46. İstanbul Festivali kapıda

21 Şubat 2018 Çarşamba

Son zamanda her kurumda maddi sıkıntılar var. Bu dönemde kültür kurumlarının üstüne düşen, nitelikten ödün vermeden, yoluna devam etmek. 46. İstanbul Müzik Festivali’nin programına bakınca sanki yüzlerce kol, müzik adına herkesi, her şeyi sarmalamış gibi. O kolların içinden de dallar uzanıyor ve yeni alanlar, yeni etkinlikler doğuyor. Müzik, kaliteli müzik adına ödün vermeden her yaştan izleyicinin kendine göre birkaç etkinlik bulabileceği bir program yapılmış. Yeter ki bu program iyi incelensin. Yalnız “elit” müzikseverlerin festivali değil 46. Festival. Yalnız konser salonlarının, bildik mekânların içinde kalmıyor, sokaklara, bahçelere, müzik için uygun olan aranıp bulunmuş nice mekâna yayılıyor. Yalnız dünyaca ünlüleri değil bir gün onlar gibi ünlü olmayı özleyen gençleri ve çocukları da özendiriyor. Kırk altı yıldır olduğu gibi dünyanın çatısında alkışlanan büyük isimleri yanı başımıza getiriyor. Ayrıca dünya festivalleri arasındaki seçkin yerini koruyor. Müzik festivali yöneticilerini kutlarken sponsorlara da teşekkür etmeliyiz. Başta Eczacıbaşı Topluluğu ve E.C.A. Pres Döküm Sanayii olmak üzere, genel katkıda bulunan şirketler, özel konser sponsoru olanlar hepsi teker teker teşekküre değer.
Bu yıl dünyaca ünlülerden soprano DiDonato, soprano Damrau, Daniel Harding yönetimindeki La Scala Filarmoni Orkestrası ile piyanist Daniil Trifonov, bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan çellist Micha Maisky, Renaud Capuçon (keman)/ Khatia Buniatishvili (piyano) ikilisi ve kemancı Charlie Siem’i konuk edeceğiz. Halen dünyanın en ünlü mezzosopranolarından olan Joyce DiDonato teatral projesi Savaşta ve Barışta programıyla ilk kez Türkiye’ye geliyor. “Verdi’nin sesi” olarak da anılan bir başka mezzosoprano Diana Damrau ve eşi basbariton Nicolas Testé, Verdissimo başlıklı programlarnda arya ve düetler söyleyecekler. Açılış konserini Sascha Goetzel yönetimindeki BİFO eşliğinde, 2017 Van Cliburn Piyano Yarışması’nın birincisi Yekwon Sunwoo yapacak.
Yarının Kadın Yıldızları projesi yurtdışında eğitimi için desteğe ihtiyacı olan kadın sanatçılarımıza da kapılar açıyor. Seçilenler İdil Biret’le birlikte Albert Long Hall’da seslerini duyuracak. Pera Müzesi’nde çocukların resim-müzik ilişkisi denemeleri; “Yolda” projesiyle Gülsin Onay ve film buluşması bu yılın yeni olayları. Hafta sonu klasikleri ise İstanbul’u ve çeşitli mekânlarını yaşayarak, yerli-yabancı parlayan solist ve toplulukların geniş kitleye seslenen etkinlikleri.
Festival, Gerard Schwarz yönetimindeki İngiliz Oda Orkestrası ile dünya sahnelerinin ünlü duo piyanistleri Güher & Süher Pekinel’in konserleriyle sona erecek.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Eski bayramlar 10 Nisan 2024

Günün Köşe Yazıları