Çocuk tecavüzleri en çok da siyasal İslamcıların sorunu

20 Ocak 2018 Cumartesi

Yeri geldikçe paylaşmak gerek.. Cumhuriyet Kadınları’nın, ülkemiz kadın ve insan hakları savaşımında çok anlamlı katkıları olan, Sevgili Şanal Sarıhan’ın başkanlığı döneminde düzenlenen uluslararası toplantıdan söz ediyorum. Sürgünde Afganistan kadın hakları savaşımının lideri, çok ayrıntılı rapor ve görsel belgeleriyle dünyanın ilk feminist anayasasını yürürlüğe sokabildikleri yıllardaki savaşımlarını, yaşananları özetlemişti. Amerika’nın Afganistan işgali, Taliban başta radikal İslamcı terör örgütlerine Rusya’ya karşı paylaşım savaşlarında verilen roller sonrası, radikal siyasal İslamcı siyasetlerin elinde Afganistan savrulup giderken, günümüze uzanan kadın hakları, çocuk hakları, insan hakları tablosundaki gelişmeler insanlık adına utanç verici boyutlarda, diplerde..
Sözde normalleşme adına işgalden günümüze ucundan ucundan da olsa, evrensel insan hakları, kadın, çocuk hakları, savaşımları adına katkılar, çabalar devede kulak kalıyor. Çocuk tecavüzleri, burka simge kadının insanca yaşam, çalışma haklarının gaspında, kaybedilen hakların kazanımını unutun, siyasal İslamın egemen olduğu göreceli daha iyi konumda olan ülkelerin düzeyine yaklaşmaktan bile hâlâ çok uzakta bir gerçeklik yaşanıyor.
Sözde doğrudan hiç işgale uğramayan, savaşa bulaşmayan Pakistan’ın, çevresinde yaşatılan radikal İslamcı terörizmin vurgunlarından aldığı olumsuz paylarla hep daha çok bedel ödemesi gerçeğinin adı ise, bilindiği üzere “Pakistanlaştırma”.. Anlamı, emperyal güç odağına ister diktatörlük, isterse sandık rejimi ile sadık kalmayı sürdürürse sürdürsün, açık hiç işgal edilmiş olmasın, kaçınılmaz sınır bağlarıyla doğan radikal İslamcı siyasetlerin arenasında hep daha ağır bedeller ödeme oluyor. Kuşkusuz yine sürgünde, Türkiye Cumhuriyeti ile CENTO çatısı altında etkileşim içindeki diktatörlük dönemlerinin kadın ve çocuk haklarında en parlak yılları yaşadıklarını anlatan kadın hakları hareketinin lideri, kız ve erkek çocuklarının aynı okullarda birlikte okuyabildikleri krallık dönemlerini özlemle anıyor. Pek çok kadın siyasetçi liderin de yönettiği ülkede, bugün kız çocuklarına tecavüzlerde, kadın haklarında dünyanın en çok bedel ödenen ülkeleri içindeler.

***

Şaşırtıcı, tarihten, bilimsel raporlar, görsellerle beslenen bir başka gerçeklik ise Atatürk devrimleri ile gelen kadın, çocuk hakları savaşımı, seferberliğinin rol modelinde, Orta Asya, Sovyet toprakları içindeki aydınlanmacı Türkçü hareketlerin işlevleri. Atatürk’ün kadın ve çocukları, eğitim, sanat seferberliğinde toplumsal yaşama taşıma araçlarına yansımış bugün özlemle izlediğimiz fotoğraf kareleri, tıpkısının aynıları ile söz konusu daha eski tarihlerde yaşanmış söz konusu öncü hareketlerin içinden alınmış gibiler..
Kanuni’nin adı verilmiş teknik donanımda iddialı, görkemli bir tek hastanede birkaç aylık istatistik verileriyle, özünde geçerli hukuk düzenimizin gerekleri yerine getirilse, okulda olması gereken 115 kız çocuğumuzun bir biçimde tecavüz suçu işlenmiş olarak hamile kalıp çocuk doğurmuş oldukları gerçeğinin şok haberi ile olup bitenleri sağlıklı tartışmaya çabalıyoruz ya.. Kaçınılmaz yaşayabilecekleri ruhsal travmaların tedavisinden sorumlu, duyarlı bir kadının medeni cesareti, hak araması ile ortaya çıkan tablo gerçekten ürkütücü. Çağdaş Yaşam’ın dünkü hastane önündeki yaşananları protesto eyleminde, valiliğin 18 yaş altı çocuk doğumu yapmış kız çocuklarının durumlarına ilişkin yasal yükümlülüklerin gereklerinin yerine getirilmesi yolunda, işlem yapmamış görevliler hakkında soruşturmaya izin vermeme yetkisinin olmadığının altı çiziliyor. Sorunun yasaların izin vermediği eylemlere ilişkin, OHAL kararnameleriyle verilen yetkilerin haksız kullanımından kaynaklandığı, yasal görev sorumluluklarını yapmaya çalışan cesur savcılık başvurularını yapan görevli, iki kez sürgünle cezalandırılıyor..
Kuşkusuz çocuk tecavüzü suçlarının ekonomik, sosyal, siyasal çok nedenleri var. Ancak insan hakları, kadın hakları, hele de çocuk tecavüzleri suçları patlamalarında radikal siyasal İslamcılığın belirleyici rolünü yadsımak olanaksız. Diyanet’in resmi belgelerinde, kız çocukları için bluğa, erkek çocukları için ergenliğe geçişi esas alan, çokeşliliğe, imam nikâhına, sonuç olarak yasal hukuk düzenimize aykırı olarak çocuk evliliklerine izin verme yorumunun üzerinden bir ay geçti mi? Lütfedip yetkili ağızlardan düzeltmeler, suç eylemleri ile hesaplaşılmadan bir işe yarar mı?  



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Bugün 23 Nisan... 23 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları