Gülengül Altınsay

Üçünü de reddediyorum

09 Kasım 2017 Perşembe

2018 Dünya Kupası için play-off maçları oynanırken biz artık 2020 Avrupa Kupası’na yüzümüzü döndük. Romanya ile hazırlık maçı oynayacağız. Maç iyi ki Romanya’da. Yoksa geleceğin Milli Takımı’nın maçıyla kimse ilgilenmezdi burada. Sanki her şey bir anda bu noktaya gelmiş gibi Milli Takım’ın başarısızlığı üzerinden ülke futbolunu tartıştık bir süre. Sanki tek gösterge buymuş gibi. Sanki tek suçlu son anda Milli Takım’ın başına getirilen Lucescu ve ettiği laflarmış gibi. Sonra durulduk. Avrupa Kupası kuraları çekilene kadar…
Bu çok garip. Sadece Milli Takım üzerinden futbol düzenimizi tartışmak yani. Ben bunu reddediyorum; futbolun sorunlarını, Milli Takım’ın başarısı ya da başarısızlığı üzerinden, atamadığı ya da yediği bir gol üzerinden tartışmayı reddediyorum.

Gençleri düşünen yok
Bu birincisiydi; ikincisi çocukların ve gençlerin çağdaş koşullarda futbol oynama konusunu -ki kısaca altyapı diye geçiştirdiğimiz konuyu- yabancı sayısı üzerinden tartışmayı da reddediyorum. Önce devlet ve eğitim kurumları sonra kulüpler altyapıya yatırım yapmasın, kimse altyapıya emek harcamasın, futbol oynamak günlük hayatın parçası olmasın, çağdaş hocalar aç kalsın. Sonra da bütün bu sorunlar yabancı sayısının 3 ya da 5 ya da 10 oluşuna göre çözüm bulsun. Bu garipliği de reddediyorum.

İnsan eli değil mi?
Üçüncüsüne gelince: Malum daha ligin başındayız ama neredeyse her takım hakem kararlarından şikâyetçi; verilmeyen net penaltılar, verilmeyen net kırmızı kartlar, verilmeyen nizami goller… Üstelik bu yeni de değil. Futbolda her sezon en fazla konuştuğumuz konu zaten hakemler ve kararları. Maçların adil, hakkaniyetle yönetilmesi, daha da önemlisi hakemlerin futbolu geliştirme yönünde tavır koyması konularının video hakemle çözülebileceği görüşü de giderek yaygınlaşıyor şimdi.
Sanki herkes; tepeden aşağıya adalet istiyor da bunu gerçekleştiremiyor bir türlü. Çözüm olarak da video hakemliği bulmuşlar. Ne yani o videonun başında da bir hakem eli olmayacak mı? O hakemin de eğilimleri olmayacak mı? Sahadaki hakemler gibi onlar da kendilerini baskı altında hissetmeyecekler mi?
İşte Almanya’da deneniyor video hakemler ve eskisine göre daha fazla olay var. Video hakemlerin taraf tuttuğuna dair iddialar var. Hakemlerimizin ne kadar futbola olumlu katkı yaptıklarını, maçlarda ne kadar isabetli ve hakkaniyetli kararlar aldıklarını, kamera başında düğmeye basacak bir hakem eskisi üzerinden tartışmayı de reddediyorum…
Özetle, meseleleri çözmek yerine bunların kaynağını başka yerlerde aramakta üstümüze yok. Gürültü patırtılı tartışmalarla dikkatleri ilgisiz yerlere çekmekte de… Meleklerin cinsiyetini tartışmaktan büyük zevk alıyoruz... Öyleyse size seviyeli tartışmalar.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Semih vakası 28 Mart 2024
Yeniden nefret 22 Mart 2024
Suç getirende? 17 Mart 2024

Günün Köşe Yazıları