Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu

ÖSYMnin Örnek Soruları Şaşırttı

05 Aralık 2017 Salı

Üniversite sınav sisteminin değişmesinden sonra ÖSYM evvelsi gün resmi internet sitesinden örnek soruları yayınladı.

Örnek soruları inceleyen adaylar başta matematik dersi olmak üzre soruların alışık olmadıkları türde olmasından ötürü büyük şaşkınlık ve endişe duyarken uzmanlar yeni sistemin ilk ipucu olan bu soruların öğrencilerin hazırlıksız olduğu muhakeme sorularından ibaret olmasını ve bir çoğunun bilgi birikimi gerektirmiyor olmasını eleştirdi.

* * * * * 

Haftada bir değişen ve nihai kararın verildiğini umduğumuz yeni sistemin arkasında duran liderler bu sorularla birlikte daha sade ve anlaşılır bir sistem geldiğini savunuyor olsalar da bunca muhakeme ağırlıklı ve hatta son derece de kolay denebilecek soruların üniversitelerde kontenjan açığının bir an önce dolmasına hizmet ettiği de aşikar.

Zira sorular oldukça net şekilde sadece okuduğunu anlayan ama diğer yandan bilgi düzeyi alt ve orta seviyede olan öğrencileri kucaklar nitelikte. Bir başka deyişle yeni sistemin sorularının ayırd ediciliğinin bu denli düşük olması nerden bakarsanız bakın en üst banttaki öğrenciler için tehdit unsuru.

* * * * * 

Eski sistemde YGSde kendi alanı dışı soru çözen öğrenciler avantajlı duruma düşerek diğerlerinden bir adım öne çıkarken; yani iddialı bir sosyal öğrencisi YGS’de fen çözerek işletme adayını geçerken yeni sistemin fen ve sosyal sorularının azlığının buna da elvermediğini görüyoruz.

Yine eski sistemde bir sağlık meslek yüksek okulu adayı gerekli sayıda biyoloji yapmadan söz konusu bölümlere giremezken bu sistemde zaten sayısı son derece az olan fen sorularının biyoloji dersine ait kısmının da son derece daraltılmış olması biyoloji bilmeyen sağlıkçı adayları geldiğinin de habercisi.

Bugüne dek uygulanan üniversite sınav sisteminde puanlar 18 türde çok kırınımlı hesaplanırken yeni sistemde sadece 4 puan türünün hesaplanacak olması da ayırd ediciliği minimum düzeye indiren bir başka unsur.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları