleniyor. Aylardır.
Sevgili Murat, Akın ve Ahmet için ByLock suçlaması bile yok. Hâlâ hapisteler ve adalet bekliyorlar.
Bu arada Tuncay Beşikçi şöyle bir açıklama yaptı:
“FETÖ ile ilişkili ByLock kullanan bir grup, ByLock listeleri ile ilgili çeşitli kanallardan mağduriyet çıkarma uğraşındalar. Hiç boşuna heveslenmesinler. Gerçek ByLock’çularla listeye farkında olmadan veya yanlışlıkla girmiş olanlar kolaylıkla tespit edilebilir.”



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Önce Cumhuriyet! 9 Eylül 2018
İklim için ses ver! 2 Eylül 2018
Özel yaşamın sonu mu? 26 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları