Hikmet Çetinkaya

Patrik Hoca

17 Aralık 2017 Pazar

Tarihe not düşmek için - 9 

Fener Rum Patriği Bartholomeos, Fethullah Gülen’le “dinler arası diyaloğun” somut örneğini oluşturan “ilginç ve önemli” bir görüşme yapmışlar.
Emekli vaiz Fethullah Efendi. Rum Patriği Bartholomeos’la bu “ilginç ve önemli” görüşmeyi devlet adına mı kendi adına mı yoksa Fethullahçılar, “Akyazılı Vakfı” ya da “Zaman gazetesi” adına mı yaptı bilmiyoruz. Ama bu görüşmenin ardında “dinler arası hoşgörüden” öte “siyasi ve ticari” bir ilişkinin izleri olduğunu düşünebiliriz.
Emekli vaiz Fethullah Gülen, “okullar zincirine” Selanik’i de katmak çabasında. Bu konuda “ilk ilişki” ufak tefek Ankaralı bir gazeteci tarafından aylar önce Atina’da kurulup ilk adım atıldı. Kardak bunalımıyla Türk - Yunan ilişkileri bozulunca Selanik’teki Türk okulunun açılması da çıkmaza girdi.
Rum Patriği Bartholomeos, Fethullah Hoca’yla Galatasaray Kulübü’nün eski futbol sorumlusu Adnan Polat’ın sahibi olduğu Polat Rönesans Oteli’ndeki buluşmalarında şu konu gündeme geliyor:
“Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması...”
Bartholomeos, bu konuda emekli vaiz Fethullah Efendi’den yardım istiyor. Hoca da Rum Patriği’ne,
Zaman gazetesinin haberine göre şu yanıtı veriyor:
“Konu devletimizin politikasıyla ilgilidir. Sanırım bu konularda mütekabiliyet (karşılıklılık) esastır. Heybeli’deki okulun açılabilmesi için en azından Selanik gibi bir merkezde Türk okulu açılması önemli bir jest olacaktır.
Rum Patriği Bartholomeos, Fethullah Hoca’dan Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nun yeniden açılması için yardım istiyor açık açık. Fethullah Hoca da Rum Patriği’ne “Her işin bir karşılığı vardır” deyip sözü şuraya getiriyor:
“Siz Selanik’te bizim okul açmamıza izin verilmesi için aracı olunki bizde size yardım edelim.
Vallahi Fethullah Hoca, devlet içinde devlet gibi...
Sonra ne oluyor acaba?
Rum Patriği, Ankara’ya gidip Başbakan Mesut Yılmaz’ı ziyaret ediyor...

***

Emekli vaiz Fethullah Gülen’in yazılarını yayımladığı Zaman gazetesinin 6 Nisan 1996 tarihli manşetine bakıyoruz:
“Dinler arası hoşgörüye adım...”
Fethullah Hoca’yla Rum Patriği Bartholomeos yan yana fotoğraf çektirmişler.
Fotoğraf altını okuyoruz: Fener Rum Patriği Bartholomeos, Fethullah Gülen Hoca’ya “Eğitim ve hoşgörü adına yaptığınız çalışmaları yakından izliyor ve takdir ediyoruz. Umarız bu görüşme de hoşgörü adına güzel bir adım olur” dedi.
Şimdi kimi okurlarımızın hınzır hınzır gülümsediklerini ve şöyle konuştuklarını duyar gibi oluyoruz:
“Bu hoşgörü değil, çıkarhoşgörü...
Okurlarımızı biraz daha gülümsetmek ve bir gerçeğin altını çizmek için yine Zaman gazetesinin manşetine bakıyoruz:
“Heybeliada’da ruhban şovu...
Zaman gazetesi iki yıl önce peş peşe yaptığı yayınlarla Heybeliada’daki Rum Ruhban Okulu’nun 150. kuruluş yıldönümü kutlamalarına açık tavır alıyor. RP’li Abdüllatif Şener’i konuşturuyordu. Şener de Rum Ruhban Okulu’nun Hıristiyanlık propagandası yaptığını öne sürüyordu.
Zaman gazetesi, 1994 yılının 25-29 Ağustos tarihinde “tam gaz” Heybeliada’daki Rum Ruhban Okulu’nun üzerine gidiyor. “Baklayı ağızlarından çıkardılar” başlığı atıp ortalığı ayağa kaldırıyordu.
O tarihte “siyasi şov yapacaklar” diyen Türk Ortodoksları Patriği Selçuk Erenerol’un görüşlerine yer veren Zaman gazetesi, bombardımanını (Erenerol’un ağzından) şöyle sürdürüyordu:
“Türkiye’de iki bin kadar Rum Ortodoks kalmış olmasına rağmen bu okulun açılmak istenmesi siyasi şov ve baskıya yöneliktir. Bu okulun açılmasının bir başka nedeni ‘Megalo İdea’yı gerçekleştirmek ve Bizans’ı diriltmek arzusundan kaynaklanmaktadır...”

***

Zaman gazetesinin 30 Ağustos 1994’teki haberinin başlığına bakıyoruz:
“Heybeliada, Ruhban Okulu’na karşı”... Bir gün önceki başlığı ise şu: “Heybeliada’da ekümenlik kavgası”...
Heybeliada halkı niçin karşı Ruhban Okulu’na?
Okulun 150. yıldönümü nedeniyle papazlar ada içinde dolaşmışlar, faytonlara binip okula gitmişler. Heybeliada’da yaşayanlar ise hastalarını taşıdıkları faytonların izinle iskeleye girdiğini söylemişler.
Bakalım ada sakinlerinden Şemsettin Yıldız ne demiş:
“Türkiye’de vatandaşlar tarafından yaptırılan imam hatip okulları açılmazken bir Ruhban Okulu’na tanınacak müsamaha dışa bağımlılıktır...
Fener Rum Patriği ile “hoşgörü” adına Polat Rönesans Oteli’nde buluşan Fethullah Efendi, bu konularda ne söyler bilmeyiz ama Zaman gazetesi bu görüşmeyi manşetten verdiğine göre işin içinde bir “iş” var demektir.
Zaman gazetesi, Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması için bir kampanya başlatırsa Tansu Çiller’den Mesut Yılmaz’a dek kimi bakanları etkilerse hiç şaşırmayın...
Acaba Atina bu olup bitenleri izliyor mu? Hoca’nın “karşılıklılık ilkesi” üzerinde tartışıp Selanik’e bir Fethullahçı okul açıp, Heybeliada Ruhban Okulu sorununun çözümlenmesi için adım atmaya hazırlanıyor mu?
Sanırım izlemekte yarar var.

Bu yazı 4 Nisan 1996’da yayımlanmıştır. H.Ç.




Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aşklar ve sevinçler... 9 Eylül 2018
Hoşça kal hüzün... 6 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları