Ermenistan'ı Türkiye Üzerinden Ele Geçirmek

13 Eylül 2008 Cumartesi

Washington, Londra ve Brüksel, Ermenistan ve Gürcistanın NATO ve ABye alınmasını istiyorlar.

İsrail, Ermenistan ve Gürcistan Büyük Ortadoğu Projesinde Batının bölgedeki doğal uzantıları konumundalar.

Ermenistan ve Gürcistanın NATO ve ABye sokularak Batının Kafkasyaya yerleştirilmesinde Ankara bir maşa gibi kullanılıyor. Bumisyonuüslenen hükümete Batıdan alkışlar geliyor Sen benim maşam ol, ben senin arkanda durayım…” AKP hükümeti Ermenistan ve Gürcistan konularında neler yapıyor? AB ve NATO üyeliklerinin altyapısı nasıl hazırlanıyor? Önce Ermenistanı ele alalım:

-Ermenistan fiilen, bölgenin iki büyük gücü Rusya ve İran ile çok yakın ilişkiler içinde. Ekonomik ilişkilerden başlayarak bu bağların koparılması ve Türkiye üzerinden Batıya kaydırılmasıisteniyor.

Ermenistan üzerinde Batının etkisini arttırabilmek için onun iktisadi olarak güçlendirilmesi zorunlu. Kuzey Irakta Barzani yönetimi için yaptırdıklarını şimdi de Ermenistan için uygulattırıyorlar.

Kapılar açılacak ve bu kapılardan Ermenistana Batının her türlü eli, Türkiye üzerinden uzanacak. Böylelikle Rusya ve İranın etkisi ortadan kalkacak, Batı ekonomik olarak dev yardımlar yapacak. Diyaspora Türkiyeyi bir koridor gibi kullanacak.

İşte Gülün (ve hükümetin) üslendiği misyon budur. Washington, Londra ve Brükselden yükselen alkış sesleri bundandır.

-ABD (ve AB) Gürcistanda Ankaraya gerekenleri yaptırttı. Gürcistana Türkiye üzerinden silah sokuldu, ordusu Ankaraya eğittirildi. Sonunda düğmeye basıldı ve Gürcistan ile Moskova arasında, “uluslararası bir sorun üretildi.

ABD ve NATO savaş gemilerinin Karadenize doluşmalarının yolu böylelikle açıldı. Ayrıca Ankara ile Moskova bir güzel karşı karşıya getirildi.

Gül’ün Erivan ziyareti Batı \t\tiçin çok önemli

Rusya ve İrana karşı ErmenistanınTürkiye üzerinden Batıya bağlanması”, Batının Kafkasyadaki çıkarları ve BOP için hayati bir önem taşıyor.

Gürcistanın Güney Osetyaya saldırması ile başlatılankampanya”, “Gülün Ermenistana Batının elini uzatması iledevam ediyor. Erivan ziyareti, 1991dekiÇekiç Güçe paralel bir operasyondur. Çekiç Güçün bugüne kadar Irak ve Güneydoğuda yerine getirdiklerini, kuzeydoğu sınırımızda başlatacaktır.

ABD ve ABnin AKP ile yürütmekte olduğu politika devam ederse şu sonuçla karşılaşacağız:

-Gürcistan ve Ermenistan NATO ve ABye zamana yayılarak alınacaklar. Muhtemelen iki ülke arasında federal bir çatı kurulacak.

-Hükümetin de desteği ile ABD, AB ve NATO askeri güçleri Karadenize yerleşecekler.

-Türkiye Rusya ile karşı karşıya gelecek ve çok büyük sorunlar yaşanacak.

ABDnin 1 Mart TeskeresiniMeclisten geçiremeyen hükümet Irak, Kıbrıs ve Kafkasyadaki uygulamaları ile bunu telafi etmiş ve Amerikanın gözüne girmiştir. Cüneyt Zapsunun tavsiyeleri ABD tarafından uygulanmaktadır.

Ankara kendi kuyusunu mu kazıyor?

AKPnin izlediği politika kime yarıyor? Bölgeye ve Türkiyeye barış ve esenlik mi getiriyor? Türkiye Cumhuriyetinin bölgede çağdaş, demokratik, güçlü bir ülke durumuna gelmesini mi sağlıyor? Yoksa sömürgeci amaçlar peşinde koşan dış güçlerin bölgeye, Türkiyedeki yönetimler aracılığı ileyerleşmelerine mi yol açıyor?

Bu sorunların yanıtlarını Ortadoğuda son 15 yıl içinde ortaya çıkan fiili gelişmeler ve Batının Türkiye ve bölge üzerinde belgelere geçmiş talepleri ışığında baktığımız zaman büyük olasılıkla şunlarla karşı karşıya kalacağız:

-Türkiye Karadenizden, Kafkasyadan, Irakın kuzeyinden, Akdenizden ve Egeden kuşatılıp baskı altında tutulacaktır.

-Yunanistan ve Rum örneğinde olduğu gibi NATO ve ABnin yeni üyeleri tarafından Kafkasyadan da sürekli sıkıştırılacaktır.

-ABD, AB ve NATO, Türkiye karşıtı üyeleri kanalı ileAnkarayı baskı altında tutacaktır. Bugünkü politika sürerse karşılaşacağımız manzara bu olacaktır.

ABD ve ABninTürkiye içinde oluşturdukları siyasi ve ekonomik uzantıları” , bütün bu koşulların hazırlanmasına yardım ediyor. Abdullah Gülün ABD, AB, Ermenistan ve Gümrük Birliği ile ilgili olarak dün söyledikleri ile bugün yaptıkları ve söyledikleri arasındaki karşıtlık,“sorunların nedenlerini de açık bir şekilde gösteriyor”.

Bugün yapılmakta olan yanlışlar,yanlış oldukları biline biline uygulanıyor.Ancak Türkiye için hata kabul edilenlerin emperyalizmin doğruları olduğunu görüyoruz.

Keşke Gül Erivana bölge ülkelerinin ve halklarının ortak çıkarları için gitseydi. Keşke bölgeye göz diken dış güçlerin alkışlamadığı bir insan olarak bu ziyareti yapsaydı. Ama o zaman da iktidarda başkaları olurdu, esas sorun burada

Bir not: 8 Eylül 2008 tarihli Bıçak Sırtında Güneydoğu Asya Birliğisözcükleri yanlışlıkla yazıya girmediği için Hindistanın Şanghay İşbirliği Örgütü içinde bulunduğu gibi yanlış bir anlam ortaya çıkmıştır; düzeltiriz.

www.istanbul.edu.tr/iktisat/emanisali



Yazarın Son Yazıları Tüm Yazıları


Günün Köşe Yazıları