Nilüfer’de şiir var, edebiyat var!

21 Mart 2018 Çarşamba

Bir haftada yolumuz iki kez Bursa’ya, Nilüfer’e düştü. Türkçede yayımlanmış şiir eleştirilerinin önemine dikkat çekmek, Türk şiirine katkı sunmak, çağdaş Türk şiirinin en önemli eleştirmenlerinden biri olan ve 2008 yılında hayatını kaybeden Mehmet H. Doğan’ın anısını yaşatmak amacıyla iki yıldır ödüller veriliyor. Nilüfer Belediyesi’nin desteklediği Mehmet H. Doğan Ödülü’nü bu yıl “Güneş Yalnız Dirileri Isıtır: Oktay Rifat Şiiri Üzerine” adlı çalışmasıyla Alphan Akgül kazandı. 64 yıldan beri hem çağdaş Türk edebiyatına hem de şiir üzerine büyük emek harcayan Doğan Hızlan’a da Jüri Özel Ödülü verildi.
13 Mart’ta gerçekleştirilen ödül töreni Nâzım Hikmet Kültürevi’ndeki Türkiye’nin ilk Şiir Kütüphanesi’nde yapıldı. Belediye Başkanı Mustafa Bozbey törende yaptığı konuşmada geçen yıl ekim ayında 2. Nilüfer Uluslararası Şiir Festivali kapsamında açılan Şiir Kulesi’nden de söz etti. Heykeltıraşlar Ertuğ Atlı ve Selçuk Arık tarafından yapılan, yüksekliği 12 metre olan Şiir Kulesi’nde 25 şairinin fotoğrafları, zemin bölümünde de 600’e yakın Türk şairinin isimleri yer alıyor. Nilüfer İlçesi Cumhuriyet Meydanı’ndaki Şiir Kulesi’nde her gün saat 14.00’te şiir okunuyor.
İkinci Bursa ziyaretimiz Nilüfer Belediyesi Edebiyat Müzesi içindi. Nâzım Hikmet’ten Yaşar Kemal’e, Aziz Nesin’den günümüze yüzlerce yazarın el yazıları, mektupları, fotoğrafları ve yazmaya dair eşyalarından oluşan bir koleksiyonu var müzenin. Arşivinde de 4 bin belge bulunuyor. Müze Nilüfer’in Misi (Gümüştepe) Mahallesi’nde Osmanlı’dan kalma restore edilmiş bir tarihi binada yer alıyor. Dijital arşiv de yakında kullanıma açılacak.
Misi 2000 yıllık tarihi olan, 800 yıllık bir yerleşim merkezi. Bursa’ya en yakın köy. Dere kenarında, ağaçlar altında gerçek bir mesire yeri. Köyde mübadele ve fotoğraf müzeleri de bulunuyor. Nilüfer Belediyesi Kültür Müdürü GüneyÖzkılınç’ın verdiği bilgiye göre, Sanat Çalıştay Evi hizmete girmiş, eylülde de bir yazar evi açılacak. Bir de çocuk kütüphanesi var. Hepsi restore edilmiş binalar.
Bilindiği gibi tüm Türkiye genelinde bir müzemania sürüyor. Akla gelen ve gelmeyen her konuda müze açılıyor ama nedense bu müzelerin arasında edebiyatı konu edinene rastlamıyoruz. Şiir Kütüphanesi’nde olduğu gibi edebiyat müzesinde de Nilüfer Belediyesi öncülük etmiş oluyor. Çünkü Türkiye’nin tek edebiyat müzesi Türkiye Yazarlar Sendikası Edebiyat Müzesi ve Yazın Belgeliği Yıldız Sarayı Arabacılar Dairesi’nden çıkarıldığından beri Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tahsis edeceği yeri bekliyor. Büyükada’da bir yer olacak denmişti ama yıllardır ses yok.
Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri her yıl bir yazarı yılın yazarı olarak belirleyip yıl boyunca
o yazara odaklanan etkinlikler yapıyor. Önceki yıllarda Sabahattin Ali, Aziz Nesin, Yaşar Kemal ve Orhan Kemal yılın yazarı olmuştu. 2018 yılının yazarı Sevgi Soysal. Böylece ilk kez bir kadın yazar yılın yazarı olmuş oldu. 16 Şubat’ta bir basın toplatısı ile başlatılan etkinlikler atölyelerle, kitap kapağı tasarım yarışmasıyla, öykü yarışmasıyla, Sevgi Soysal’ın dostlarıyla, onun yazarlığını anlatan buluşmalarla sürecek ve yıl sonunda yapılacak sempozyumla noktalanacak.
Nilüfer Belediyesi Kütüphaneleri yılın yazarı etkinliklerinde kadınlara ve işçilere ayrı bir önem veriyor, onların katılımıyla birçok etkinlik yapıyor. Sevgi Soysal’ın yılın yazarı seçilmesi, onların ilgisini hem bu büyük yazarımıza hem de edebiyata daha da artıracaktır. 



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Ara Güler Müzesi 5 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları