Çiğdem Toker

Çukurova Havalimanı’nda komik indirim

30 Mart 2018 Cuma

Geçen pazar günkü yazımızda, yapımı devam eden “Çukurova Bölgesel Havalimanı Üstyapı Tesislerinin Yapım İşi” ihalesini gündeme getirmiştik.

Neredeyse 1 milyar lira (907 milyon 360 bin) yaklaşık yapım değerli bir altyapı projesinin, yine sessiz sedasız 21/b yani davet yöntemiyle ihale edildiğini yazdık.
DHMİ’nin (Devlet Hava Meydanları İşletmesi) 23 Mart’ta yapılan ilk tur sonunda değerlendirmeye alınan 7 teklif arasında “en şanslı” teklifin 906.7 milyon TL ile TAV Tepe Akfen-Nehirsu İnşaat ortaklığına dair olduğunu da not düştük.

İlk turda en uygun teklifi vermiş görünen TAV-Tepe-Akfen’in yanındaki Nehirsu İnşaat’ın 4 yıllık bir şirket olduğunu, müteahhitlik sektörünün, yani “piyasa”nın, isimleri farklı olsa da Nehirsu’nun da aslında, meşhur Bayburt Grubu ile bağlantılı olduğunu konuştuğunu aktardık.

Ve yazıyı “Bakalım ikinci tur tekliflerde üstyapı kime kalacak” sorusuyla tamamladık.
 
İkinci tur dün yapıldı

Çok beklemeye gerek kalmadı.

Pazarlıklı ihalenin 2. Turu dün sabah yapıldı. Ve sonuç pek de şaşırtmadı. Duyurduğumuz gibi, ilk turda en uygun teklifi veren ortaklık, dün de 899 milyon 25 bin TL teklif verdi.

Bu fiyat teklifinin sınır değer üzerinden olduğu belirtilirken, yüzde 1 indirime bile karşılık gelmiyor.

Ve bu komik indirim, ilan edilmeden yapılan milyarlık havalimanı üstyapı işinin kime verileceğinin önceden belli olduğu yolundaki iddiaları güçlendiriyor.

Bu kadar düşük bir indirimle sözleşme imzalanmasının kamuya gelecekteki maliyetinin ne olacağı bugünden belirsiz.

Zaten yatırımcı kamu kurumları açısından, son dönemlerde öncelikli kriterin, bütçeyi, kamu kaynaklarını gözetmek olmadığı aşikâr.

Seçimlere endeksli yatırım takvimi dururken, bütçe kaynaklarını ince eleyip sık dokumadan aktarmak gibi bir dert beklemek, karar vericilere komik bile geliyor olabilir.

Havalimanı inşaatı konusunda küresel deneyim sahibi TAV Tepe Akfen’in, genç ortağı konusunda kamuoyuna bir açıklaması olur belki.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Hoşça kalın 9 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları