‘Mersin’de çok güzel şeyler oluyor’

20 Aralık 2017 Çarşamba

Bu yıl on birinci kez verilen Mersin Kenti Edebiyat Ödülü “Türkiye’nin tek kent edebiyat ödülü” olmasının yanında dünyada da benzeri az bulunan bir ödülmüş. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü töreninin açılış konuşmasını yapan Celâl Soycan, dünyada bir kent adına verilen iki edebiyat ödülü daha olduğunu söylüyor. Kentin tarihine vurgu yaparak Mersin’i farklı dinlerden, inançlardan ve kültürlerden insanların kurduğunu ve şehrin farklı kültürlerin barış içinde bir arada yaşayabileceğine somut bir örnek olduğunu belirtiyor. Böyle kentlerin de hem sanat hem de edebiyatta çok verimli olduklarını sözlerine ekliyor. Mersin’in sanatçı, yazar ve şair hemşerilerinin çokluğunun nedeninin bu olgu olduğunun altını çiziyor. Mersin Kenti Edebiyat Ödülü belki de dünyada bir sanayi ve ticaret odası tarafından verilen tek edebiyat ödülü. Ödülü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) veriyor.
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut bir ticaret odası başkanından çok bir entelektüele yakışır bir konuşma yapıyor. Amaçlarının, sembolik bir ödül vermek değil, Türk edebiyatının değerli ustalarına, “Sizi izliyoruz, okuyor ve söylediklerinize kulak veriyoruz’” mesajı vermek olduğunu söylüyor. Felsefede, sanatta, bilimde, hatta inanç dünyasında gelişme göstermek için “kendi kelimelerinizle” düşünce üretmek gerektiğini vurgulayarak ödülün Türk diline ve dolayısıyla düşünce üretme gücümüze yaptığı katkılardan dolayı Haydar Ergülen’e verildiğini belirtiyor.
Celâl Soycan, Metin Cengiz, Yavuz Özdem, Cemal Sakallı ve Ogün Kaymak’tan oluşan Ödül Değerlendirme Kurulu’nun gerekçeleri oldukça ayrıntılı. Gerekçesiz ödüller verildiğini savlayanlara karşı örnek bir metin. Bulup okumalarını öneririm.
Haydar Ergülen’in çağdaş şiirimizin ustalarından biri olarak Türk şiiri içindeki konumunu tespit etmekle kalmıyor, altı maddede bir şair, yazar ve kültür adamı olarak ne denli önemli olduğunu da vurguluyorlar. Bu gerekçe Haydar Ergülen hakkında araştırma yapacaklar, hakkında yazacaklar için anahtar sözcükler, kavramlar ve çözümlemelerden oluşuyor.
Haydar Ergülen 1956 doğumlu. 61 yaşında. İlk şiirini 1973 yılında yayımlamış. 44 yıllık bir emek. İlk şiir kitabının yayım tarihi 1981. İyi bir deneme yazarı da. Birçok düzyazı kitabı var. Usta şair, iyi yazar olmasının yanında “iyi insan” olarak da biliniyor, seviliyor.
Haydar Ergülen, Mersin’e yeni şiir kitabı “Sen Güneş Kokuyorsun Daha” (Kırmızı Kedi Yay.) ile geldi.Ödül töreninden bir gün önce Mersin Üniversitesi’nde kalabalık bir öğrenci topluluğuna hitap etti.
Ödül törenindeki konuşmasına “Bir kenti hiç görmeden sevebilirsiniz. Şiirle, edebiyatla görmediğiniz bir kenti sevebilirsiniz. Mersin, hiç görmeden sevdiğim şehirlerden biri. Ben de Mersin’i Özdemir İnce’nin Ben Mersin’e Gittiğim Zaman şiiri ile sevdim” diyerek başladı. Bir başka Mersinli büyük şair Ahmet Erhan’ı anarak sözlerine devam etti. Yeni kitabından İnsan Kısadır şiirini okudu.
Mersin’de Şiirden Dergisi İlk Kitap Ödülü törenine de katıldık. Ödülü bu yıl Kıbrıslı genç şair Tuğçe Tekhanlı Derindim İnandırıldım Aksine” dosyasıyla kazandı.
Tamer Öncül Lefke’de başlattıkları “Uluslararası Fikret Demirağ Şiir Festivali”nin müjdesini verdi. Kıbrıslı usta şair Fikret Demirağ’ın tüm eserlerini yayımlamaya başlamışlar, ilk cildini hediye etti. Fikret’i sohbetlerde sevgiyle andık.
Ertesi gün Sokak Kitap ve Kahve Evi’ne Haydar Ergülen ve Metin Cengiz’in “Kızkardeşim Şiir” adlı söyleşisine giderken Mersin Arkeoloji ve Deniz müzelerinin önünden geçtik. Yolda sanat etkinliği afişlerinin çokluğu dikkat çekiciydi. Celâl Soycan’ın konuşmasında söylediği “Mersin’de çok güzel şeyler oluyor” cümlesine hak verdim. Mersin Türkiye’nin kültür zengini nadir kentlerinden.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları