Olaylar Ve Görüşler

MÜNİR CERİT - Izmirime dokunmayın

04 Aralık 2017 Pazartesi

Son aylarda AKP’nin rant ve ona bağlı olarak inşaat ateşinin tehlikeli biçimde yükseldiği gözleniyor. Bu kez gözünü İzmir’imize dikmiş! Daha Basmane Çukuru’nu ve Kültürpark alanını nasıl ele geçirip ticaret merkezleri, lüks-ötesi konutlar ve AVM’lerle donatırız hesabı bitmeden, Körfez’e bir tüp geçit yapmanın yollarını arıyorlarmış.

Ah İstanbul!
Biz, sizin, o güzel İstanbul’umuzu beton yığınlarına dönüştürerek nasıl çirkinleştirdiğinizin, bu kentte oturan sıradan yurttaşı, trafik keşmekeşi içindeki ulaşım çilesiyle ve rahat bir soluk alamadan yürümek zorunda bıraktığının içyağı ve soğan kokan sokaklarıyla nasıl canından bezdirdiğinizin, o benzersiz Bosphorus’un iki yakasında birer tektaş elmas gibi uzanan eşsiz güzellikteki Metropolis’i nasıl dünyanın en büyük ve en pis bir köyü durumuna getirdiğinizin hesabını artık soramıyoruz.

Vah Ankara!
Biz, bozkırın ortasında yaratılmış bir uygarlık, kültür ve terbiye beldesi olan çağcıl Ankara’yı, kafelerin, birahanelerin, aklı başında okuryazarların uğrayıp sanattan, edebiyattan, felsefeden, politikadan söz ettiği kitapçı dükkânlarının ve parkların sıralandığı bulvarı delik deşik, ferah caddeleri sık dizilmiş çelik ahtapotlarla berbat edilmiş, çadır tiyatrolarını andıran plastikten sözüm ona bezekleri ve heykelleriyle, yenilmiş bir ordunun geride bıraktığı bir ordugâha benzeyen Gökkuşağı adlı zavallı dükkânlarıyla bir Ortadoğu kasabasına çevirenlerden artık hesap soramıyoruz.

Canım İzmir
Kala kala elimizde, orasıyla burasıyla oynanmamış bir İzmir ve Körfezi kaldı. Gelin ona dokunmayın, onu İzmirlilere bağışlayın. İzmirlilerin bir ulaşım sorunu yok. Bugün MÜNİR CERİT / Makine Y. Mühendisi bir kişi, Aliağa’dan Karaburun’a kadar Körfezi boydan boya otobüsle dolaşabiliyor. Banliyö treniyle (İZBAN’la) Menemen’le Alsancak arasında yolculuk yapabiliyor. Ataşehir’le Alaybey arasında tramvayla (İZTRAM’la) olağanüstü güzel, deniz manzaralı bir gezinti de yapmak mümkün. İsterse Bostanlı’dan Üçkuyular’a dek sevimli Körfez vapurlaryla (İZDENİZ’le) karşılıklı iskeleler arasında, çiçek bahçesi görünümündeki güzel insan kalabalığı içinde, Körfez’in tatlı meltemini ciğerlerine çekerek nefis bir deniz yolculuğu yapabiliyor. Kısaca ve net şekilde yineleyelim: “İzmirlilerin bir ulaşım sorunu yok!”

Olacağı bu
Ama AKP iktidarı, çözülecek başka bir sorun kalmamış gibi, illa size bir tüp geçit yapacağım diye tutturur ve devlet gücünü kullanarak bu komik projeyi gerçekleştirecek olursa, olacakları sayayım:
1. Tüp geçit yapısı bir dalgakıran işlevi görecek ve duvarın doğu (Bayraklı) tarafı zamanla çürük yumurta kokan bir bataklık olacaktır. 30-40 yıl öncesinin Bayraklı’sını anımsayanlara sorun. Buralarda ancak gaz maskesi takarak gezebilirdiniz.
2. Geçit yapısının batı tarafında da çökelti yığılması olacak, ancak bu yığılma biraz daha yavaş yürüyecektir. Uzun erimde bu yanda da çökelme, kokuşmadan kurtuluş yoktur.
3. Sonuç olarak, bu gereksiz ve kötü proje, Körfez’in zevkini kaçıran, Alsancak’tan Urla kıyılarına dek deniz kıyısındaki çimenlere keyfince yayılarak şarkı söyleyen, kitap okuyan, konuşan, müzik dinleyen ve gezen her yaştaki insanın huzurunu bozacak, keyfini kaçıracaktır. AKP iktidarı eğer İzmir’e ve İzmirliye bir hizmet götürmek istiyorsa bunu, çok sevdiği halkoylaması yoluna giderek, kesinlike İzmirlilere sormalı.  

MÜNİR CERİT / Makine Y. Mühendisi



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları