Hikmet Çetinkaya

Van’da iktidar savaşı

08 Nisan 2018 Pazar

Tarihe not düşmek için-39

Van, Doğu Anadolu’nun tarih, kültür ve uygarlık dokusunu yansıtır...
Acaba son yıllarda Van’da neler olup bitiyor? Ünlü bir tarikat şeyhi Van’da nasıl örgütleniyor?
Sahi, Van Özel Serhat Lisesi kimin?
Akyazılı Vakfı’nın...
Okurlarımız Akyazılı Vakfı’nı yakından tanır. Vakfın Maltepe Askeri Lisesi’ne sahte sağlık raporuyla öğrenci soktuğu DGM kararlarına geçmiştir. Kaçak kurban derisi toplayarak her yıl “gizli kasasına” bir trilyona yakın para indiren bu vakfın arkasındaki kişi de bir tarikat şeyhidir.
Van 100. Yıl Üniversitesi, Türkiye’yi ortaçağın karanlığına götürmek isteyenlerin yuvası olmuştur bugün. Van’da olup bitenleri dinledikçe tüylerim diken diken oluyor. Bir okurumuz, Van 100. Yıl Üniversitesi’nin “şeriatçı örgütlenmenin merkezi” olduğunu bildirip şöyle diyor:
“Bu üniversitede son iki yıl içinde tehlikeli bir kadrolaşma oluşmaktadır. Cumhuriyetin kurucusu Atatürk’e ‘deccal’ diyenler bu üniversitededir...”
Şeriatçı örgütlenme elbet yalnızca Van 100. Yıl Üniversitesi’nde olmuyor. Anadolu üniversitelerinin hemen hemen tümünde şeriatçı örgütlenme sürüyor. Akademik kadrolar “şeriatçılardan” seçiliyor. Çağdışı bir eğitim karayobaz çetelerince uygulanıyor. Bilim dışı doktora tezleri elden ele dolaşıyor.
Van’daki Süphan Televizyonu kimindir? Bu televizyonun kurulması için devletin parası harcanmış mıdır? Süphan Televizyonu yayınlarında hangi tarikat şeyhinin propagandasını yapmaktadır? YÖK bu konuya neden el atmamaktadır?
Van 100. Yıl Üniversitesi’nde ünlü tarikat şeyhi egemendir ve kadrolar onun onayından geçirilerek oluşturulmuştur.
Okurumuz anlatıyor:
“Üniversite kadrolarında Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni yıkmayı amaçlayan dini örgütlere sızmış kişilere yer verilmektedir...”
Soruyoruz:
“Bu, radikal dinci örgütlenme midir?”
Yanıt:
“Her ikisi de var. Üniversitede şeriatçılar da kendi aralarında bölündü. Fethullahçılar, Nurcular, Kırklar, Refahçılar ve Süleymancılar birbirlerini yiyor. Daha pek çok grup var. Çatışma halindeler. Şu anda üniversite dinci grupların iktidar savaşına sahne oluyor...”
“Bu olup bitenlere ne diyor
Van’da yaşayanlar?”

Yanıt:
“Ellerinden bir şey gelmiyor. YÖK sadece izliyor. Elbet olup bitenlerden haberdar. Şeriatçı gruplar üniversiteyi paylaşmak için mücadele ederken hükümet de YÖK gibi seyirci...”
“Sanırım bir de Van’da Merkür Televizyonu yayın yapıyor...”
Yanıt:
“Ben de o konuya değinecektim. Belli bir tarikatın sesidir Merkür TV. Bir tarikat şeyhi maddi ve manevi olarak destekliyor bu özel televizyonu. İşin ilginç yanı, bu özel televizyon parayı nereden buldu?”
“Nasıl buldu?”
“Giderlerini kim karşılıyor televizyonun. Alınan aygıtların faturası kimin üzerine? Personelin maaşı nasıl ödeniyor? Bu yerel televizyonda çalışanlar daha önce bir gazetede, bir dershanede çalıştılar mı? Bir tarikat şeyhinin kasetleri gösteriliyor Merkür TV’de. Durum ortada ama araştırma yok...”
Van Gölü’nün yükselmesine bilimsel açıklama getiremeyen 100. Yıl Üniversitesi yönetiminin, bir tarikat grubuna plajda lokanta yaptığı söyleniyor...
Şimdi biz yetkililere soruyoruz:
Van Serhat Lisesi’nin, 100. Yıl Üniversitesi’nin gelirleri giderleri neden denetlenmiyor?”
Devam ediyoruz:
“Van’da kurulu Merkür TV, Serhat Lisesi ve Çağlayan Dershanesi’nin 100. Yıl Üniversitesi’yle ilişkisi nedir?”
Neler oluyor Van’da?
Akyazılı Vakfı neler yapıyor oralarda?
Yazımızı, okurumuzun sözleriyle noktalıyoruz Vanspor aleyhine ‘Haramdır, Vanspor’a yapılan yardıma yazıktır’ diye kampanya açan sözde bilim insanları, Van’ı karanlığa götürmek istiyor. Her işin başında 100. Yıl rektörü vardır...”
İşte iddialar...
Bakalım YÖK ne yapacak?
Her zaman olduğu gibi yine salt izleyecek mi? Göreceğiz...
Bu yazı 9.8.1994 tarihinde yayımlanmıştır.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Aşklar ve sevinçler... 9 Eylül 2018
Hoşça kal hüzün... 6 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları