Biraz coşku biraz nefes

10 Ocak 2018 Çarşamba

Müzik, insanın her türlü ruh halini paylaşan bir sanat dalıdır. Hüzün, aşk, yalnızlık, kırgınlık, bunalım, bir yana; coşku, dans, şarkı, çığlıktır. Bazen yüreğinizi kapıp sizi bulunduğunuz ortamdan çok uzaklara taşıyabilir, bazen de çok derinlere indirebilir. Son zamanda içinde yaşadığımız ortamın ağırlığından sıyrılmak isteyenler yeni yıl konserlerine hücum ettiler. Çünkü programlar bu mevsimde en coşkulu yapıtlardan oluşur. Öylesine rağbet vardı ki, bu konserlere yer bulmak olanaksızdı. Programların bazıları valsler, polkalar, caz müziği veya çok bilindik klasikleşmiş hafif eserlerle hazırlanmıştı. Bazılarının programına opera sanatçıları, Türk müziği şarkıları ve türküleri de katmışlardı. Müzikle her türlü kitleye seslenme çabası vardı.
Geçen hafta İşSanat’taki valsleri izledim. Orkestra üst düzey olmasa da şefin açıklamaları ve neşeli Viyana valsleri, şarkılar ve danslar alımlıydı. Hele İrlandalı tenor Nicky Spence çok şirindi. Salonda her zamanki mutat izleyiciden öte, bu tür, daha hafif konserleri seven başka bir dinleyici kitlesi vardı. Ve şunu gördük ki, neşelenmeye ne kadar ihtiyacımız varmış! Birlikte el çırpmaya, birlikte tempo tutmaya; gösterinin sonunda ardı kesilmeyen alkışlarla sanatçıları yüceltmeye!
Yarın akşam BİFO’nun Lütfü Kırdar’daki yeni yıl konserinde, günümüzün çok ünlü iki genç sanatçısıyla tanışacağız. 27 yaşındaki İsviçreli Lorenzo Viotti, Salzburg ve Verbier festivallerinde kendini tanıtmış, geleceği çok parlak bir şef. Solist ise 29 yaşındaki Viyana doğumlu, Berlin Filarmoni’nin 1. Klarnetçisi Andreas Ottensamer. BİFO ve bu değerli sanatçılarla parlak bir yeni yıl konseri dinlemeye hazırlanıyoruz.

ÇEV’in genç yetenekleri Zorlu’da
15 Ocak 2018, Pazartesi akşamı 20:30’da Zorlu Performans Sanatları Merkezinde Çağdaş Eğitim Vakfı’nın düzenlediği “Genç Yetenekler” konseri var. “2009 yılında ÇEV öncülüğünde başlatılan, “Genç Yetenekler” projesi vakfın yeni kurduğu ÇEV Sanat çatısı altında devam ediyor. Müzik alanında eğitim gören üstün yetenekli sanatçılar her yıl görkemli bir konserle dinleyiciye tanıtılıyor. Bu kez organizasyon QNB Finasbank’ın ana sponsorluğunda gerçekleşiyor. Açılış konuşmasını onur konuğu Suna Kan yapacak. Kendisi de bir “harika çocuk” olarak kim bilir bugünün harikalarına ne öğütler verecek!
Ünlü keman sanatçımız Cihat Aşkın’ın seçmeleri yapıtığı ve sanat yönetmenliğini üstlendiği konser, şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki Avrasya Filarmoni orkestrası eşliğinde yapılacak. Dolunay Soysert sunucu, Halit Ergenç de baştan sona gecenin konuğu olacak. Katılacak sanatçılar: Bade Daştan (Keman), Kenan Tatlıcı (Piyano), Beste Gürkey (Marimba), Cem Esen (Piyano), Denizcan Eren (Flüt), Sofiko Tchumbridze (Keman), Yiğit Karataş (Keman), Yusuf Çelik (Viyolonsel).
Bu gençliğin enerjisi de yeni yıla coşku katacak.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları