Bir kurultaydan çok, çok fazlası!

29 Ocak 2018 Pazartesi

Hafta sonu toplanacak olan 36. Olağan CHP Kurultayı, 36 kat olağanüstüdür; hem parti, hem de ülke için gerçek anlamda yaşamsaldır.
AKP, 15 yıl üç aylık iktidarının sonunda ülkeyi, içi de, sonu da karanlık bir tünele sokmuş bulunuyor. Yapılacak ilk genel seçimlerde bu gidişin önü kesilmelidir. Kurultayın görev ve sorumluluğu tam da budur.
 
2023 senedi
Kurultay seçimlerinin kazanılması durumunda Cumhuriyet’in 100. yılına kadar nelerin yapılacağının güvencesini, açık, somut ve kararlı bir biçimde topluma vermelidir.
Bunun ilk adımı 2023 senedi özelliği taşıyacak bir kurultay bildirisinin yayımlanması olacaktır.
Bildiri, öncelikle, AKP iktidarının yaptıklarını gözler önüne sermelidir. İktidarın uygulamaları, hukuk, özgürlük ve barış ölçülerine göre irdelenmeli; eğitimin nasıl ilkelleştiği, bilimin nasıl gerilediği, parlamenter demokrasinin nasıl sonlandırıldığı, barış istemenin neden suç sayıldığı, sermayenin neden yandaş kılındığı, basın-yayının çok büyük bir kısmının nasıl iktidarın esiri yapıldığı, doğal çevrenin nasıl yağmalandığı, OHAL ile emekçilerin nasıl baskı altına alındığı çok açık olarak sergilenmelidir.
 
Demokratik Cumhuriyet  yeniden
Bildiri, ülke insanının can ve mal güvenliğini sağlamak için yargının mutlaka bağımsız ve tarafsız kılınacağına ve kurumlaştırılacağına tam bir kararlılıkla ayrı bir vurgu yapmalıdır.
Parlamenter demokrasi, egemenliğin kaynağının halk olduğunun kanıtıdır. Bu nedenle, yasama, yargı ve yürütme erklerinin denetim ve denge süreçlerinin oluşturulması ve güçlendirilmesi temel ilkedir.
Yasama organı, millet adına bütçe hakkını kullanır, yasa yapar, yürütmeyi denetler. Yasamanın güçlenmesi için, siyasi parti yapılarının, mutlaka, demokratik katılımcı bir biçimde düzenlenmesi sağlanacak; seçim sistemi, seçim güvenliğini ve seçmenin her bir oyunun değerlendirilmesini gerçekleştirecek biçimde düzenlenecektir.
Kamu yönetiminin açık, etkin ve dürüst çalışması; düzenleme ve denetleme kurumlarının bağımsızlığının sağlanması; devletin mal ve hizmet alımlarının açık ve rekabetçi olması; bürokrasideki atama ve yükselmelerde beceri ve yeterliğin ilke edinilmesi gerçekleştirilmelidir.
Basın yayının sermaye ve siyasetle ilişkilerinin basın özgürlüğünü güvence altına alacak biçimde kurallara bağlanarak yapılandırılması, demokrasinin vazgeçilmez öğelerinden biridir.
Üniversite özerkliği ve bilimsel araştırma özgürlüğünün, siyasetin vesayetinden kurtarılarak güvence alına alınması, başta YÖK olmak üzere, bilim üst kurullarının iktidarın baskı aracı olmaktan çıkarılması; son dönemde üniversiteden uzaklaştırılan bilim insanlarının tamamının görevlerine dönmelerinin sağlanması, bir zorunluluktur.
Başta eğitim, çalışma, barınma, yaşanabilir gelir, sağlık, sağlıklı çevre; eşit işe eşit ücret; bilgi edinme ve özgür yaşama olmak üzere ekonomik ve sosyal hakların güvence altına alınması; sendikal hakların kapsamının genişletilmesi gereklidir.
Kadın ve çocuk sömürüsünün her türlüsünün ekonomik, sosyal ve yasal önlemler alınarak sonlandırılması ve bireysel silahlanmanın sınırlandırılması kaçınılmazdır.
Bütün bunların bir bütünlük içinde gerçekleştirilmesinin önkoşulu olarak, yurtta barış, dünyada barış ilkesinin ivedilikle yaşama geçirilmesi gereklidir.
Kurultay delegeleri ülkenin dört bir yanının soluğu olarak toplanıyor. Çoktan içselleştirmiş oldukları bu ilkeleri, toplumun aynı özlemi taşıyan tüm kesimlerini kucaklayacak bir yapılanma ile birlikte kamuoyuna sunmak ve dahası bunları gerçekleştirerek bir üst yönetimi seçmek de delegelerin kaçınılmaz görevidir.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Yerelde yeşermeli 25 Mart 2019

Günün Köşe Yazıları