Ayşe Yıldırım

Bahçeli erken seçimin startını verdi

11 Ocak 2018 Perşembe

AKP yöneticilerine bakarsanız seçimler zamanında yapılacak. Yani 2019’da...
Ama MHP Genel Başkanı Bahçeli’nin çıkışına bakarsak mümkün olan en kısa sürede yapılacak. Hem de yerel seçimlerden önce ya milletvekili seçimleri ya da Cumhurbaşkanlığı seçimi yapılacak.
AKP’lilerin büyük kurtarıcı rolü verdiği Devlet Bahçeli’nin AKP’ye ilk can simidi atışı değil bu. 17/25 Aralık sürecindeki Bahçeli ile taban tabana zıt bir politika izlemeyi tercih eden bugünkü Bahçeli, ilk kurtarıcılığını 7 Haziran seçimlerinde yapmıştı. AKP tek başına hükümet kuramayacak bir pozisyondayken daha ilk saatlerde koalisyona kapısını kapatmış ve “En erken seçim ne zaman olacaksa o zaman da seçim olsun” deyivermişti.
Oldu da...
Sayın Bahçeli durmadı tabii. 7 Haziran’dan yaklaşık bir yıl sonra 7 Mayıs 2016’da ağzından şu cümle çıktı:
“Eğer ihtiyaç hâsıl olursa, eğer gerek duyulursa, Türkiye’nin milli ve tarihi çıkarlarını savunmak için düne kadar hükümete verdiğimiz fiili destek hukuki bir boyut alabilecek ve Milliyetçi Hareket Partisi yalnızca ülke ve milleti için her türlü sorumluluğu almaya hazır olduğunu kanıtlayacaktır.”
O gün bu sözlerinin bir “zımni koalisyonu işaret ettiği” değerlendirmelerine ise hem kendisi hem de parti yöneticileri şiddetle karşı çıkıyordu. Ama bugün işte 2016’da söylediği o “fiili desteğin hukuki boyut” alacağı gün geldi.
Demem o ki, bugün yaşadığımız siyasi tablonun senaryosu çoktan yazılmış. Zamanlaması ise ince hesaplarla uygulamaya konulmuş.
AKP’lilerin iddiasına göre daha neredeyse iki yıl olmasına rağmen bizzat MHP Genel Başkanı, Erdoğan’ın adaylığını ilan etti. Ardından da AKP sözcüsü “Erdoğan dışında adayımız olamaz” dedi.
Bu yazı yazılırken henüz Bahçeli ve Erdoğan, Saray’da buluşmamışlardı. Ama “zirve”nin sonucunu biliyoruz zaten; ittifak alternatiflerini somutlaştırmak.
Muhtemelen seçim yasasında bir değişikliğe gidilecek öyle ki bu değişiklik “yerel seçimlerde bir ittifakı” bile kapsayacak boyutta olabilecek. Üstelik bunu AKP’ye yakın yazarlar dün Bahçeli’yi yere göğe koyamadıkları köşelerinde yazmaya başladı.
Gelelim zurnanın zırt dediği yere. Neden mi erken seçim?
AKP anketlerde istediği oy oranını hâlâ yakalayabilmiş değil. Bahçeli’nin çıkışıyla bir rüzgâr etkisi yaratmaya çalışıyorlar. Bu rüzgârın en küçük kıpırtısını hissettikleri anda da “her şey hazır ne diye 2019’u bekleyelim” deyip sandığı ortaya çıkaracaklar.
Onun da altyapısını son anayasa değişikliğinde oluşturmuşlardı. Malum anayasanın 67. maddesinin son fıkrası “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” diyordu.
AKP ne yaptı? Bu maddeyi ortadan kaldırmak için son anayasa değişikliğine şöyle bir madde ekledi:
“Anayasanın 67’nci maddesinin son fıkrası hükmü, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra birlikte yapılacak ilk milletvekili genel seçimi ile Cumhurbaşkanlığı seçimi bakımından uygulanmaz.”
Gördüğünüz gibi erken seçim alternatifini anayasa değişikliğine bile yazdıran bir AKP var karşımızda. Bakmayın siz seçimler zamanında yapılacak söylemlerine. “Madem bir erken seçim hazırlığınız yoktu bu maddeyi neden koydunuz” diye sorarlar adama.  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Son bir soru ve veda 13 Eylül 2018
Siyasal yangın 30 Ağustos 2018

Günün Köşe Yazıları