Hikmet Çetinkaya

Yetki aşımı... Oyun bozuldu...

18 Mart 2018 Pazar

Tarihe not düşmek için - 34

Oyunu bozan, arkadaşımız Figen Atalay’ın önceki gün Cumhuriyet’te yayımlanan haberiydi...
Figen Atalay’ın haberi, Türkiye’de Fethullahçılar olarak bilinen “Nurculuk Tarikat”nın Milli Eğitim Bakanlığı’nda ne denli örgütlü ve etkili olduğunu gösteriyordu...
Şimdi haberi bir kez daha hep birlikte okuyalım:
Fethullah Gülen’e yakınlığıyla bilinen dershanelerin üye olduğu Güven-Der’e, Milli Eğitim Bakanlığı’nca deneme sınavı düzenleme yetkisi verildi.
Güven Dershane Sahipleri Derneği (Güven-Der), yalnızca Özel Dershaneler Birliği’nin (Öz-De-Bir) düzenlediği ÖSS ve ÖYS deneme sınavları yapmak için yıllardır MEB’e başvuruda bulunuyordu. Bugüne kadar kabul edilmeyen bu başvuruya, DSP’li Milli Eğitim Bakanı Hikmet Uluğbay döneminde izin verilmesi eğitim çevreleri rahatsızlık yarattı. Uzun yıllardır üniversite adaylarından büyük talep gören ÖSS ve ÖYS deneme sınavlarını düzenleyen Öz-De-Bir’e, Türkiye çapında 1100 dershane üye. Güven-Der’in ise 30’a yakın üyesi bulunuyor. Sınav izninin verilmesiyle Türkiye çapında çok az sayıda üyesi bulunan bir derneğe Milli Eğitim Bakanlığı’nın binalarını kullanma olanağı da tanınmış oluyor.”

***

Otuza yakın üyesi bulunan Fethullahçıların Güven-Der’ine, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptığı bu “kıyak”ın arkasında ne gibi tercihler yatıyordu? Yoksa bu tercih, 1100 üyesi bulunan Öz-De-Bir’e karşı hazırlanmış bir tuzak mıydı?
Gelin şimdi de Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Genel Müdürü Hüseyin Kanburoğlu’nun bu konudaki genelgesine bir bakalım:
Deneme sınavlarının 1997- 1998 öğretim yılında Bakanlığımız denetim ve gözetimi altında Güven Dershane Sahipleri Derneği (Güven-Der) tarafından yapılması Bakanlığımızca uygun bulunmuştur. Öğrencilerin bilgi ve becerilerini ölçmelerine, sınav heyecanını azaltmalarına, test tekniklerini kavramalarına, kodlama kurallarını ve zamanı iyi kullanarak sınav tecrübesi kazanmalarına, ayrıca dershanelere devam edemeyen öğrencilerin sınav pratiğini geliştirmelerine imkân veren Üniversiteye Giriş Birinci Basamak Deneme Sınavı 7 Mart 1998, Üniversiteye Giriş İkinci Basamak Deneme sınavı 17 Mayıs 1998 tarihlerinde yapılacaktır. Deneme sınavları, Güven- Der’e üye dershanelerde veya ihtiyaç duyulması halinde resmi okul binalarında yapılacaktır. Sınavlarla ilgili yönerge, Güven- Der tarafından hazılanarak üye dershane müdürlüklerine gönderilecektir.
Haber Cumhuriyet’te yayımlanınca Milli Eğitim Bakanlığı “kendine geldi” ve şu açıklamayı yaptı:
Gazetenizin birinci sayfasında yayımlanan ‘Gülen’in dershanelerine sınav izni’ başlıklı haberiyle ilgili olarak açıklama yapılması gereği duyulmuştur.
Söz konusu dershanelere sınav izni veren yazı, dün iptal edilerek yürürlükten kaldırılmıştır. Böyle bir iznin verilmesinde yetki aşımı görüldüğünden, ilgililer hakkında soruşturma açılmıştır.

***

Figen Atalay’ın haberi, Fethullahçılar ile Milli Eğitim Bakanlığı arasındaki “ilişkiler zincirini” apaçık ortaya koyuyordu...
Başta belirttiğim gibi oyun bozuldu...
Güven-Der’in yazılı açıklamasında “Dershanelerimizin Hoca Efendi’yle organik bağı yoktur” deniliyor...
O zaman dershaneler kimlerin?
Tıpkı okullar gibi şirketleşmiş Fethullahçıların... Bu dershanelerde 60 bin öğrenci varmış... Sizce ilginç değil mi?
Cumhuriyet’in haberinde Güven-Der’e bağlı 30 dershane olduğu belirtiliyor, dernek ise Türkiye genelinde 360 üyesi olduğunu öne sürüyor...
Zaman gazetesi dünkü haberinde şu başlığı atmıştı:
Sınava anlaşılmaz iptal!
Bunda anlaşılmayacak ne var!
Acaba Güven-Der’e sınav iznini veren Milli Eğitim Bakanlığı yetkilisi hakkında “yetki aşımı” soruşturması açılmış mıdır?
Fethullahçılar şimdilerde sıkıntılı...
Okulları devretmek için gösterdikleri çaba, kimi gazetecilere Samanyolu TV’de yaptıkları ayrıcalık Fethullahçıların önünü açamıyor...
Askerler, Fethullahçıları çok yakından izliyorlar, onları s¸öyle değerlendiriyorlar:
Fethullahçılar, Refah Partisi’nden daha tehlikelidirler...

Bu yazı 06.02.1998 tarihinde yayımlanmıştır



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aşklar ve sevinçler... 9 Eylül 2018
Hoşça kal hüzün... 6 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları