İzmir bir başka…

18 Nisan 2018 Çarşamba

23. İzmir Kitap Fuarı büyük bir coşkuyla sürüyor. Fuar geçen yıl 444 bin kitapseveri ağırlamıştı. Bu yıl ilk üç günün ziyaretçi sayısı 125.643. Fuar, daha altı gün süreceğine göre bu yılın geçen yılki sayıyı yakalaması hatta geçmesi öngörülüyor.

***

Kitaplar dışında kitapseverlerin en çok ilgilendikleri konu gelecek yıl mart ayında yapılacak yerel seçimler. İlgimi çekti, baktım.
1994 yılındaki yerel seçimlerde Doğru Yol Partisi’nden Burhan Özfatura yüzde 27.8 oy oranıyla büyükşehir belediye başkanlığını kazanmış. Sosyal Demokrat Parti adayı Yüksel Çakmur yüzde 26.5 ile ikinci, Anavatan Partisi’nden Işıl Çelebi yüzde 19.7 ile seçimlerden üçüncü çıkmış.
1999 yılında seçimlere Demokratik Sol Parti’den giren Ahmet Piriştina yüzde 30.5 ile birinci, Anavatan Partisi’nden Kutlu Aktaş yüzde 19.1 ile ikinci, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Yüksel Çakmur ise yüzde 18.0 ile üçüncü olarak çıkmış.
2004 yılında yerel seçimlere Cumhuriyet Halk Partisi’nden giren Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina oylarını yüzde 17 oranında yükselterek yüzde 47.1 ile başkanlığı kazanmış. Bu seçimlerde Adalet ve Kalkınma Partisi’nden yarışa katılan Taha Aksoy’un ulaştığı oy oranı ise 32.5. 2009 yılında CHP adayı Aziz Kocaoğlu İzmir yerel seçimleri tarihinde bir rekor kırarak oy oranını yüzde 56.1’e yükseltmiş. AKP adayı Taha Aksoy ise yüzde 30.3’te kalmış.
2014 seçimlerini yine CHP’li Aziz Kocaoğlu yüzde 49.6 ile kazanırken AKP adayı Binali Yıldırım ancak yüzde 35.9 oranında oy alabilmiş.
Milliyetçi Hareket Partisi adaylarının oy oranları ise şöyle: yüzde 6.8 (1999), Yüzde 4.1 (2004), yüzde 6.99 (2009) ve 8.0 (2014).
Yerel seçimler çerçevesinde İzmir’de tartışılan önemli konulardan biri 2019 seçimlerinde İYİ Parti’nin alacağı oylar. Genel kanı bu partinin seçimlerde MHP’den ve CHP’den yüzde 5’er oranında oyu kendine çekerek toplam oyların yaklaşık yüzde 15’ini alacağı. Bu olasılıkta CHP, İzmir Büyükşehir’i kaybeder mi? Bu, mümkün görünmüyor. Çünkü bu durumda AKP adayının oyunu yüzde 40’ın üzerine çıkarması gerekiyor ki bu imkânsız.
Ama yine de CHP’nin iki dönemdir görevini sürdüren Aziz Kocaoğlu’nu değiştirmeden seçimlere tüm gücüyle asılması gerekiyor.

***

Yine fuara dönecek olursak… Çok sayıda yeni yayımlanmış kitap var yayınevlerinde.
Örneğin, Oğlak Yayınları tarafından yayımlanan “Ayaküstü İzmir” adlı kitap. Yazar Nejat Yentürk bir fırından yola çıkarak İzmir’in kent yaşamını, kent kültürünü dile getirmiş.
Tekin Yayınevi’nde de mutlaka okunması gereken dört yeni kitap var. İlk ikisi değerli bilim insanımız Prof. Dr. Onur Bilge Kula’nın “Doğu’dan Batı’ya Aydınlanma” ve “Türkiye’de Aydınlanma ve Atatürk Devrimleri”.
Diğer ikisi ise kanun hükmünde kararname ile görev yaptığı üniversiteden ihraç edilen Anayasa hukuku hocası Prof. Dr. İbrahim Ö. Kaboğlu’nun “Çocuklar ve Anayasa” ile “15 Temmuz Anayasası”.
Yeri gelmişken söyleyeyim, İbrahim Hoca benim 2019 seçimlerinde rakipsiz Cumhurbaşkanı adayımdır. Olur mu, olmaz mı bilemem. Ama gönlümden geçeni dile getirmeden edemedim.



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları

Veda 28 Eylül 2018

Günün Köşe Yazıları